12 жовт. 2021 16:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

147

0

Народна депутатка Галина Янченко у Вінниці: про розвиток індустріальних парків та залучення інвестицій

Народна депутатка Галина Янченко у Вінниці: про розвиток індустріальних парків та залучення інвестицій

На Вінниччині з дводенним робочим візитом перебуває народна депутатка, заступниця голови фракції ПП «Слуга Народу», голова комісії ТСК з питань захисту прав інвесторів – Галина Янченко


Народна депутатка Галина Янченко у Вінниці: про розвиток індустріальних парків та залучення інвестицій

На Вінниччині з дводенним робочим візитом перебуває народна депутатка, заступниця голови фракції ПП «Слуга Народу», голова комісії ТСК з питань захисту прав інвесторів – Галина Янченко.

12 жовтня, під час прессконференції, нардепка розповіла про розвиток індустріальних парків, про розгляд парламентом законопроектів (5688 і 5689), які ініціюють податкові та митні пільги для учасників індустріальних парків.

Народна депутатка Галина Янченко у Вінниці: про розвиток індустріальних парків та залучення інвестицій

За словами Галини Янченко, залучення українських, а також іноземних інвесторів – значно краще, ніж іноземні кредити, в рамках яких Україна бере на себе велику частину зобов’язань. І не всі вони відповідають економічним та національним інтересам країни.

«На сьогоднішній день, ми активно включилися у формування і адвокатування економічних стимулів для розвитку бізнесу. Робимо великий акцент на українських інвесторах. Тому що, будь-який іноземний інвестор буде дивитися, як себе почуває і поводить внутрішній інвестор – він вкладає кошти, чи він виводить, які сектори його цікавлять, які галузі переробки або інвестицій. І, власне, близько року назад ми перейшли від реформування антикорупційного законодавства, до створення економічних стимулів. Це доступ до коштів і податкові пільги, це ініціатива Президента по дешевих кредитах для бізнесу – Програма «5-7-9», також ми почали роботу з Національним банком щодо загального зниження ставки кредитування для усіх. Друга ініціатива – «Інвестиційні няні». На сьогоднішній день є уже кілька десятків великих компаній – і українських, і іноземних, які цікавляться цією програмою», – каже нардепка.

Галина Янченко розповіла про ще одну ініціативу – законопроект «Про індустріальні парки».

«Буквально у вересні, ми прийняли ще одну ініціативу. Якраз мій дводенний робочий візит направлений на вивчення цієї тематики, як вона уже працює. У вересні Верховна Рада прийняла законопроект «Про індустріальні парки». Це була непроста робота, від ухвалення закону в першому читанні до другого читання – пройшло більше ніж півроку. Так сталося, тому що в рамках залучення інвестицій в індустріальні парки, ми також даємо ряд пільг і можливостей – це і підключення до мереж, які мають здійснюватися за рахунок як місцевої влади, так і з нацбюджету через виділення коштів з ДФРР. На наступний рік, до речі, ми плануємо закласти близько 2 мільярдів гривень, аби допомагати на місцях створювати індустріальні парки. Це теж певні митні та податкові пільги», – каже Галина Янченко.

Народна депутатка Галина Янченко у Вінниці: про розвиток індустріальних парків та залучення інвестицій - фото 2

У Вінниці, за словами нардепки, місцева влада добре розвиває підприємництво і виробничі потужності. Але економічний розвиток , якщо порівнювати обласний центр із регіоном – нестабільний.

«На мою точку зору, саме місцева влада може зробити більше для залучення інвестицій, ніж національна. Тому що на місцях є дуже багато можливостей як сприяти інвесторам, так і «вставляти палки у колеса». Водночас, я звернула увагу, що цей економічний розвиток дуже нерівномірний, у порівнянні з регіоном. Суми експорту – 365 мільйонів доларів з продукції, яка виробляється у Вінниці, при цьому з області сума складає лише 587 мільйонів. Ми бачимо, що цей розподіл дуже нерівномірний і якщо велика кількість підприємств зосереджується у Вінниці, то в регіоні маємо «перекос». Це призводить до того, що у населення немає роботи, вони виїжджають. На це критично важливо звернути увагу місцевої влади і також національної. Ті фінансові та економічні можливості, які є в регіоні, необхідно максимально рівномірно розподіляти в рамках регіону. Це можуть бути прямі гілки електроенергії, без посередників тощо».

Галина Янченко також розповіла про те, що Вінниця – лідер в Україні щодо розвитку громадського транспорту. Додала, що Київ менш комфортний в питанні перевезення, ніж Вінниця.

За візитом на індустріальні парки Вінниччини та Житомирщини, нардепка розповіла про порівняння, «плюси» та «мінуси».

«Можу віддати належне Коростеню, що на Житомирщині. Індустріальний парк, який створений там – стоїть на деревообробці. Це, насправді, досить вражаюча індустріальна зона. Залучених інвестицій на сьогоднішній день складає більше півмільярда гривень. В першу чергу, це українські інвестиції, і також на виробничий хаб «підтягуються» іноземні інвестори та виробники. Виявляється, що в Україні виготовляють меблі для IKEA. Для нас це чудова можливість для експорту.

Також вчора я відвідувала два індустріальних парка, які знаходяться у Вінниці. мої очікування були трішки більші. На сьогоднішній день, ми можемо говорити лише про одне завершене виробництво – UBC-Group, які виробляють холодильне обладнання. З іншого боку, я рада, що історія з HEAD зрушилась. Я була вчора на будівельному майданчику, там активно відбуваються підготовчі роботи. На сьогоднішній день проінвестовано 9 мільйонів євро і я не бачу, щоб інвестор хотів йти з цього майданчику. Хто і як повинен вирішити питання з підключенням до мереж – міська влада. Враховуючи рівень податків, які можна очікувати після завершення HEAD, має бути стимулом, аби влада відшукала можливості для виділення коштів з міського бюджету. Для HEAD підключення до мереж коштує 36 мільйонів гривень, При цьому, якщо будівництво буде йти по етапах і так, як запланували, то на 2023 рік вони планують виробляти готову продукцію. Відрахування до міського бюджету Вінниці буде складати 30 мільйонів гривень щорічно. Тобто фактично сума інвестицій, які зараз може зробити місто, відіб’ється більше, ніж за рік. Я думаю, що це достатній стимул.

Інвестори, які зайшли у Вінницю, кажуть, що такі певні зусилля по законодавчій рамці щодо створення індустріальних парків, вони були давно. Але це абсолютно не працює, якщо немає економічних стимулів. Попри те, що у попередніх версіях законопроектів про створення індустріальних парків почалися пільги на ввезення обладнання, але не було здійснено ніяких дій для змін.Відповідно рамковий закон не можна було втілити на практиці. В цьому контексті ми теж обговорили можливість підтримки і на місцях подальшої законотворчої роботи ВР,плануємо до кінця осені розглянути зміни і в Податковому, і в Митному кодексах», – розповіла Галина Янченко.

Народна депутатка Галина Янченко у Вінниці: про розвиток індустріальних парків та залучення інвестицій - фото 3

Додає, що критично важливим для гармонійного розвитку економіки, має бути залучення і розвиток не лише великих підприємств. Держава і місто можуть активніше працювати над розвитком бізнес-освіти, підприємництва і стимулювання молоді, аби ті починали створювати невеликі підприємства, які будуть розвивати і в майбутньому.