21 верес. 2022 13:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Здоров‎’‎я
0

158

0

На Вінниччині за останні кілька років «помолодшав» інсульт

На Вінниччині за останні кілька років «помолодшав» інсульт

За шість місяців 2022 року в лікарнях Вінниччини проліковано 2 745 хворих на інсульт


На Вінниччині за останні кілька років «помолодшав» інсульт

За шість місяців 2022 року в лікарнях Вінниччини проліковано 2 745 хворих на інсульт. Фахівці зазначають, що інсульт протягом останніх кількох років в області «помолодшав» і додають, що протягом 2020 року в інсультному відділенні лікарні ім. Ющенка було 45% людей молодших 60 років.

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

«Пацієнти з підозрою на гострий інсульт, особливо ті, які перебувають в межах «терапевтичного вікна», підлягають екстреній госпіталізації в найближчий інсультний центр, який надає допомогу пацієнтам відповідно до вимог чинного профільного пакета НСЗУ.

Обов’язковим є попереднє повідомлення чергового лікаря про екстрену госпіталізацію хворого. Однак, ми бачимо, що не завжди «швидка» доправляє хворих за маршрутом. А це впливає на якість надання допомоги пацієнту, зокрема проведення тромболізису», – розповідає завідувачка 22 відділення КНП «ВОПНЛ ім. акад. О.І.Ющенка» Тетяна Височанська.

У Вінницькій області в НСЗУ законтрактувались за пакетом надання медичної допомоги хворим з інсультом 9 закладів охорони здоров’я:

● КНП «ВМКЛ ШМД»

● КНП «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня ВМР»

● КНП «ВМКЛ №1»

● КНП «ВОКПЛ ім. акад. О.І. Ющенка ВОР»

● КНП «Бершадська ОЛІЛ БМР»

● КНП «Жмеринська ЦРЛ» ЖМР

● КНП «М-Подільська ОЛІЛ» МПМР

● КНП «Немирівська міська лікарня»

● КНП «Ямпільська територіальна лікарня»

«На сьогодні є тенденція до «помолодшання» інсультів. Постає питання, а де ж лікуються пацієнти молодого віку? Хочу відзначити, що у 2020 році в інсультному відділенні обласної лікарні ім. акад О.І.Ющенка, 45% пацієнтів були віком до 60 років. Організація надання допомоги хворим з інсультами потребує подальшого удосконалення.

Існує потреба в корекції чинного маршруту пацієнта з підозрою на інсульт, в першу чергу з метою забезпечення ургентної допомоги. Екстрена медична допомога має тісно контактувати із лікувальними закладами, які законтрактовані на пакет медичної допомоги хворим з інсультом», – додала експерт департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації Тетяна Височанська.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА