2 груд. 2010 11:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Україна
0

65

0

"Нафтогаз" і "Газпром" створюють два СП

"Нафтогаз" і "Газпром" створюють два СП

з видобутку вугільного метану і освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря


"Нафтогаз" і "Газпром" створюють два СП

"Газпром" заявив про досягнуту на зустрічі з міністром палива і енергетики Юрієм Бойко домовленості створити два спільних підприємства з НАК "Нафтогаз Україна": з видобутку вугільного метану і освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря.

У свою чергу, Мінпаливенерго підтверджує, що питання створення таких СП дійсно обговорювалося на минулій зустрічі в Москві, однак нічого не говорить про досягнуті на цей рахунок домовленостях.

"Сторони домовилися про створення двох спільних підприємств: з видобутку газу з вугільних пластів на території України та з розробки структури Паласу на шельфі Чорного моря", - говориться в повідомленні "Газпрому".

"Сторони, зокрема, обговорили питання створення спільного підприємства між НАК і "Газпромом" з видобутку вугільного метану і освоєння структури Паласу на шельфі Чорного моря, а також інші питання стратегічної співпраці на умовах рівноправного партнерства в рамках останніх домовленостей між президентами України і Росії під час зустрічі, що пройшла в Москві 26 листопада ", - сказано в прес-релізі Мінпаливенерго.

"Газпром" лаконічніше повідомляє, що Міллер і Бойко продовжили обговорення питань подальшого розвитку стратегічного партнерства "Газпрому" і "Нафтогазу".

Українське міністерство також уточнює, що в зустрічі брав участь глава НАК "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін.

В Мінпаливенерго України підтвердили, що розісланий реліз не містить жодних редакторських помилок.

Як повідомлялося, в кінці квітня російський прем'єр Володимир Путін за підсумками зустрічі з українським колегою Миколою Азаровим запропонував об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз".

В якості першого кроку було запропоновано створити на паритетних умовах спільне підприємство, в яке з української сторони увійшли б видобувні і транспортні активи, а з боку "Газпрому" - родовища аналогічної вартості.

Глава "Газпрому" на початку вересня повідомив, що Україні вже назвала ряд компаній, які могли б провести оцінку газотранспортної системи України та російських газових родовищ.

Українське керівництво неодноразово підкреслювало, що готове до створення СП в газовій сфері тільки на рівноправних умовах і не бачить підстав для поспіху в цих питаннях.

Прогнозні ресурси площі Палласа оцінюються в 157 млрд. куб. м газу, які добуваються - в 75 млрд. куб. м. Її площа складає 162 кв. км.

Уряд України на початку січня 2010 року видало "Нафтогазу" без аукціону 30-річну ліцензію на розробку нафтогазової площі Палласа в межах північно-східного шельфу Чорного моря на глибині залягання продуктивних горизонтів від 3 тис. м до 5,2 тис. м.

Що стосується вугільного метану, то в лютому 2009 року Юлія Тимошенко заявила, що тільки в Донецькому басейні його запаси становлять 11,5 трлн. куб. м.

Окрім ряду невеликих компаній, що вже займаються розробкою таких родовищ, про свій інтерес до видобутку вугільного метану в Україну і готовність інвестувати в цей сектор вже офіційно заявила російсько-британська ТНК-BP, українська корпорація "Індустріальний союз Донбасу".

За даними Мінпаливенерго, серед інших претендентів - англо-голландська Shell і американська Chevron.

 

"Інтерфакс-Україна"


0
0