7 листоп. 2022 10:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

159

0

Наше завдання пройти російський енергетичний терор і перемогти – Ірина Борзова

Наше завдання пройти російський енергетичний терор і перемогти – Ірина Борзова

«Не забувайте: наш ворог – росія! Саме через її обстріли зараз відбуваються обмеження у споживанні електроенергії» - наголошує Ірина Борзова


Наше завдання пройти російський енергетичний терор і перемогти – Ірина Борзова

За характером російських обстрілів зрозуміло, що атаки на об’єкти й мережі нашої енергосистеми планують енергетики, а військові вже діють відповідно до їхніх вказівок. Тобто, це не залякування, не хаотичні удари, а спланована терористична кампанія. Черговий акт геноциду проти українців, яких хочуть позбавити невід’ємних благ – води, світла, тепла.

Про це зазначає народний депутат України Ірина Борзова.

Наше завдання пройти російський енергетичний терор і перемогти – Ірина Борзова

«Росіяни б’ють як по об’єктах генерації, так і по потужностях, які забезпечують транспортування електроенергії. Це розраховано на те, щоби створити труднощі з передачею електрики з одних територій на іншій, зруйнувати цілісність енергосистеми.

Окупанти не досягли мети розбити нашу електросистему й розбалансувати її. Але ми не очікуємо, що обстріли припиняться. Тому маємо бути готові до того, що протягом усього осінньо-зимового періоду буде потреба в обмеженні електроспоживання», - говорить Ірина Борзова.

Зниження навантаження на енергосистему дає можливість енергетикам її балансувати та здійснювати поточні ремонти. Кожен громадянин може допомогти в подоланні енергетичної кризи добровільним обмеженням споживання. Це те, що дійсно працює. Зараз населення економить до 10% електроенергії. Це непогано, але поки що цього недостатньо. Для того, щоб стабілізувати систему, економити потрібно 20% електроенергії. Ще раз нагадуємо, що режим максимальної економії має стати обов’язком для всіх у пікові години вранці (06:00-09:00) і ввечері (17:00-23:00).

Для стабілізації енергосистеми вводяться графіки аварійних відключень (ГАВ) чи графіки погодинних відключень (ГПВ). Але розумне споживання енергоресурсів дасть можливість зменшити періоди відключень.

Ремонтні бригади працюють цілодобово, інколи навіть під обстрілами. Графіки можливих планових відключень можна дізнатися на сайтах обленерго. Загальний їхній перелік зібрано на сайті Міненерго: https://www.mev.gov.ua/storinka/kontakty-postachalnykiv

Якщо відключення світла відбувається не за графіком і щойно не було ракетних обстрілів – значить енергосистема негайно потребувала ще більшого розвантаження й диспетчер Укренерго був змушений застосувати додаткові обмеження споживання.

«Не забувайте: наш ворог – росія! Саме через її обстріли зараз відбуваються обмеження у споживанні електроенергії.

Нас чекає дуже важка зима, але кожен із нас добре розуміє, чому ми маємо через це пройти, а держава робитиме все можливе, щоб максимально пом’якшити наслідки російських атак на об’єкти енергетики. Влада має розроблені плани реагування на різні варіанти розвитку ситуації. Місцева влада готує пункти обігріву та забезпечення електроенергією. Енергетичні компанії мають відпрацьовані сценарії оперативного реагування на можливі варіанти розвитку подій з обстрілами енергосистеми. Є пропрацьовані сценарії резервного енергозабезпечення.

Ми повинні бути єдиними, сильними і допомагати один одному щоб пройти російський енергетичний терор. Разом ми впораємось, пройдемо важку зиму. Разом переможемо», - говорить Ірина Борзова, голова Вінницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу».