10 трав. 2016 13:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

101

0

Начальник Хмільницького відділу поліції, який розслідував «справу Д. Гройсмана», «списав» її на експертів

Начальник Хмільницького відділу поліції, який розслідував «справу Д. Гройсмана», «списав» її на експертів

 Начальник відділу поліції на Вінниччині Дмитро Руденко, який розслідував «порносправу», Дмитра Гройсмана, ґрунтував докази на висновках експертів 


Начальник Хмільницького відділу поліції, який розслідував «справу Д. Гройсмана», «списав» її на експертів

 Більше як два тижні тому в Хмільницький відділ поліції ГУ Нацполіції Вінницької області було призначено нового начальника – Дмитра Руденка, замість Володимира Канюки, який пішов на пенсію. Після кадрових змін активісти підняли питання, як можна було призначати на керівну посаду Дмитра Руденка, адже він був слідчим в скандальній сфабрикованій «порносправі» відомого правозахисника Дмитра Гройсмана. 5 серпня 2013 року Дмитро Гройсман помер від серцевого нападу, 12 серпня Дмитра виправдано за відсутністю складу злочину.

Сьогодні, 10 травня, Дмитро Руденко провів прес-конференцію як начальник Хмільницького відділу поліції, під час якої представники ЗМІ цікавились, на чому він як слідчий ґрунтував доказову базу по порносправі.

Дмитро Руденко говорить, що всі матеріали ґрунтувались на висновках експертів, а справу він розслідував лише останні сім днів. І висновків експертів було достатньо, щоб була зібрана доказова база.

«Є справи, рішення в яких слідчий приймати не компетентний. Зокрема, це і визначення чи є продукція з ознаками порнографічної, чи немає. Що стосується тої справи, то хочу сказати, що там було три, чотири чи п’ять епізодів. Цій справі здається 6 років, якщо я не помиляюсь, були вивчені фотознімки та висновки експертиз. Висновки експертиз по цьому: був висновок вінницької експертизи, який був підданий сумніву, був висновок експерта київського і був висновок науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. Тобто було три висновки.

Слідчий не повноважний визначати, чи є порнографія в фото, відео чи якихось малюнках. Слідчий призначає для цього експертизу», - говорить Дмитро Руденко.

Журналісти запитали Дмитра Руденка, як можна було кваліфікувати злочин як «наруга над державним символом», якщо в публікації Д. Гройсмана на картинці не було Державного Герба.

«То були висновки експерта», - каже Д. Руденко.

Нагадаємо, «порносправу» Д. Гройсману завели за публікацію в «Живому журналі» в 2010 році. Проводились обшуки в квартирі правозахисника.

Дмитра Гройсмана звинувачували у вчиненні злочинів, кваліфікованих статтею 338 ч.1 (наруга над державними символами) та кількох епізодів по ст. 301 (розповсюдження порнографічних матеріалів) Кримінального кодексу, перекваліфікувавши їх у вчинення злочину за ст. 301 ч. 2 (розповсюдження порнографічних відео та графічних матеріалів).

ВИННИЦА.info

title

title