4 черв. 2022 08:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

536

0

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг

Берека – червонокнижна рослина


На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг

На Вінниччині в Гайсинському районі збереглись унікальні береки, вік яких сягає до ста років. Це червонокнижне дерево, яке є лікарською рослиною. Зараз лісівники Вінниччини вводять береку лікарську у склад насаджень та охороняють ті нечисленні старі дерева, які вдалося вберегти.

Про це повідомляє пресслужба Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

«У 2022 році держпідприємствами лісового господарства області під час весняної лісокультурної кампанії створено лісові культури за участю береки лікарської на площі майже 70 га. Найбільше – у Гайсинському лісгоспі, який охоплює нині території колишніх Гайсинського, Бершадського, Тростянецького та Чечельницького районів», - повідомив начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар.

Саме південна частина Вінниччини – це край, де традиційно найбільше зростала берека лікарська і де залишилися її поодинокі дорослі представники, які дають сьогодні насіння для вирощування садивного матеріалу береки в теплично-парникових господарствах.

Природне поновлення береки – явище надзвичайно рідкісне. Адже під самим деревом ягід практично не буває - їх з’їдають повністю птахи. Ще на Вінниччині відомі випадки природного поновлення береки в Ободівському лісництв, де таким способом на площі 3-4 гектари зростає 50-70 дорослих дерев.

Дерево – червонокнижне, тому під час планових чи санітарних рубок береку залишають. Зрізати береку можуть, якщо старе дерево починає всихати або іноді буревій звалив одиноке дерево. Це рідкісні випадки, у промисловому масштабі її деревину в Україні на сьогодні не використовують. А загалом використовувалася берека для виготовлення музичних інструментів, меблів і різних токарних виробів, адже її деревина досить тверда та щільна, добре полірується, не тріскається. Цінується за колір, текстуру, легкість в обробці, міцність.

От саме ці унікальні і цінні властивості призвели до масової промислової заготівлі береки та практично поставили цей вид на межу зникнення у 19 столітті. Врятували берековий рід саме двоверхівкові, криві, з покрученими стовбурами дерева, які не йшли у промислову заготівлю.

Береку можна зустріти у селі Бритавка на Чечельниччині. Тут збереглася, мабуть, унікальна берекова алея з п’яти дерев біля місцевої школи. Є також берекове дерево на подвір’ї старовинної церкви.

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг  - фото 2

Берека лікарська – неповторна у багатьох значеннях рослина. Вона є ровесницею реліктового гінкго білоба. А ще цікавий той факт, що у 1900 році на Всесвітній виставці у Парижі береку було визнано найкрасивішим деревом світу.

У давнину це дерево вважалося символом нашого краю. В язичницькі часи воно було оповите легендами. Вважалося, що саме в цьому дереві жили мавки та лісовики, душа лісу. Рубати береку було поганою прикметою. Береку садили біля свої осель як оберіг.

А ще берека має цінні лікувальні властивості, корисні та смачні ягоди, якими полюбляють ласувати не лише птахи, а й звірі, цінується за прекрасні декоративні якості. Її крона є чудовим прихистком для лісових птахів.

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг  - фото 3

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг  - фото 4

На Вінниччині збереглись столітні береки, які колись садили біля осель, як оберіг  - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства