16 серп. 2016 10:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

194

0

На вулицях Вінниці побільшало бомжів і жебраків. Як реагувати городянам

На вулицях Вінниці побільшало бомжів і жебраків. Як реагувати городянам

 На вулицях Вінниці побільшало бомжів і жебраків. Як реагувати городянам


На вулицях Вінниці побільшало бомжів і жебраків. Як реагувати городянам

 Останнім часом на вулицях Вінниці збільшилась кількість безпритульних. Зросла і кількість жебраків, які не дають городянам проходу і просять гроші. Гості міста в зверненнях до міського голови скаржаться на велику кількість безхатченків в приміщенні центрального автовокзалу та просять якось вплинути на ситуацію. Також в соцмережах вінничани почали виставляти фото, як люди без певного місця проживання лежать посеред дня у людних місцях у власних випорожненнях.

Що робити вінничанам, які стали свідками таких випадків, чи варто давати гроші жебракам і чому у Вінниці збільшилась кількість попрошайок, Вінниця.info запитала в заступника начальника Вінницького відділу поліції ГУНП Сергія Синявського.

«По Вінниці дійсно є проблема з безпритульними. До нас громадяни часто звертаються, що на вулицях збільшилась їх кількість, особливо в тих місцях, де на них звертають увагу: в центрі міста, біля Собору, біля пам’ятника Коцюбинському… Проблема в тому, що обліку безпритульних та жебраків працівники поліції не ведуть, це не передбачено нормативними документами. Тобто, якщо є сімейні насильники, раніше судимі чи повії, то вони на обліку, а відносно жебраків та безхатченків обліку немає і адміністративного впливу здійснити ми не можемо. Але проблема існує, тому дільничні працівники поліції самостійно заводять «накопичувальні справи» в своїх секторах, де обліковують даних громадян», - розповідає Сергій Синявський.

Щоб безпритульні не «відпочивали» в людних місцях, поліція проводить з ними роз’яснювальну роботу, а якщо безхатченки п’яні – їх притягають до адмінвідповідальності.

«Вони ведуть асоціальний спосіб життя, здебільшого ніхто не бачив тверезих безпритульних, а це є підставою для їх затримання та притягнення до адміністративної відповідальності за розпиття спиртних напоїв в громадському місці та появу в нетверезому стані. Ми їх фотографуємо та переписуємо їх дані, можливо місце перебування, де вони можуть бути, в літній час в посадці чи в підвальних приміщеннях», - говорить поліцейський.

Безпритульними займаються соціальні служби за підтримки громадських організацій, вони можуть пожити в спеціальних притулках, але в безхатченкам ці притулки не подобаються, бо там не можна ні пити, ні курити і потрібно працювати.

«Безпритульних потрібно з вулиць забирати. Ми співпрацюємо з благодійним фондом, який створений американцями «Вінниця-серце України», він знаходиться в Калинівському районі. Але проблема в тому, що безпритульні не хочуть там перебувати. Вимога таких організацій наступна: там не можна пити, курити, там потрібно працювати самим на себе в підсобному господарстві, яке створено на базі. Але безхатченки, навіть якщо добровільно туди потрапляють, то більше двох-трьох діб там не живуть – тікають. Були випадки, коли туди приходили раніше судимі, які звільнились з місць позбавлення волі та не мали де жити. Якщо ми їх туди направляли, то вони там так і живуть, працюють. Але безхатченки зі своїм способом життя не можуть там перебувати, тому єдине, що нам залишається, це адміністративний тиск за появу в п’яному вигляді чи роз’яснювальні роботи – щоб вони себе нормально поводили в суспільстві», - каже С. Синявський.

Якщо вінничани стали свідком того що безпритульні п’ють, сваряться, чи сплять в людних місцях, то представники поліції радять телефонувати на «102» та викликати на місце патруль. Коли видно, що людині погано, чи є наявні тілесні ушкодження, то варто зателефонувати «103».

Також в поліції підтверджують, що у Вінниці останнім часом зросла кількість жебраків. Здебільшого люди які просять гроші, ніби то на лікування, це шахраї, які таким чином заробляють на довірливих вінничанах.

«Щодо жебраків, то в нас вони є двох видів – ті ж самі бездомні та такі що жебрацтво це їх спосіб «заробітку». Основна маса жебраків, відсотків вісімдесят, це шахраї. Багато є випадків, що сидить, ніби старенька бабуся просить на хліб, ми її привозимо до відділку, вона знімає окуляри, а це молода жінка, років 35-ти. Був випадок, коли хлопець обмотаними бинтами руками жебракував, ніби поранений боєць АТО, у відділку розмотали бинти, а в нього цілі руки.

На початку літа до Вінниці приїхало багато жебраків з інших областей, з того самого Закарпаття. Причина банальна – в нас добрі люди і дають гроші не питаючи на що. Наприклад, на Зелені свята у Вінницю наїхало чоловік 200 жебраків із Закарпаття, ми коли їх питали, чому сюди їдете, вони кажуть що в наших людей до них інше ставлення, бо там, їм місцеві не дають грошей і забороняють їм випрошувати, постійно роблять зауваження, а тут – руку протягнув і хто не йде, то кине гривню, дві… Ми намагаємось відправляти цих жебраків назад, в їх області», - розповідає Сергій Синявський.

Щоб зменшити кількість жебраків у місті, поліцейські радять вінничанам не роздавати гроші та телефонувати на «102».

На вулицях Вінниці побільшало бомжів і жебраків. Як реагувати городянам

На вулицях Вінниці побільшало бомжів і жебраків. Як реагувати городянам - фото 2

Вінниця.info