6 груд. 2022 09:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Події
0

66

0

На Вінниччині за минулу добу сталось 9 пожеж у будинках

На Вінниччині за минулу добу сталось 9 пожеж у будинках

Рятувальники звертаються до вінничан із проханням дбати про пожежну безпеку у власному житлі


На Вінниччині за минулу добу сталось 9 пожеж у будинках

Протягом минулої доби на Вінниччині сталося 9 пожеж в житловому секторі. Більшість пожеж у помешканнях людей виникли внаслідок короткого замикання електромережі, порушення правил пожежної безпеки та недбале ставлення до стану пічного опалення.

Про це 6 грудня повідомляє ГУ ДСНС у Вінницькій області.

Рятувальники звертаються до вінничан із проханням дбати про пожежну безпеку у власному житлі, перевіяти справність пічного опалення та електромережі, а також не залишати малолітніх дітей без нагляду дорослих.

Правила пожежної безпеки у побуті

Свічки

Використовуйте невисокі, стійкі, металеві свічники.

Тримайте запалені свічки на безпечній відстані від горючих матеріалів.

Не паліть свічки до кінця — залишайте недогарок довжиною 2-3 см.

Не залишайте запалені свічки без нагляду

Пічне опалення

Не допускайте перегріву печей. Слідкуйте, щоб в стінах печей і димарів не було тріщин.

Протягом опалювального періоду слід очищати димоходи.

На підлозі з горючих матеріалів перед топковими дверцятами прибийте металевий лист розміром 50х70 см.

Не користуйтеся для розпалу печей легкозаймистими рідинами.

Не залишайте прилади, що топляться, без нагляду.

Генератори

Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) не менше 6 метрів. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Під час підключення генератора до споживачів необхідно дотримуватися інструкції з підключення та експлуатації генератора. Підключення повинен здійснювати кваліфікований електрик.

Необхідно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху).

При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлюючий контакт.

Експлуатацію генератора необхідно здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника.

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки, та споживачів усунути їх пошкодження.Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора повинні бути заземлені, також необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.

Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються.

Під час роботи електрогенератору контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його.

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей. Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива посипте місце проливу піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info