19 берез. 2019 09:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

147

0

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять центрі до Дня Європи


Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи


До Дня Європи у центрі Вінниці встановлять найстаріший пам’ятник міста. Монумент символізуватиме набуття містом Магдебурзького права, 380-річчя якого вінничани відзначали минулого року. Встановлять монумент у сквері на вулиці Оводова.

Про це повідомив міський голова Сергій Моргунов.

«Унікальний для Вінниці пам'ятник відшукали у 2017 році. І завдяки зусиллям Центру історії Вінниці та активістів Вінницького історичного товариства він повернувся до міста. Колону реставрують. А оновлений монумент вінничани та гості міста побачать вже на День Європи. Розпочаті також роботи з благоустрою локації, де він стоятиме.

Впевнений, що ця історична колона, як символ міської самоврядності, органічно впишеться у середмісті. Адже Ратуша на колишній Ринковій площі, де розміщувався вінницький магістрат, на жаль, до наших днів не дійшла. А історична колона, увінчана символічною «золотою кулею-яблуком», чи не найкраще нагадує образ ратуші, що характерно для подібних монументів. Це візуальний виразник нашої спільної пам’яті про зрілість вінницької територіальної громади та давню культурно-правову єдність українських земель з Європою.

Маю надію, що ця архітектурна пам’ятка привабить не лише містян, але й буде цікава гостям міста», – йдеться у повідомленні міського голови.

Нагадаємо, департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради має намір укласти договір на реконструкцію зони благоустрою, що по вул. Миколи Оводова, де встановлять Колону – найстаріший пам’ятний знак Вінниці, з ТОВ «Підприємство «Агропродсоюз». Сума договору – 1215492 гривень. Роботи мають бути виконані до 15 травня 2019 року.

Два роки тому Вінницька міськрада прийняла рішення щоб повернути в обласний центр старовинний артефакт – мармурову колону найстарішого пам’ятного знаку Вінниці. До 1921 році знак був встановлений на території сучасної Європейської площі на честь здобуття містом Магдебурзького права. У 1974 р. під час реконструкції Меморіалу Слави був перевезений до с. Павлівка Калинівського району. Колону повернули Вінниці, тут її відреставрували.

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи - фото 2

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи - фото 3

Найстаріший пам’ятник Вінниці встановлять у центрі до Дня Європи - фото 4

Вінниця.info, фото зі сторінки Сергія Моргунова