28 черв. 2019 15:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Інтерв'ю
0

104

0

Нардеп Бригинець у Вінниці говорив про ситуацію в Україні

Нардеп Бригинець у Вінниці говорив про ситуацію в Україні

Покращення стану доріг, втрата євроінтеграції, порівняння політики Порошенка і Зеленського із обідом, а також про те, що українці досі живуть у «совку», – розповів журналістам в інтерв’ю нардеп від партії та журналіст Олександр Бригинець


Нардеп Бригинець у Вінниці говорив про ситуацію в Україні

Покращення стану доріг, втрата євроінтеграції, порівняння політики Порошенка і Зеленського із обідом, а також про те, що українці досі живуть у «совку», – розповів журналістам в інтерв’ю нардеп та журналіст Олександр Бригинець.

На початку інтерв’ю, нардеп зазначив, що у Вінницькій області, порівняно з іншими, ситуація із політичною рекламою перед парламентськими виборами набагато краща, ніж в інших областях – її мало.

Ви приїхали на власному авто, дороги Гройсмана бачили? Є вони взагалі?

Я їх не називаю «дорогами Гройсмана», я їх називаю просто дорогами. Насправді з дорогами стало набагато краще, я часто бував раніше у тих регіонах, по яких я зараз їжджу, відмінність є. Ця відмінність пов’язана не з Гройсманом, а з тим, до держава обрала іншу стратегію: ціни на газ стали більшими, з’явилося більше грошей, почали більше будувати дороги. Якби ми далі тримали неринкову ціну на газ, то у нас би не було доріг. І якщо ми хочемо йти в Європу, то жоден європейський бізнес не прийде в Україну, якщо не зможе сюди приїхати.

Ви вірити в ті рейтинги, що оприлюднюють щотижня?

Я людина віруюча, я вірю в зовсім інше. Насправді, я думаю, що немає людей, які взагалі вірять в рейтинги. Для мене вони важливі тому, що я знаю, що всі компанії належать різним олігархам і я відстежую той консенсус, який є між ними. Так само, як із Конституційним судом, коли стало відомо, хто до якого олігарха близький із суддів, і я всім казав, що якщо рішення Зеленського не підтримають, значить олігархічний консенсус навколо нього продовжить існувати. Якщо так станеться, що восторжествує справедливість, значить консенсус закінчився. Але наразі це все триває навколо Зеленського і думаю, буде тривати до місцевих виборів, які передбачають восени.

Чи «скасують» Україну?

Всю президентську компанію я говорив, що те, що ми бачимо – це узгоджені дії Росії і українського олігархату. Тому для мене перейменування вулиць в Харкові, Києві, спроби скасувати певні закони, дозволити балотуватися людям, які кілька років не були в Україні – все це те, що я очікував, про що безкінечно говорив людям. Люди хотіли змін, але насправді це і є зміни, такого давно в Україні не було. Таким чином, коли людина хоче змін, вона їх отримує, але вони завжди їй видаються не такими, як вона хотіла.

Нардеп Бригинець у Вінниці говорив про ситуацію в Україні

Розведення війська із Луганська – це елемент реваншу? Варто цим перейматись?

Там є кілька поверхів цієї проблеми. Україна виступала раніше за такі розведення, особливо коли у нас не було війська, не було чим воювати і ми виступали за ці розведення, тому що ворожі снайпери використовували наближення військ для того, щоб просто вбивати. Тепер у наший військових є антиснайперські системи. Такої небезпеки стало менше, Україна не хоче вже того, що хотіла раніше, просто повернення всіх територій. Як на мене, сьогодні росіяни дали Зеленському словничок із певними словами і діями, які він повинен зробити перед тим, як з ним захочуть говорити. І ці дії інколи робить він, а інколи його уповноважені особи, вони говорять про потрібні для Росії речі, вони допускають певні речі в ПАРЄ. Це ж не випадково Зеленський зустрівся із Меркель і Макроном, а одразу відбулася ситуація із поверненням російської делегації в ПАРЄ. Знаючи таку небезпеку, Зеленський повинен був не просто показувати, що він костюм вміє одягати, а повинен був говорити з ними про цю проблему. Коли на конференції Макрон сказав, що будуть повертати Росію, Зеленський промовчав. Європейці пустили Росію у ПАРЄ - вони самі себе принизили. Люди повинні зрозуміти, що є речі, де можна помилятися, а є речі, де помилку не можна виправити.

Чи свідчить це про те, що українці «наїлися» боротьбою за незалежність, в суспільстві апатія і готові вже повертатися до стану речей минулих років?

Українці не усвідомлювали і не досі не усвідомлюють, що відбувається. Коли тобі важко, ти хочеш будь-яких змін, бо тобі здається, що все настільки погано, що всі зміни будуть йти на краще. В даному випадку, ситуація абсолютно така: люди втомилися від війни, від труднощів, які є, от вони думали, що якщо знову прийде хтось новий, то життя стане легше. До речі, корупцію вже згадувати не будуть, тому що це буде лягати відповідальність на голову Зеленського, а йому не потрібна корупція. Значить, корупція із сьогоднішнього дня припинить існувати, вона буде в минулому, війни не буде, вона буде тільки в минулому, будемо милуватися гарним життям по телевізору. А по телевізору нам скажуть, що жити добре і багато хто повірить. Якщо буде створена однопартійна коаліція, якої ніколи в історії незалежної України не було, це дасть великі повноваження президенту. А ми знаємо, що найбільш страшна річ – це мавпа з атомною бомбою.

Обвал рейтингів Зеленського відбудеться, але не одразу. І саме тому він провів дострокові вибори і саме тому він спробує провести дострокові місцеві вибори для того, щоб взяти всю повноту влади. Але це його так само не врятує, оскільки він не може покращити рівень життя – це технічно неможливо. Якби це можна було б зробити, це зробили б і до нього. Реформи не можуть бути швидкими, тому що в Україні немає запасу потужностей, в родинах немає панчіх із грошима, які можуть допомогти, а кожна реформа – це не розподіл грошей, а спосіб більш раціонального використання грошей в тій чи іншій сфері. Україна не заслужила реформ, тому що ми всі ще знаходимося в «совку». Ми говоримо, що не треба міняти назви вулиць, тому що ми до них звикли. Люди не розуміють, що все це в єдине збирається: коли ти живеш як «совок», думаєш як «совок», живеш на вулиці, яка носить назву як «совок» – ти і є «совком».

Нардеп Бригинець у Вінниці говорив про ситуацію в Україні - фото 2

Олександр Бригинець каже, що в Україні настав новий період хаосу і зазначив, що кожен для себе повинен зрозуміти, що для нього є важливішим: свої проблеми чи проблеми держави.

«Більшість людей говорить, що проблеми, які є у них, вони є важливішими. Щоразу, коли людина думає, що її інтереси можна вирішити, не вирішуючи проблем держави – завершується негативно. Або людина виїжджає і знаходить щастя в іншій країні і нормально живе, або стає частиною влади, яка потім буде вигнана і засуджена, і тоді їй буде погано. Або треба всім поступово міняти суспільство. Я не боюсь того, що Зеленський, чи Тимошенко, чи з партії «Голос» будуть проводити якусь неправильну внутрішню політику. Навіть якщо вони будуть її проводити, ми разом можемо виправити. Я боюсь лише того, коли будуть проводити цю політику в питаннях безпеки, оборони і міжнародних стосунків.

Ми можемо ці «проколи» упустити, нас можуть залишити існувати і ми станемо донорами, от і все. Те, що відбувається у так званих ЛНР і ДНР, коли з одного боку в них демократія, а з іншого боку вони рота відкрити не можуть - це ідеальний варіант для Росії», – зазначив Олександр.

Ви зустрічаєтеся із багатьма людьми, що їм зараз говорите про Порошенка?

Я в основному даю можливість питати людям те, що вони хочуть почути. Як не дивно, вони знають про те, хто що здобув, і вони знають про те, що буде в майбутньому. Питання не в цьому, питання в тому, що вони вважають, що є речі важливіші. Згадаємо 2010 рік, коли всі корупційні і злочинні дії були вже розчищені, ми могли рухатися далі, обрали Януковича, він поїхав у Брюсель, заявив про незмінність єпроінтеграції, вступ до ЄС, про безвіз. Потім потихеньку відмова і Майдан. Тобто люди на якийсь момент почали думати, що коли вони хочуть нові речі, то старі залишаться. Думають, що закон про мову залишиться, що наш євроінтеграційний курс залишиться, що з томосом не буде ніяких проблем. Порошенко щось зробив, щось не зробив, зараз прийшов Зеленський і до цього всього, що зроблено «дотюнінгує» державу. Прийшов Зеленський і виявилося, що ми почали знову все з чистого паперу, в нас уже немає євроінтеграції, у нас скоро не буде закону про мову, ситуація з томосом взагалі містично міняється. Десерт буде, Зеленський його пообіцяв, але першого і другого блюда вже не буде: це Порошенко дав, ви з’їли і забули. Якщо люди це зрозуміють, відбудуться певні зміни, якщо не зрозуміють – нічого не відбудеться.

Вінниця.info