12 лют. 2016 16:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Інтерв'ю
0

110

0

Начальник Нацполіції Вінниччини Шевцов: В першу чергу потрібно «почистити» вулиці та навести порядок

Начальник Нацполіції Вінниччини Шевцов: В першу чергу потрібно «почистити» вулиці та навести порядок

Головний поліцейський Вінниччини Антон Шевцов: В першу чергу потрібно «почистити» вулиці та навести порядок


Начальник Нацполіції Вінниччини Шевцов: В першу чергу потрібно «почистити» вулиці та навести порядок

 Призначений наприкінці січня начальник Головного управління Національної поліції Вінницької області Антон Шевцов 11 лютого під час зустрічі з представниками місцевих засобів масової інформації повідомив, що на новій посаді, у першу чергу ввів оперативно профілактичне відпрацювання регіону, акцентуючи увагу безпосередньо на м. Вінниці. Проінформував про затриману банду «сканерщиків» та зазначив що бере під особистий контроль справу журналіста в Козятині, і не залишить без контролю випадок із масовою загибеллю зубрів. Одним із недопрацювань в напрямку громадської безпеки, Антон Шевцов назвав низьку кількість опорних пунктів поліції, яких у Вінниці всього три. Тому повідомив, що буде звертатись до обласної та міської влади, щодо виділення приміщень для територіальної поліції.

Антон Шевцов дав відповіді на ряд питань представників преси. Адже інформація, що є в Інтернеті про нового очільника поліції області, який родом з Криму досить стисла. В основному, це повідомлення про хід скандальних виборів у Чернігові та ряд публікацій про дорогий «прикид» керівника Чернігівської поліції.

Начальник Нацполіції Вінниччини Шевцов: В першу чергу потрібно «почистити» вулиці та навести порядок

- Чи будуть кадрові перестановки та звільнення підлеглих?

- Залежить від того, як спрацюють ті чи інші керівники підрозділів в період профілактичного відпрацювання регіону. Хто на місці, хто виконує обов’язки чесно, той залишиться працювати. Хто почне виляти, або не відповідає критеріям, які наведені для нас головою Національної поліції та міністром МВС, ті будуть звільнені.

- Ви вже пройшли атестацію?

- Ні.

- Коли очікується переатестація поліції Вінниччини.

- Коли відбудеться атестація особового складу, я не знаю. Це питання керівництва Національної поліції. Як накажуть, так і будемо переатестовуватись. Хто буде в комісії, я не знаю. Чи матиму я вплив на дану ситуацію? Очевидно - так, так як я керівник регіону. Почнеться все з мене.

- Як Ви можете охарактеризувати себе як керівника? Наскільки Ви є лояльним, принциповим? Адже інформації про Вас немає, є лише скандальне відео з активістами.

- Щодо моєї роботи і Чернігові. Я прийшов туди в досить складний час. Був призначений за 20 днів до тих скандальних виборів. На мене там вилилось «відро бруду». Можливо я комусь заважав. Логічно зрозуміло, кому я там заважав. Бо лише з СБУ ми скільки вилучили зброї – «мухи», автомати… Я багато раз коментував ту ситуацію, вважаю що ми вийшли з неї достойно. Ми забезпечили проведення виборів. Дивіться, як цікаво відбувається: в момент виборів всі кричать, що вони скандальні, несправедливі… і тільки оголосили результати виборів, як вони стають нікому не цікавими. У мене залишилось більше 20 кримінальних проваджень по цих виборах. Всі активісти, які з прапорами кричали що про несправедливість, вони не приходили на допити. Якась подвійна ситуація…

Щодо мене, я почав свою кар’єру із звання старшини міліції. Я не «блатний», я не «мажор». Кар’єру почав у 1998 році в м. Севастополь, почав з оперуповноваженого, служив там до 2010 року, потім був переведений в УБОП, де працював в управлінні кримінальної злочинності, міжнародному відділі та інше… Перебував в зоні АТО, був на «гражданці», знаю по чому «фунт лиха»… Щодо мене, як керівника, так я вимогливий, але вимагаю одного – щоб люди працювали та приносили користь суспільству. Що можна вимагати від співробітників у такий складний момент реформування? Лише самовідданість і чесне виконання своїх службових обов’язків.

- Чи поїдете з інспекцією по районах?

- Так. Відкриємо патрульну поліцію, і поїдемо. В мене вже є декілька питань по деяких керівниках районних підрозділів. Ми провели селекторну нараду, положення досить таке… Не скажу що провальне, але є питання (які саме райони і скільки їх, А. Шевцов не уточнив – ред.). Я не хочу говорити, що один хороший, інший поганий керівник. Не хочу «рубати з плеча», потрібно дати людям шанс. Можу сказати, що колектив робочий, ви ж бачите: там зброю вилучили, там грабіжників затримали…

- Якими є пріоритети Вашої роботи? Наприклад попередні керівники говорили, що викорінемо гральний бізнес, ліквідуємо таке явище як валютники…

- Ви хочете щоб я сказав так само? (з посмішкою каже Шевцов – ред.). В мене абсолютна неприязнь ні до валютчиків, ні до ігорного бізнесу. Я їх ганяв у Чернігові, буду ганяти і тут. Але не можна вважати критерієм, як я прочитав у газеті: «якщо валютники будуть стояти далі – значить він з ними в долі». Ні це не означає що я з ними в долі. Просто на сьогоднішній день в нас достатньо мало інструментів, але я вам обіцяю, що ганяти ми їх будемо безперебійно. Так само як ігорний бізнес, наркоманія та всі сфери вуличної злочинності. В першу чергу потрібно «почистити» вулиці та навести порядок.

- В Криму у Вас залишилася квартира, рідні друзі?

- В мене В Криму залишились рідні, друзі. Я тісно пов’язаний з Кримом, я сам звідти, там живуть мої батьки.

- У Ваших колег у Севастополі була протилежна точка зору щодо України, Росії, статусу Криму. Як для себе Ви прийняли рішення?

- Мені було простіше, бо я в 2014 році звільнився після цих подій. Я опинився в досить складній ситуації. В мене там всі родичі, потрібно було для себе вирішувати певні особисті проблеми. В кожного в цьому житті є свій вибір, і кожен його зробив.

- У Вінницькій області маєте друзів чи родичів?

- Родичів шукаю, бо мій дід, по маминій лінії, з села Нижня Кропивна Немирівського району. Він в 1944 році був призваний на службу в Чорноморський флот, одружився з моєю бабусею і залишився в м. Севастополі. Для мене Вінниччина знаковий регіон. Тому я обов’язково заїду до села, де народився дідусь, хочу поспілкуватись з його односельчанами.

- Ваша родина переїхала з Вами на Вінниччину?

- Переїде. В мене дружина, троє синів: старшому – 15 років, середньому – 7 років, найменшому – 1 рік. Я дуже щаслива людина в мене дуже гарна дружина і гарні діти.

- На одному із сайтів була інформація, що ви любите гарний одяг. Які у Вас пріоритети в брендах?

- Ви будете рахувати скільки це коштувало? Минулого разу рахували.

- І скільки нарахували?

- Ви знаєте, нарахували таку суму, що хотів би щоб мене так вдягнули – 30 тис. гривень.

- Це що було?

- Сорочка, джинси і туфлі. Я можу принести, якщо хтось купить, буду дуже радий (віджартувався Шевцов – ред.).

- А носити форму подобається?

- Я дуже люблю форму. Мій батько 27 років прослужив на флоті. Я людина, яка в третьому поколінні носить погони. Мій дід служив, обоє дідів служили, обоє були призвані в 1944 році 18-річними молодими людьми, захищали свою Вітчизну. Батько – морський офіцер. Тому я люблю форму.

- Журналісти нещодавно спілкувались з начальником поліції м. Вінниці щодо зупинки під знаками на Соборній. Три дні був порядок на вулиці – стояли патрулі, потім знову авто припарковані в заборонених місцях. Серед порушників і депутати облради, які приїжджають на сесію. Як Ви вважаєте, як у Вінниці організовувати рух Соборною? Нові поліцейські будуть дозволяти рух, чи якось «сортувати» водіїв?

- Вони працюватимуть в рамках чинного законодавства. Якщо вони не зможуть зробити цього, буду виїжджати я, що робити. Але потрібно розбиратись зі знаками. Нажаль, я ще не розібрався із географією вулиць. Якщо дійсно там є можливість зняти знак, і це нікому не заважатиме - я за те щоб його зняти. Якщо людям зручно там зупинитись і це обумовлено географією вулиці, то звичайно потрібно йти на зустріч. Я думаю до цього питання потрібно підходити конструктивно, дивитись – можемо зняти знак, значить знімемо, не можемо - значить будемо штрафувати.

- Як Ви ставитесь до того, коли Ваших підлеглих поліцейських знімають на відео, як вони вчиняють порушення? У Вас були такі випадки з підлеглими і як Ви з ними про це розмовляли?

- В мене був випадок в Чернігові: два п’яні патрульні поліцейські побились. До вечора вони були звільнені. Звільнились самі. На той час не був ще прийнятий устав Національної поліції, тому вони звільнились за власним бажанням.

- Яким видом спорту займаєтесь, чи вживаєте алкоголь?

- Алкогольні напої не вживаю. Займаюсь плаванням.

ВИННИЦА.info