29 жовт. 2010 13:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

31

0

Наталія Погожева: Підготовка фахових аграрних спеціалістів на Вінниччині зупинить відтік молоді з села, та допоможе подолати проблему зубожіння селян

Наталія Погожева: Підготовка фахових аграрних спеціалістів на Вінниччині зупинить відтік молоді з села, та допоможе подолати проблему зубожіння селян

Ексклюзивне інтерв’ю


Наталія Погожева: Підготовка фахових аграрних спеціалістів на Вінниччині зупинить відтік молоді з села, та допоможе подолати проблему зубожіння селян

Її життєвий шлях може викликати неабияке як здивування так і заздрість у багатьох чоловіків. Адже не кожному з представників сильної статті вдається здобути ступінь кандидата економічних наук та магістра ділової адміністрації, навчатись та стажуватись в США, Франції та Німеччині. Проте Наталі Рогожевої вдалося всього цього досягнути і не втратити жіночість. Її 25-річний досвід управлінської роботи в галузі аграрного виробництва та аграрної політики має стати чималим здобутком місцевої влади у Вінницькій обласній раді, куди пані Наталія балотується від Української народної партії.

- Що, на вашу думку, треба зробити новообраним депутатам місцевих рад у Вінницькій області?

- Треба повернути довіру людей до влади. Без довіри до влади, без відповідальності влади перед суспільством, яка повинна перед ним звітувати - без цього не зможе нормально розвиватись будь-яка територія та держава. Але нажаль, у нас поки що цього немає. Коли буде довіра суспільства до влади, буде і довіра інвесторів. Для того, щоб регіон розвивався, треба, щоб в його економіку інвестори вкладали гроші. Але потоку інвесторів чомусь не видно. І це не дивно, адже у нас дуже високі політичні ризики. Ніхто не знає, що буде завтра, які закони прийматимуться, а це відлякує інвесторів від намірів вкладати кошти в економіку.

- Яким чином це можна реалізувати у тій же Вінницькій обласній раді?

- Місцевій владі треба стати відкритою для людей. Ми самі нічого не зробимо, якщо не будемо робити це разом із людьми. Треба відштовхуватися від основного джерела існування місцевого самоврядування – його бюджету. Потрібно, щоб кожен, навіть маленький бюджет сільської ради був прозорим і його використання могли проконтролювати звичайні люди. Місцева влада повинна звітувати куди і на що вона витрачає гроші. А витрачати місцева влада повинна на розвиток території. Якщо діти не будуть учитись у школі, де не буде комп’ютерів, де не буде освітлення, опалення, то хто захоче в цій школі навчатися та працювати?

До того ж відкритість та прозорість бюджету дозволить попередити та не допускати його розкрадання, а отже в ньому можуть з’явитися кошти на розвиток соціальної інфраструктури. А це знову ж крок до повернення довіри людей.

 Наталія Погожева: Підготовка фахових аграрних спеціалістів на Вінниччині зупинить відтік молоді з села, та допоможе подолати проблему зубожіння селян

- Чим буде відрізнятися позиція Української народної партії, яку ви представляєте від інших політичних сил, які йдуть у місцеву владу на Вінниччині?

- Українська народна партія багато років стоїть на позиції, що державна політика може бути ефективною лише за умов підтримки національного виробника. На загальнодержавному рівні УНП пропагує ідею „Роби українське”. Саме цю ідею ми поширюватимемо серед жителів Вінницької області.

Вінниччина має багато підприємств, що виробляють якісну продукцію світового рівня якості. Це насамперед стосується харчової промисловості. Але, чомусь у магазинах області цю продукцію не завжди зустрінеш. Тому, перші дні своєї роботи в облраді, я планую присвятити розробці та запровадженню регіональної програми підтримки місцевого виробника. Гасло «Купуй вінницьке» має бути пріоритетом для місцевої влади, що дасть величезний поштовх для соціально-економічного розвитку області. Від цього виграють всі. І підприємці, і звичайні люди

- Президент днями заявив, що будуть встановлені нові правила продажу землі, це допоможе розвитку Вінницької області, зважаючи на її аграрну спеціалізацію?

- Вінницька область великою мірою базується на аграрному бізнесі. Але цей вид бізнесу є доволі віртуальним, адже головне питання цієї галузі – питання власності на землю є невирішеним. І яким чином це буде надалі вирішуватись теж є невідомим, тому що український парламент так і не спромігся прийняти два з трьох базисних законів, що стосуються ринку землі, без якого не зможе працювати система реєстрації прав на землю.

Земельна реформа має починатися з прийняття, як мінімум, десятків законів, якими створюється система, за якою в першу чергу український громадянин міг би на свої землі працювати і отримувати прибутки. Тобто без земельного банку, без ефективного кредитування села, без ефективної системи дотацій села, без ефективної системи контролю за тим, кому і в якій кількості землю будуть продавати…

Наприклад, у Європі більше 50 гектарів землі не можна продавати в одні руки? А якщо сюди зайде так звана латиноамериканська система продажу землі, бо МВФ нав’язує нам так званий вільний ринок землі, то українці будуть повністю позбавлені можливості ставати господарями цієї землі. В Латинській Америці власниками землі сьогодні є міжнародні корпорації, які володіють 200-300 тисячами гектарів землі, а місцеві робітники стали просто найманою робочою силою, яка працює за безцінь.

 Наталія Погожева: Підготовка фахових аграрних спеціалістів на Вінниччині зупинить відтік молоді з села, та допоможе подолати проблему зубожіння селян - фото 2

- А на чому ще може заробляти економіка Вінницької області?

- На транзитному потенціалі, малому підприємництві, туристичній галузі. Зараз туристична галузь на Вінниччині майже мертва, бо немає доріг, немає готельної інфраструктури, тощо. Ті ж Словенія, Хорватія, країни, які постали на зломі громадянської війни, але тим не менше сьогодні стали європейськими країнами з високими статками, бо в першу чергу використали туристичний та транзитний потенціал.

- А аграрна галузь області. Наскільки вона зараз ефективна?

- За різними фаховими дослідженнями аграрний сектор, зокрема галузь виробництва продуктів харчування, працюють приблизно на 30% від свого потенціалу. І це не зважаючи на сприятливі кліматичні умови, гарне географічне розташування та надзвичайно родючі грунти. Причиною цьому є невисока конкурентоздатність нашої продукції через мляве застосування передових стандартів ведення агарного бізнесу що веде за собою невисоку якість виробленої продукції. На сьогодні наші підприємства експортують своє молоко та м’ясо у дуже обмежену кількість країн СНД та Африки. Ринки Європейського союзу для нас поки що закриті через невідповідність нормам безпечності. Про це свідчить і те, що Україна займає перше місце в Європі за кількістю та тяжкістю харчових отруєнь. Зараз система контролю харчових продуктів є неефективною на всіх етапах виробництва – поле-сховище-оптовик-ринок/супермаркет.

- Як це можливо змінити на Вінниччині?

- Ми будемо впроваджувати розвиток системи навчальних центрів по поширенню найсучасніших аграрних технологій. Це дасть змогу навчати світовим стандартам ведення аграрного бізнесу, готувати фахівців як для великих сільськогосподарських підприємств, так і для малого і середнього бізнесу, а також фермерів. Така підготовка фахових спеціалістів у сільському господарстві дозволить не тільки місцевому аграрному бізнесу успішно конкурувати на ринку, а значно підніме рівень доходів на селі. А це по-перше зупинить відтік молоді з села, а по-друге допоможе подолати проблему зубожіння селян. Коли у молодих сільських хлопців з’являться пристойні гроші, вони не будуть шукати де випити чарку й забутися проблем, а думатимуть про свої родини, будуватимуть будинки, народжуватимуть дітей.

 

Записав Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0