14 січ. 2019 15:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

220

0

Найбільше в Україні. На Вінниччині 22 релігійні громади приєднались до Православної церкви, покинувши Московський патріархат. Перелік

Найбільше в Україні. На Вінниччині 22 релігійні громади приєднались до Православної церкви, покинувши Московський патріархат. Перелік

 Найбільше в Україні. На Вінниччині 22 релігійні громади приєднались до Православної церкви, покинувши Московський патріархат. Перелік


Найбільше в Україні. На Вінниччині 22 релігійні громади приєднались до Православної церкви, покинувши Московський патріархат. Перелік

 Станом на 14 січня у Вінницькій області 22 релігійні громади покинули УПЦ МП і приєднались до Православної церкви України.

Карту переходу громад до ПЦУ від Церкви Московського патріархату опублікували на релігійному інформаційному порталі Risu.

  1. Спасо-Преображенський собор м. Вінниця. Під час недільної служби в кафедральному Соборі у Вінниці єпископ Симеон оголосив парафіянам про перехід від УПЦ МП до Православної Церкви України.

  2. Вінниця, Скельний Свято-Троїцький храм. Громада храму майже стовідсотково підтримала свого настоятеля протоєрея Олексія Волкова, відомого у Вінниці місіонера, а також капелана-волонтера, який першим із священиків Вінниччини у 2014 році розпочав регулярні поїздки на схід для підтримки бійців української армії.

  3. Вінниця, храм ікони Божої Матері «Всіх скорботних радості». До ПЦУ приєдналася й громада найбільшого і найстарішого 120-річного храму Вінниччини - ікони Божої Матері «Всіх скорботних радості», розташованого у головному корпусі Вінницького обласного психоневрологічного диспансеру

  4. с. Махнівка, храм Різдва Пресвятої Богородиці. Ініціатива переходу тут належала самій громаді, яку підтримав настоятель протоієрей Андрій Кіпер. Село Махнівка відоме тим, що тут народився преподобний Феофіл юродивий Київський, який входить до складу Собору Вінницьких святих.

  5. с. Сокиринці, храм Дмитрія Солунського. Актив релігійної громади святого великомученика Димитрія Солунського с. Сокиринці Вінницького району звернувся до настоятеля храму протоієрея Віталія Дахновського з пропозицією підтримати думку громади і мешканців села та приєднатися до Православної Церкви України. Парафіяни одностайно проголосували за таке рішення і документально зафіксували своє волевиявлення. Церковна громада врахувала й думку православних мешканців села, понад 400 з яких вже поставили підписи за те, щоби бути у юрисдикції Православної Церкви України. Натомість священик не захотів підтримати думку своєї пастви, тому релігійна громада с. Сокиринців звернулася до керівництва Вінницької єпархії ПЦУ з проханням призначити їм нового настоятеля.

  6. с. Тютьки, Храм святої великомучениці Параскеви. Парафія свій вибір зробила ще напередодні Об’єднавчого Собору. Разом із настоятелем отцем Іваном Просяновським релігійна громада вирішила підтримати Помісну Православну Церкву.

  7. с. Перемога, Свято-Михайлівський храм. Рішення було прийняте одноголосно усіма членами релігійної громади. Перед цим у селі було проведене опитування, під час якого понад 300 жителів висловилися за приєднання до Української Церкви. Настоятель храму, що будується у селі, протоієрей Володимир Ратошнюк, поки що не визначився остаточно і не підтримав рішення своєї пастви, тому віряни звернулися до Вінницької єпархії ПЦУ з проханням призначити їм нового настоятеля. З благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона, громадою тимчасово буде опікуватися настоятель храму с. Махнівки протоієрей Андрій Кіпер.

  8. с. Гущинці, храм Успіння Пресвятої Богородиці. 23 грудня вибір на користь Православної Церкви України зробила громада храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Махнівка Козятинського району, а також парафіяни з сіл Сальник і с. Гущинці Калинівського району.

  9. с. Блажіївка, Свято-Покровський храм. Парафіяни Свято-Покровського храму с. Блажіївка Козятинського району разом із настоятелем протоієреєм Олегом Соць одностайно прийняли рішення залишити юрисдикцію УПЦ МП і приєднатися до Православної Церкви України.

  10. с. Іванівка, храм Воздвиження Хреста Господнього. Абсолютно одностайно підтримали пропозицію приєднатися до Православної Церкви України на парафії о. Володимира – у с. Іванівка Вінницького району.

  11. с. Рівець, Храм Димитрія Солунського.

  12. с. Непедівка, храм святителя Миколая. 30 грудня, у неділю, після Божественної літургії у храмі святителя Миколая с. Непедівка Козятинського району відбулися збори місцевої релігійної громади. Віряни визначалися, чи залишатися їм і надалі у єдності з Московським Патріархатом, чи приєднатися до Помісної Православної Церкви України. Після обговорення і обміну думками відбулося голосування. Усі парафіяни разом із настоятелем протоієреєм Віктором Боднарем одноголосно обрали Помісну Православну Церкву України.

  13. смт Вороновиця, храм Чуда архістратига Божого Михаїла. Рішення було прийняте після обговорення на загальних зборах релігійної громади. Кілька гостей з сусідньої парафії, яка залишилася у Московському патріархаті, намагалися агресивно агітувати проти Української Церкви, та зрештою, усі їхні спроби не мали успіху. За Помісну Православну Церкву України, яка є канонічною, незалежною у своєму управлінні і рівноправною серед 15-ти автокефальних Православних Церков світу, проголосували 60 парафіян разом зі своїм настоятелем протоієреєм Володимиром Мельниковичем.

  14. с. Коло-Михайлівці, Храм Покрови Святої Богородиці. Там править благочинний Вінницького району архімандрит Дорофей (Маркевич), який разом із митрополитом Симеоном був учасником Об’єднавчого Собору у м. Києві.

  15. с. Пузирки, храм Різдва Пресвятої Богородиці. На зборах було прийняте рішення про приєднання до Православної Церкви України. На жаль, колишній настоятель ієрей Вадим Яковенко не підтримав одностайного рішення своєї пастви, тому з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона духовну опіку громади с. Пузирки покладено на протоієрея Віктора Боднаря.

  16. с. Стадниця, храм великомученика Димитрія Солунського. Релігійна громада приєдналась напередодні свята Різдва Христового. Перед цим віряни висловили недовіру своєму колишньому настоятелю отцю Миколаю Строку, котрий не підтримав прагнення пастви бути в Українській Церкві. За таке рішення висловилися майже 600 мешканців села. На прохання релігійної громади новим настоятелем парафії був призначений молодий випускник Волинської духовної академії ієрей Петро Лущинський. 7 січня, в день свята Різдва Христового, отець Петро відправив першу Божественну літургію у Стадниці. Під час богослужіння церковним хором керувала дружина о. Петра матінка Оксана, яка має музичну і педагогічну освіту.

  17. с. Сальник, храм Воздвиження Хреста Господнього.

  18. с. Будне, храм святого великомученика Димитрія Солунського. Інформація про перехід надійшла 11 січня 2019 року.

  19. с. Зведенівка, Свято-Миколаївський храм. Інформація про перехід надійшла 11 січня 2019 року.

  20. с. Комарів, храм Святого Архистратига Михайла. Інформація про перехід надійшла 11 січня 2019 року.

  21. с. Степанівка, храм Успіння Пресвятої Богородиці. 13 січня своїм правом визначитися щодо підлеглості у канонічних та організаційних питаннях скористалася церковна громада Успенського храму с. Степанівки Вінницького району, де настоятелем є також протоієрей Валентин Гуторов. Всі учасники зібрання одноголосно підтримали вибір на користь Православної Церкви України.

  22. с. Миролюбівка, храм Успіння Пресвятої Богородиці. 7 січня 2019 року після звершення богослужіння Різдва Христового були проведені парафіяльні збори громади, яка прийняла рішення увійти до складу ПЦУ.

Нагадаємо, 15 грудня в Укрaїні відбувся Об'єднaвчий Собор українських православних церков. На ньому офіційно створили Єдину помісну церкву та обрали її предстоятеля – митрополита Епіфанія.

13 січня до Спасо-Преображенського собору, що в центрі Вінниці, привезли Томос. Це копія оригінального документу, яка залишиться у храмі. До обласного центру прибули – керівник Помісної церкви України митрополит Епіфаній, котрий звершив ранішнє богослужіння, Президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, народні депутати.

Вiнниця.info