29 січ. 2020 11:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

30

0

«Нафтогаз України» знизив ціну на газ, яка мала діяти з 1 січня

«Нафтогаз України» знизив ціну на газ, яка мала діяти з 1 січня

Нова ціна розрахована Нафтогазом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Т


«Нафтогаз України» знизив ціну на газ, яка мала діяти з 1 січня

У січні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), становитиме 4,65 грн за кубометр (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Про це 28 січня повідомила прес-служба «Нафтогаз України».

«Нова ціна розрахована Нафтогазом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Таким чином Україна виконує зобов’язання перед МВФ щодо поетапного переходу до ринку газу з вільним ціноутворенням та конкуренцією за побутового споживача між багатьма постачальниками газу. Оптова ціна Нафтогазу відповідає рівню імпортного паритету. За новою методикою, ціна на поточний місяць визначатиметься згідно з фактичними біржовими торгами, які відбувалися з 1 по 22 число цього місяця. Компанія публікуватиме ціну на поточний місяць протягом кількох робочих днів після 22 числа. Очікується, що затверджений урядом підхід до розрахунку ціни на газ для захищених споживачів діятиме до 30 квітня 2020 року. Нафтогаз розраховуватиме ціну за цими принципами щомісячно на січень-квітень 2020 року включно», - йдеться у повідомленні.

Затверджений порядок передбачає, що ціна на газ для українських захищених споживачів змінюватиметься відповідно до цінових тенденцій на європейському ринку. Ця ціна може коливатися як у бік зменшення, так і збільшення в залежності від ринкової ситуації, балансу попиту та пропозиції, погодних умов.

Оптова ціна 4,65 грн/куб. м діятиме замість квартальної гарантованої ціни, яку Нафтогаз запропонував усім захищеним споживачам на період з січня по квітень 2020 року, а також раніше затвердженої місячної ціни на січень (5,5 грн за куб. м).

Нагадаємо, «Нафтогаз України» встановлював на грудень ціну на газ для населення 4,277 грн/куб. м за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).

НАК зазначає, що нова, знижена ціна газу застосовуватиметься автоматично для побутових споживачів, незалежно від того, яку ціну споживач обрав раніше – квартальну чи щомісячну. Побутовим споживачам не потрібно нікуди звертатися чи оформлювати будь-які документи.

«Виробникам тепла (підприємствам ТКЕ та ОСББ) необхідно терміново оформити додаткові угоди з Нафтогазом про зменшення ціни на січень 2020 р. Клієнти, які раніше придбали газ на умовах пропозиції від Нафтогазу «Газовий запас», можуть сплачувати поставки за зниженою ціною, невикористаний залишок коштів буде повернутий на рахунки споживачів в кінці опалювального сезону.

Наголошується, що Нафтогаз розраховує лише рівень оптової ціни газу, а роздрібна ціна газу для кінцевих споживачів включає також інші компоненти, які визначаються урядом або регулятором НКРЕКП, зокрема: вартість транспортування газу магістральними та розподільними мережами (залежить від регіону, в якому постачається газ); гранична націнка роздрібних постачальників газу (газзбутів) 2,5%; ПДВ 20%.

Нагадаємо, що «Вінницяоблтеплоенерго» зменшить суми у квитанціях за «комуналку», які люди отримають в січні.

Раніше «Вінницяоблтеплоенерго» та «Вінницяміськтеплоенерго» зменшили суми у квитанціях, які люди отримали в грудні.

Читайте також: Найбільше і найменше – які «знижки» за комуналку отримали вінничани після зміни рахунків за грудень.

Вінниця.info