20 черв. 2014 17:48

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Місто
0

105

0

Навіщо у Кузмишина знищують історичну пам’ятку Вінниці - готель «Савой»?

Навіщо у Кузмишина знищують історичну пам’ятку Вінниці - готель «Савой»?

 Міліція почала розслідувати розтрату коштів держбюджету при ремонтно-відновлювальних роботах пам'ятки архітектури


Навіщо у Кузмишина знищують історичну пам’ятку Вінниці - готель «Савой»?


 Слідчий відділ Управління Міністерства внутрішніх справ у Вінницькій області 17 червня відкрив кримінальне провадження за фактом розтрати коштів державного бюджету при ремонтно-відновлювальних роботах пам'ятки архітектури - будівлі готелю "Савой" у центрі Вінниці на перетині вул. Козицького та Соборної, переданої в 2010 році Вінницькому апеляційному адміністративному суду, який очолює Віталій Кузьмишин.

Про це повідомили ВИННИЦА.info у секторі зв'язків з громадськістю УМВС області.

Зокрема, за даними міліції у грудні 2012 року з держбюджету було виділено 29,91 млн гривень на ремонтно-відбудовчі роботи "Савоя", тендер на виконання яких виграла компанія "Рембудгазмонтаж" (Хотин, Чернівецька область).

При цьому за період з грудня 2012 року по червень 2014 у будівлі було виконано зовнішні оздоблювальні роботи, часткова заміна вікон і частково надбудова мансардного поверху. Наразі міліція встановлює реальний обсяг і суму виконаних робіт.

Провадження відкрито за ст. 191 Кримінального кодексу (розтрата коштів держбюджету шляхом зловживання службовим становищем).

ВИННИЦА.info ще у листопаді 2013 року писала, що будівля "Савою" напередодні зими опинився під загрозою руйнування. Тут, за два місяці до приходу Нового року демонтували дах, щоб до середини грудня збудувати мансардний поверх. Тоді голова суду Віталій Кузьмишин особисто нас запевняв, що до кінця грудня будівля повністю буде накрита дахом й загрози руйнуванню немає.

Проте дійсність виявилась зовсім іншою. Станом на середину червня 2014 року даху над "Савоєм" досі немає, а стан внутрішній будівлі викликає жах. Проте, щоб не описувати це словами ми викладаємо фото та відео, які відзняли 19 червня, коли туди за рішенням Вінницького міського суду потрапили працівники міліції.



 

До речі, під час відвідин будівлі там були виявлені нелегальні працівники, які ніде офіційно не працевлаштовані, проте живуть у приміщенні суду й виконують будівельні роботи, отримуючи гроші "чорним налом". А коли ми вже залишали оглядини там з’явився суддя Вінницького апеляційного адміністративного суду Олег Курко, який пообіцяв у понеділок провести прес-конференцію щодо подій навколо "Савою".




Нагадаємо, у червні 2010 року Вінницька обласна рада вирішила передати будівлю готелю "Савой", розташованого в центрі Вінниці на перетині вул. Козицкого,34, і Соборної, 48, Вінницькому апеляційному адміністративному суду.

Довідка

"Савой", побудований в 1912 році за проектом архітектора Григорія Артинова, - це 5-поверхова будівля загальною площею 2,689 тис. кв. м.

Будівля є одним із символів Вінниці, у ньому вперше в місті було встановлено електричний ліфт і централізоване парове опалення й каналізація.

В 1919 році в будівлі "Савоя" розташовувався уряд (директорія) Української народної республіки на чолі з Володимиром Винниченком.

ВИННИЦА.info



0
0