6 верес. 2022 17:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Інтерв'ю
0

307

0

«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області

«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області

Найперше, запитали про осіб, які можуть бути причетними до російських ракетних ударів по Вінниці. Адже повідомлялось, що опитували біля тисячі осіб


«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області

Більше пів року триває повномасштабна війна. ЗСУ продовжують цілодобово вибивати окупантів на півдні і сході України. Оперативники вінницького управління СБУ проводять контррозвідку, нищать російських окупантів на фронті. Співробітники спецслужби викривають колаборантів і посібників ворога та контролюють безпекову ситуацію в тилу.

Головний редактор Вінниця.info поспілкувалась з речником СБУ у Вінницькій області Денисом Закаблуком. Найперше, запитали про осіб, які можуть бути причетними до російських ракетних ударів по Вінниці 14 липня. Адже повідомлялось, що опитували біля тисячі осіб.

- Чи всіх допитали, яких підозрювали в коригуванні російського ракетного обстрілу по площі Перемоги. Чи є затримані особи? Чи готується підозра?

- Кількість жертв серед мирного населення та масштаб уражених об’єктів цивільної інфраструктури вражає, і назавжди залишиться у пам’яті вінничан. Попри складність і масштабність, розслідування цього злочину є принциповим і маркерним, тому по порядку.

Щодо ракетного обстрілу Вінниці слідчими СБУ розпочато і розслідується кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни військовими рф, що поєднані з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). Оперативниками та слідчими СБУ спільно із колегами з силового блоку проведено комплекс надскладних розшукових та слідчих дій.

В перші хвилини після вибуху організовано охорону місця події, перекрити таку частину міста виявилося доволі непросто.

Була встановлена значна кількість осіб які в момент ракетного удару перебували поблизу місця події. Це мешканці навколишніх багатоповерхівок та приватних будинків. Це люди, які проходили, чи проїжджали поруч у цей час. Відвідувачі та адмінперсонал закладів, розташованих в районі площі Перемоги. Їх кількість дійсно сягнула кілька сотень осіб. Робота з частиною з них ще і досі ведеться. І звісно, під час роботи із такими масивами інформації отримано цікаві для спецслужби дані по іншим напрямках діяльності. Потім йде відшукання і систематизація речових доказів, визначення порядку та виду експертиз, допити і обшуки. І це лише мала частина з усіх проведених заходів.

Враховуючи характеристики крилатих ракет, якими нанесено ураження, потреба у коригувальнику відсутня як така. Проте саме для виявлення посібників ворога та задля встановлення інших необхідних слідству обставин, ми і проводимо подібні фільтраційні заходи. Вдячні громадянам за розуміння роботи правоохоронців.

На сьогоднішній день, вже по трьох з десятків ініційованих слідчими СБУ експертиз, ми отримали результати. Це значним чином сприятиме досудовому розслідуванню і найближчим часом ми зможемо повідомити громадськості про осіб, причетних до ракетного обстрілу Вінниці. До речі, їх родичі громадяни України, мають опосередковане відношення до нашого міста.

«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області

- Чи надають СБУ інформацію про розміщення російської військової техніки люди, які приїхали з «гарячих точок», окупованих територій?

- Наші оперативники постійно працюють з громадянами з числа тимчасово-переміщених осіб. Робота з ними ведеться від початку військової агресії рф, як із офіційних позицій в органах влади, соціального забезпечення, ЦНАПах тощо, так і індивідуально в кожній ситуації. Великий обсяг інформації отримується та перевіряється. СБУ зареєстровано більше 20 кримінальних проваджень по колаборантах за інформацією, яку надали нам переселенці. І ми вдячні за такий продуктивний діалог.

Про способи отримання інформації спецслужбою, в тому числі і від громадян, ми детальніше обговоримо пізніше. Проте хочу зазначити, що контррозвідники Управління СБУ Вінниччини проводять спецоперації, як і на території області так і в регіонах України, які перебували на початку року під окупацією російських військ.

Нещодавно наша група повернулася із Сумської області, де протягом липня-серпня цього року було реалізовано ряд складних оперативних комбінацій.У Сумській області знешкоджено ворожого агента, який у перші дні повномасштабного вторгнення рф «провів» із Сумської до Київської області 128 одиниць техніки окупантів. Зрадником виявився мешканець Сумщини, завербований спецслужбами рф. Із перших днів тимчасової окупації регіону він розпочав активну співпрацю з ворогом, запропонувавши стати провідником і показати безпечні шляхи до Києва. А після звільнення Сумської області агент продовжив співпрацювати із фсб рф і виконувати завдання своїх кураторів. Він збирав дані про місця розташування, кількість та озброєння Сил оборони в регіоні. Фігурант передавав працівникам фсб координати військових об’єктів із прив’язкою до місцевості. Для комунікації та передачі даних використовував закриті канали електронного зв’язку.

«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області  - фото 2

Знешкодили двох ворожих агентів, які здійснювали розвідку прикордонної території на Сумщині. Зловмисники збирали інформацію щодо місць дислокації, кількості військових та озброєння, а також наявних укріплень українських Сил оборони. За оперативною інформацією, ці дані ворог планував використати для можливого переправлення на територію регіону диверсійно-розвідувальних груп. За даними слідства, двоє чоловіків були завербовані російськими спецслужбами під час повномасштабного вторгнення в Україну. Вони інформували своїх кураторів щодо ситуації у прикордонні. Зловмисники здійснювали фото- і відеофіксацію військових об’єктів та передавали файли із прив’язкою до місцевості працівникам фсб. Для комунікації між собою та передачі даних ворогу застосовували заходи конспірації та заздалегідь відпрацьовані закриті канали електронного зв’язку.

«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області  - фото 3

Затримали агента рф, який надавав ворогу цілі для ракетних ударів по Донецькій області і звітував про результати «прильотів». За даними слідства, зрадником є мешканець Бахмуту, який був завербований кадровим співробітником 5-ї служби фсб після початку повномасштабного вторгнення рф. «Пропозицію» щодо негласної співпраці отримав на власний телефон через месенджер. Встановлено, що російський куратор обрав йому оперативний псевдонім «Сивий» і поставив завдання – збирати розвіддані щодо дислокації особового складу та військової техніки ЗСУ на східному напрямку. Передачу даних ворожий агент здійснював через закриті канали зв’язку, ретельно приховуючи факт співробітництва зі спецслужбою країни-агресора. У своїх повідомленнях зазначав електронні геолокації об’єктів і підтверджував їх матеріалами фото-, відеофіксації.

«Найближчим часом зможемо повідомити про причетних до ракетного обстрілу Вінниці». Інтерв’ю з речником СБУ у Вінницькій області  - фото 4

Усім затриманим зловмисникам повідомлено про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

- За пів року війни на Вінниччині збільшилась кількість працівників СБУ? Чи поповнився ваш штат новачками за цей час? З тимчасово окупованих територій переводяться колеги на Вінниччину?

- Дійсно ми оновили та укріпили свої кадрові позиції після початку війни. Це відбулося як рахунок випускників профільного навчального закладу так і офіцерів із досвідом оперативної роботи. Кожен хто пов’язав своє життя із захистом Батьківщини у лавах СБУ – професіонал, патріот та надійний бойовий товариш для колег.

Регіональні управління із тимчасово окупованих територій знаходяться у боєздатному стані і виконують свої функціональні завдання у повній мірі.

- Скільком особам слідчі УСБУ у Вінницькій області повідомили про підозру у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки?

З початку року СБУ у Вінницькій області викрито більше 500 злочинів. Частину з кримінальних проваджень було передано за підслідністю до органів СБУ в інших регіонах України. На сьогоднішній день розслідується 180 кримінальних проваджень. Слідчими спецслужби повідомлено про підзори 107 особам за вчинення злочинів проти основ національної безпеки та злочинів проти людяності. За матеріалами СБУ скеровано до суду 32 обвинувальні акти і вже 11 осіб судом визнано винними у вчиненні кримінальних правопорушень.

- Кого ще з колаборантів, ставлеників окупаційної влади, чекає кара? Струк, Сальдо, Гура, хто наступний?

СБУ попереджає про невідворотність покарання за злочини проти державної безпеки України. Усі викриті колаборанти та сепаратисти обов’язково відповідатимуть перед законом. І участь громадян у сприянні органам державної безпеки є дуже важливим елементом нашої діяльності.

Окремо хотілося б подякувати мешканцям Вінниці та області за допомогу, яку вони надають, за їх свідомість та патріотизм.

Нагадуємо, що у СБУ працює спеціальна гаряча лінія, відповідна електронна пошта, створено чат-бот у Телеграм: всі контакти є на сторінці Управління у мережі Фейсбук. Зараз активно почала надходити інформація на наш чат-бот у Телеграм @SBU_VINN_bot Він створений для інформування про зрадників і колаборантів, які співпрацюють з окупантами. А також для викриття інтернет-агентів, які «зливають» ворогу важливі дані або поширюють у соцмережах контент на підтримку загарбників.

Долучайтеся та діліться інформацією. Отримана інформація є конфіденційною і буде ретельно перевірена.

Тож головне, у будь-який час – допомагати українським захисникам наближати нашу Перемогу!

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото редакції та СБУ