18 квіт. 2019 12:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

152

0

Нагетси, кебаб із сиром та мінестроне – у Жмеринці оновили шкільне меню. Відео

Нагетси, кебаб із сиром та мінестроне – у Жмеринці оновили шкільне меню. Відео

У Жмеринці усі школи перейшли на нове харчування


Нагетси, кебаб із сиром та мінестроне – у Жмеринці оновили шкільне меню. Відео

У Жмеринці усі школи перейшли на нове харчування. Тепер у меню – курячі нагетси, салат «Табуле», мінестроне та бланманже. Дітям є з чого вибрати. Такий обід в середньому коштує 12-13 гривень. Розробником нового шкільного харчування є кулінарний експерт Євген Клопотенко. Реалізувати задум вдалося завдяки Всеукраїнському проекту «Нове шкільне харчування».

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «UA:Вінниця».

Учні на дошці самі обирають страви, які їм подобаються. Там також є вага порції з білків, жирів та вуглеводів, а також калорійність з розрахунком на одну порцію.

«Готувати нам дуже приємно, тому що наші діти стали краще їсти. Вони самі обирають, що б хотіли їсти. Важко, ми від цього не відмовляємося, але діти в нас задоволені і задоволені ми тим. Бо якщо дитина взяла і з’їла – це дуже, знаєте, для нас приємно», – каже Катерина Гарбар, працівниця шкільної їдальні

Учні місцевих шкіл кажуть, що від такого нововведення в захваті.

«Коли наша їдальня була зачинена на ремонт, ми їли хліб з ковбасою або сиром, мед. Зараз тут можна обирати, що хочеш. Я щодня приходжу і обираю те, що мені до смаку», – розповідає Кирило Мельничук, учень 2 класу.

Нагетси, кебаб із сиром та мінестроне – у Жмеринці оновили шкільне меню. Відео

Ідея про покращення культури харчування для дітей, виникла вже давно. Реалізувати задум вдалося завдяки Всеукраїнському проекту «Нове шкільне харчування».

«Розпочали все з модернізації харчоблоку. Далі було оснащення оснащення холодильним обладнанням, посудом та різним кухонним інвентарем. Ось на все це з міського бюджету було витрачено 4 мільйони 446 тисяч гривень. За два роки ми цей проект освоїли. Саме харчування і меню – дуже швидко», – каже начальниця управління освіти Жмеринської міськради Аліна Твердохліб.

Розробником нового шкільного харчування є кулінарний експерт Євген Клопотенко. На своїй сторінці у «Фейсбуці» пише: «Доки у великих містах кажуть, що перейти на нове харчування «складно», «неможливо», «немає необхідних продуктів» та все інше, Жмеринка годує школярів нагетсами, салатом «Табуле», мінестроне, мусакою, бланманже та буряковими панкейками».

Нагетси, кебаб із сиром та мінестроне – у Жмеринці оновили шкільне меню. Відео  - фото 2

У його посібнику «Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» представлено більше сотні страв з натуральних продуктів, користь яких зберігається в ході приготування.

«Чим визначний цей новий рецепторний збірник? Це то саме, але трішки по-іншому приготовлене. Сам Євген Клопотенко пише, що технологія така сама – «посмажити, зварити, помішати», тут немає чогось іншого. Готують за звичайною технологією і зі звичайних продуктів. Просто суть в подачі і суть в тому, щоб навчити дітей гарно їсти», – зазначила Ольга Бобровська, заступниця Жмеринського міського голови з гуманітарних питань.

Нині в Жмеринській школі №4 навчається 850 учнів, школярі 1-4 класів та старшокласники пільгових категорій, харчуються безкоштовно за гроші міського бюджету. Усі інші мають можливість розрахуватися за харчування через картку ПриватБанку. Середня вартість обіду становить 12-13 гривень.

Директор школи №4 Михайло Бігун каже, що в перший тиждень, як у школі появились нові страви, технології їхнього приготування, назви – були новими як для працівників закладу освіти, так і для дітей та їхніх батьків.

Загалом у Жмеринці 6 шкіл і в усіх них вже відбулися зміни в системі харчування.


Нагадаємо, у Жмеринці усі школи містa перейшли нa електронні щоденники тa журнaли. Зa тaких нововведень, тепер бaтьки зможуть контролювaти успішність дитини, a учні не зможуть більше приховувaти своїх оцінок.

Вінниця.info

title