3 верес. 2019 11:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

132

0

Народні депутати зняли недоторканість

Народні депутати зняли недоторканість

Депутати Верховної Ради позбавили себе недоторканості


Народні депутати зняли недоторканість

3 вересня Верховна Рада IX скликання підтримала законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). Перед голосуванням виступив Володимир Зеленський.

За відповідне рішення проголосували 373 депутатів.

«Законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані», - зазначено в пояснювальній записці.

Передбачається, що Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Перед голосуванням за законопроект, виступили представники фракцій та президент Володимир Зеленський.

«Депутати винайшли «вічний двигун» політичного життя. Працює він просто: депутати обіцяють зняти недоторканість, провалюють голосування, потім знову обіцяють…

Час, відправити цю практику на звалище історії», - сказав в ступному слові президент.

«Депутати не будуть нести відповідальності за політичні рішення, голосування чи публічні виступи. Йдеться про притягнення до кримінальної відповідальності», - уточнив В. Зеленський, зазначивши, що не може народний обранець, який збив людину чи «кришує» видобуток бурштину прикриватись недоторканістю.

Зеленський наголосив, що зняття депутатської недоторканості вимагає 90% українців.

«Просто зробіть те, що ви обіцяли людям…», - сказав президент.

Виступив і п’ятий президент Петро Порошенко, який є ініціатором законопроекту, винесеного на голосування. Він зазначив, що український народ 25 років чекає зняття депутатської недоторканості та повідомив, що фракція Європейської Солідарності буде голосувати «ЗА».

Законопроект підтримали всі фракції, окрім "Опозиційного блоку", який не дав жодного голосу "ЗА".

Вiнниця.info фото з сайту ВР