2 груд. 2021 12:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

916

0

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City

Новий комплекс скрадатиметься із чотирьох скляних веж, з’єднаних між собою


Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City

У Вінниці на місці непривабливої будівлі панельного готелю «Південний Буг» зведуть мультифункціональний комплекс під назвою «BOGUN City». Це масштабний проект, аналогів якого в Україні ще немає, оскільки в цьому комплексі поєднають в собі абсолютно усе, що потрібно для бізнесу, роботи та життя в одному місці. Отже, тут можна буде жити, працювати і відпочивати, не залишаючи його територію.

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City


Новий комплекс складатиметься із чотирьох скляних веж, з’єднаних між собою триповерховим торговим комплексом. Збудують його у безпосередній близькості до найбільшого в Європі світломузичного фонтану «Рошен».

Деталями його будівництва поділився директор компанії «Агро Дельта Плюс» Назар Остапенко.

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 2


Що було раніше

Будуватиметься «BOGUN City» на місці готелю «Південний Буг». Цей готель побудували у Вінниці 50 років тому. За часів СРСР на майданчику біля центрального мосту через річку Південний Буг було зведено 9-поверховий будинок із панелей зі стандартними 17 метровими кімнатами та висотою стель 2,40 метрів.

Будували швидко, з готових панелей, кожна з яких фактично була несучою стіною. Про створення архітектурного шедевра тоді й не йшлося. Та й за проектною документацією «Південний Буг» був тимчасовою будовою з максимальним терміном експлуатації 50 років.

У такому вигляді готель на перетині основних магістралей Вінниці – вулиці Київської та проспекту Коцюбинського проіснував до жовтня 2021 року. Саме 50 років, як і було заплановано спочатку.

У 2019 році «Південний Буг» був виставлений на аукціон та отримав нового власника. Торги за об'єкт у січні 2020 року виграла компанія «Агро Дельта Плюс». За майновий комплекс готелю новий власник заплатив 40,956 млн. гривень при стартовій ціні 33 мільйони. До речі, раніше міська рада вже виставляла на продаж цілісний майновий комплекс «Південний Буг». Тоді стартова вартість готелю складала 17 мільйонів гривень. Але бажаючих, які готові викласти таку суму на аукціоні, просто не знайшлося.

Від «Південного Бугу» залишиться лише фундамент

Вже у червні 2020 року виконком Вінницької міської ради видав новому власнику вихідні дані для реконструкції готелю «Південний Буг» за адресою майдан Героїв Чорнобиля, 1. За текстом рішення йдеться, що замовник готуватиме проект реконструкції готелю під багатофункціональний центр.

Компанія «Агро Дельта Плюс» замовила комплексну експертизу будівництва готелю, маючи намір зберегти його як основу під майбутній мультифункціональний комплекс. Проте, виявилося, що технічний стан будівельних конструкцій готелю виявився непридатним для нормальної експлуатації та підлягав демонтажу.

Крім того, оскільки стіни готелю були зроблені з блокових панелей, кожна стіна фактично була несучою. Тобто в будівлі розширити кімнати, коридори, сходові марші, ліфтові шахти та збільшити висоту стель фізично неможливо.

А це означало, що реконструйовану будівлю готелю новий власник не зможе його ввести в експлуатацію, оскільки в ньому фізично не можливо було дотримати діючих будівельних норм.

Тому компанією-забудовником було прийнято рішення демонтувати будівлю «Південного Бугу» та на його місці збудувати практично нові будівлі. По суті, від старої будівлі готелю залишиться лише фундамент, який укріплять та захистять від руйнування.

Це значно збільшило у ціні проект «BOGUN City», але на іншого шляху у компанії-забудовника не залишалося.

Вибір підрядника для демонтажу готелю було проведено на тендері, який виграла компанія «Техбудмеханіка-Спецпроект» з Києва. Ця компанія вже відома вінничанам по демонтажу м'ясокомбінату біля залізничного вокзалу, на місці якого було збудовано новий будівельний гіпермаркет «Епіцентр».

До речі, вже під час робіт з демонтажу виліз ще один неприємний факт – стикові панелі готелю були закріплені не на кожному поверсі, а через 2-3 поверхи. Підрядники демонтажу сильно здивувалися тому факту, що в такому вигляді готель простояв 50 років і не обвалився, адже фактично він був картковим будиночком, в якому відсутнє більше половини міжповерхового кріплення.

Демонтаж будівлі планують завершити до кінця 2021 року, а навесні на місці «Південного Бугу» розпочнеться масштабне будівництво нового комплексу «BOGUN City».

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 3

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 4


Яким буде «BOGUN City»

Проект нового мультифункціонального комплексу на місці Південного Бугу готувала архітектурна майстерня Олександра Коротких. Для створення «BOGUN City» з усіх кінців Європи та міст-мільйонників було зібрано найкращі рішення.

У результаті новий комплекс буде збудовано таким чином, що в ньому можна буде жити, працювати та відпочивати, не покидаючи його території. Вийде таке собі місто в місті, з усією необхідною інфраструктурою, виконаною за найвищими стандартами будівельної індустрії світу.

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 5


«BOGUN City» буде мати чотири башти на 21, 17, 14 і 10 поверхів, які з'єднані між собою величезним триповерховим торгово-розважальним центром і підземним паркінгом на 165 автомобілів. Поруч з комплексом також розміститься наземний паркінг на 85 авто.

У торгово-розважальному центрі планується відкрити великий мережевий супермаркет, магазини та бутіки, аптеки, відділення банків, фітнес-центр та СПА-салон, басейн, ресторани, фуд-корт та все-все-все, що може знадобитися сучасному жителю комплексу для комфортної життя. На третьому поверсі ТРЦ планується також організувати відкриті майданчики із зеленими насадженнями.

Перша вежа комплексу заввишки 21 поверх включатиме бізнес-центр з офісами та конференц-залами. Бізнес-центр розташується з 5 по 13 поверх. А з 14 по 21 поверх у цій вежі розміститься готель на 160 номерів категорії 4 зірки. У готелі будуть номери від одномісних стандартів до президентських люксів.

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 6


У трьох інших вежах висотою 17, 14 та 10 поверхів розмістяться 260 житлових апартаментів площею від 30 до 85 квадратних метрів та висотою стель 3 метри.

До речі, висота стель у торговому центрі запланована на рівні 5 метрів, таким чином, житлові апартаменти в комплексі починаються з висоти 20 і вище метрів, тобто на рівні 9 поверсі існуючих будівель. А це означає, що з вікон «BOGUN City» відкриватиметься чудовий краєвид на місто, річку Південний Буг та фонтан «Рошен».

Фасади всіх веж «BOGUN City» будуть зі скла, що додаватиме комплексу видовищності та привертатиме увагу як вінничан, так і гостей міста.

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 7


У приміщеннях комплексу буде розведено систему кондиціювання, пожежогасіння та безпеки, засновану на кращих рішеннях у світовій практиці. У кожній вежі буде по 2 високошвидкісні ліфти, а карткова система доступу дозволить уникнути доступу до комплексу небажаних гостей. Кожне приміщення комплексу буде обладнане системою «Розумний дім».

Для підтримки апартаментів у житловому стані в «BOGUN City» створюється керуюча компанія, яка візьме на себе вирішення всіх побутових проблем мешканців – від заміни лампочки, що перегоріла, до прибирання приміщень, ремонту вбудованої техніки та здачі в оренду апартаментів комплексу.

Почнуть будувати «BOGUN City» вже на початку 2022 року і планується, що вже через 2 роки комплекс прийме перших своїх мешканців та відвідувачів.

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 8

Навіщо у Вінниці зруйнували готель «Південний Буг»? Подробиці проекту Bogun City - фото 9



title