9 верес. 2022 12:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

93

0

Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги

Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги

Туристичному магніту Вінниччини - Національному музею-садибі М.І.Пирогова виповнилося 75 років.


Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги

Туристичному магніту Вінниччини - Національному музею-садибі М.І.Пирогова виповнилося 75 років. До визначної дати співробітникам музею подарували вишитий портрет Миколи Івановича Пирогова та «шпагу Пирогова», яка фактично є аналогом справжньої.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької ОВА.

Музей Миколи Івановича Пирогова у Вінниці було відкрито на території його маєтку «Вишня» 9 вересня 1947 року.

Тоді відкриття музею було приурочене 100-річчю з дня застосування славетним хірургом, вперше в історії війн, ефірного наркозу на полі бою. Одночасно на території садиби був відкритий пам'ятник вченому.

«Сьогодні, 9 вересня 2022 року, музею виповнилося 75 років, а з моменту винайдення Миколою Пироговим першого наркозу минає 175 років. Ми також маємо ще одну важливу дату, адже 25 років тому, 10 червня, нашому музею було присвоєно статус національного», - розповів генеральний директор установи Олександр Турський.

Від імені Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова (Сергій Борзов - голова Вінницької ОДА)та від себе особисто з ювілеєм колектив музею привітала Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, зазначивши: «Зараз українці переживають вкрай важкі часи. Загарбники продовжують цілеспрямовано нищити культурні надбання, намагаючись стерти нашу пам'ять і ментальність. Саме тому культурний фронт нарівні з нашими військовими продовжує боронити українську спадщину. Зичу вашому музею процвітання та численних відвідувачів. Переконана, що завдяки Збройним Силам України та перемозі, яку вони здобудуть, кількість відвідувачів до закладів культури Вінниччини зростатиме як з України, так і з-за кордону».

Із щирими побажаннями з нагоди 75-річчя Національного музею-садиби М.І. Пирогова також звернулися голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Під час загальних зборів колективу Перший заступник начальника ОВА Наталя Заболотна та голова обласної Ради Вячеслав Соколовий подарували співробітникам музею вишитий портрет Миколи Івановича Пирогова, створений видатною вінничанкою, заслуженою майстринею народної творчості України Любов’ю Шаламай.

Портрет видатного хірурга, який увійшов до збірки майстрині «Видатні постаті України», поповнить експонати музею і нагадуватиме про історичний внесок видатного хірурга та сучасних вітчизняних митців, які продовжують дбати про українську культурну спадщину та оберігати пам'ять про видатних постатей.

Життєпис Миколи Пирогова оповитий численними таємницями.

Зокрема, йдеться про пошук «шпаги Пирогова». Є відомості, що свого часу Микола Пирогов був таємним радником австрійського імператора Франца Йосифа, який і подарував йому цю зброю.

Як відомо, після смерті лікаря 1881 року шпагу поклали поруч із забальзамованим тілом. У буремні роки революції та українських визвольних змагань розташований у Вінниці склеп Пирогова було пограбовано, крадії забрали шпагу і натільний хрест медика, а з його мундира зрізали золоті ґудзики. Відтоді жодних слідів шпаги ніде не знаходили.

Пошуки артефакту продовжили наші дослідники.

Врешті, вінницький історик Олександр Федоришен знайшов шпагу зразка 1872 року, яка подібна до зброї, подарованої австрійським імператором Миколі Пирогову.

Тож сьогодні, під час зборів з нагоди 75-річчя музею відновили історичну справедливість, – колективу закладу передали символічний подарунок – «шпагу Пирогова», яка фактично є аналогом справжньої.

Під час заходу усі присутні висловили найщиріші побажання та переконання в тому, що Національний музей М.І.Пирогова завжди був, залишається і буде надалі туристичним магнітом Вінниччини.

Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги

Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги - фото 2

Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги - фото 3

Національному музею-садибі Пирогова у Вінниці передали репліку легендарної нагородної шпаги - фото 4


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницької ОВА, відео зі сторінки Сергія Моргунова