28 верес. 2015 12:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

50

0

Не дозволимо продати українську землю!

Не дозволимо продати українську землю!

 Аграрна партія України


Не дозволимо продати українську землю!

 Земля – головне національне багатство України. У межах нашої країни сконцентровано чверть світових чорноземів. І головним завданням влади має бути збереження, ефективне використання і поліпшення їхньої родючості.

Однак на фоні нинішньої кризи деякі гарячі голови в уряді розглядають продаж землі як легкий спосіб наповнення бюджету.300 мільярдів доларів – експерти оцінили українську землю саме в таку суму. Але для селянина, який на цій землі працює з діда-прадіда, земля – це значно більше, ніж ґрунт під ногами.

Аграрна партія України виступає проти необдуманої земельної реформи, яка може мати руйнівні наслідки. Зняття мораторію на купівлю і продаж земель у нинішніх умовах призведе до того, що наше національне багатство опиниться в руках великих міжнародних корпорацій та олігархів. І, скоріше за все, це будуть покупці не з України, а з інших держав, фінансові можливості яких на порядок вищі. В умовах девальвації гривні та падіння реальних прибутків вітчизняні аграрії ще йопиняться в ролі робочої сили, яка обслуговує «чужу» землю.

Аграрна партія України наполягає на тому, що запровадження ринку сільськогосподарських земель можливе лише після всеукраїнського обговорення його етапів – аж до винесення цих питань на референдум. Долю своєї землі мають вирішувати самі українці.

На нашу думку, ми не готові до відкриття ринку землі на даному етапі.

По-перше, вартість землі в Україні повинна бути не нижчою, ніж у Європі. Продавати такі родючі чорноземи за безцінь – злочин проти власного народу.

По-друге, слід заборонити продаж землі іноземцям і не допустити лазівок у законодавстві, які б дозволили цю заборону обійти. Українська земля має належати українським власникам. Її багатство має служити народові, забезпечувати його достаток і національну самоповагу.

По-третє, треба чітко обмежити максимальну площу земель, що можуть перебувати у володінні одного власника. Наприклад, обмежити відповідну норму 300-500 гектарами на одну родину.

По-четверте, необхідно створити механізми повернення землі у державну власність у випадку недбалого ставлення до неї.

Без реалізації цих умов зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення є неприпустимим.

Ми відстоюємо продовження мораторію на купівлю-продаж землі ще на 10 років. Вартість української землі за цей час лише зростатиме, хоча б тому, що дефіцит продовольства у світі стає дедалі гострішим.

За цей час держава повинна створити умови для того, щоб українські аграрії – господарі, фермери, агрохолдинги – стали більш заможними, а агросектор наростив виробництво.

Земельну реформу на нинішньому етапі слід зосередити на кількох напрямках.

Перше. Гармонізувати інтереси орендарів і пайовиків. З одного боку – гарантувати право довготривалої оренди, з іншого – зробити мінімальну орендну плату за землю не меншою, ніж у сусідніх країнах Європи. Це дозволить більшості власників землі відчути її цінність, навчитися отримувати від неї гідний дохід.

Друге. Кожен українець, який хоче працювати на землі, повинен отримати вигідні умови кредитування для розвитку своєї справи.

Третє. Аграрна реформа має допомагати розвитку сільських громад. Зокрема, частина коштів від оренди землі повинна залишатися на місцях.

Тільки після виконання цих умов можна говорити про розгляд питання  ринку землі.

Прес-cлужба Вінницької обласної організації Аграрної партії України.