14 трав. 2020 13:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

44

0

На Вінниччини понад 1300 працівників, які через карантин залишились без роботи, отримають виплати

На Вінниччини понад 1300 працівників, які через карантин залишились без роботи, отримають виплати

Загалом на розгляд служби зайнятості надійшло 417 пакетів документів із заявами щодо виплат для працівників


На Вінниччини понад 1300 працівників, які через карантин залишились без роботи, отримають виплати

В службі зайнятості Вінницької області почали розглядати заяви на виплати по частковому безробіттю від підприємців малого та середнього бізнесу, які через карантин зупинили роботу та не можуть виплачувати заробітну платню своїм працівникам. Наразі до служби надійшло 417 пакетів документів, з яких розглянули та прийняли рішення про виплати щодо 73-х справ. За результатами розглядів, 1 364 наймані працівники Вінниччини мають отримати фінансову допомогу в розмірі мінімальної заробітної платні ‒ 4 723 гривні. Подібною інформацією 14 травня поділилася директор обласного центру зайнятості Галина Скоковська.

Про це повідомляють на сайті Вінницької облдержадміністрації.

«Загалом надійшло 417 пакетів документів від суб’єктів господарювання, їх розглянули і прийняли вже 73 позитивних рішення — це 1364 найманих працівники Вінниччини, які отримають допомогу по частковому безробіттю в розмірі 4723 грн, тобто в розмірі мінімальної заробітної плати на загальну суму 6,4 млн грн. Процедура подачі та переліку необхідних для цього документів значно спрощена», — підкреслила Галина Скоковська.

Служба зайнятості має три дні на розгляд та прийняття рішення про призначення такої допомоги.

Окремо очільниця служби розповіла, що 13 травня Верховна Рада України ухвалила зміни до «Закону про зайнятість», за якими ФОПи зможуть вносити себе до списків на виплати по частковому безробіттю.

«Вчора на засіданні Верховної Ради були внесені зміни до «Закону про зайнятість». Ці зміни дозволяють безпосередньо самим ФОПам теж вносити себе в список на отримання допомоги по частковому безробіттю. Це дуже важливе нововведення. Окрім того, збільшено кількість днів, за які роботодавець може подати заявку на допомогу по безробіттю — було 30 календарних днів, стало 90 календарних днів. Зміни до Закону проголосовані, але ще не підписані, це питання кількох днів. Ці нововведення дадуть нові можливості для роботодавців і найманих працівників покращити своє матеріальне становище, яке погіршилося за час карантину. За цей період ми працевлаштували понад 6 тисяч осіб, з числа зареєстрованих безробітних, і це шостий результат серед 24 регіонів України та м. Київ», ‒ наголосила посадовиця.

Керівник обласної служби зайнятості запевнила, що ситуація під контролем, служба працює в штатному режимі.

«Ми пропонуємо роботу безробітним на час карантину, але не можемо застосувати санкції за відмову. Тим не менш, сьогодні допомога по безробіттю становить в середньому 3800 грн, а в половині вакансій заробітна плата пропонується роботодавцями до 8 тис. грн. Люди зацікавлені працювати, бо це більші заробітки», — резюмувала Галина Скоковська.

Чиновниця також повідомила, що за період карантину кількість зареєстрованих безробітних в області збільшилася на 20 %. На Вінниччині наразі зареєстровано 26 тисяч безробітних громадян.

Разом з тим, очільниця служби зайнятості відмітила, що ситуація в Україні загалом демонструє збільшення безробітних на 44 %, тобто на Вінниччині вона ще не настільки критична.

«Ми працюємо в штатному режимі. Отримання допомоги по безробіттю сьогодні є дуже важливим для наших громадян. Окрім того, за час карантину на 50 % зменшилася кількість роботодавців, які взагалі співпрацюють зі службою зайнятості Вінниччини. На 35 % зменшилася кількість поданих вакансій, порівняно з минулим роком. На початку карантину зменшення фіксувалося на рівні 50 %, тобто зараз ситуація дещо покращується», ‒ зауважила чиновниця.

Наприкінці квітня вінницьким підприємцям, які мають дітей та залишилися без роботи, розповіли про можливість отримати допомогу. Згодом роз’яснили, як цю допомогу оформити.

Нагадаємо, 12 травня під будівлею Вінницької міської ради зібрався мітинг підприємців. Люди вимагали відкриття непродовольчих ринків. 14 травня, після перевірки Центрального ринку, мер міста Сергій Моргунов повідомив, що, скоріше за все, підприємці зможуть відновити роботу вже найближчої суботи.

Вінниця.info, фото – ілюстративне