18 верес. 2019 11:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

175

0

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото

У селі Гопчиця Погребищенського району відкрили виставку «Переродження». За допомогою мистецького проекту люди хочуть привернути увагу до школи у центрі села, яке вже 30 років є недобудовою.


Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото

У селі Гопчиця Погребищенського району відкрили виставку «Переродження». За допомогою мистецького проекту люди хочуть привернути увагу до школи у центрі села, яке вже 30 років є недобудовою.

Про це повідомляють на сайті села «Гопчиця».

«Нова, велика і простора, вона могла би стати культурним та освітнім центром села, поєднавши школу, садок та мистецькі гуртки. Проте вже кілька десятиліть довгобуд пустує і щодня нагадує жителям про можливості, яких поки що позбавлене село. Тому саме це місце організатори обрали для проведення виставки: сотні фотографій, арт-інсталяції та перформенси наповнені новим змістом простори школи – усе це про виставку «Переродження», - зазначають на сайті.

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото

На виставці презентували близько 500 фоторобіт на різноманітну тематику, пов’язану з селом та школою. Фото розподілили по класах у тематичні експозиції: «Знання», «Класна робота», «Захисники», «Нащадки», «Громада», «Природа», «Спорт», «Праця», «Мить з минулого» та «Залишки Святотроїцької церкви».

Крім цього, в залах також були і тематичні арт-інсталяції з інтерактивною участю відвідувачів: «Перший дзвінок», «Дитячі мрії», «Дерево знань», «Навчання», «Ювілей» та «Відчуй, як звучить пустота» інсталяція «Коридор світла». Підготовка до відкриття фотовиставки «Переродження» тривала більше двох тижнів.

Гостей фотовиставки організатори пригощали канапками. Також актив Гопчиці частував гостей фотовиставки сливами, яблуками та виноградом.

Крім того, гості смакували кавою від сім’ї Любоньків, а за виручені з цього кошти (1250 грн) буде закуплено спортивний інвентар для школи.

«Наша сьогоднішня фотовиставка – це про дитячі мрії, які зависли в повітрі. Це про сподівання й очікування. Ми спробували наповнити кожний клас унікальною атмосферою, намагались приділити увагу й робітникам села, і нашим хлопцям-атовцям, і гопчицькому музею та багатьом іншим. В нашій школі навчається 150 дітей, є також 90 діток дошкільного віку, 40 з яких ходить до дитячого садочку. Також повз наше село проїжджає до 30 дітей із сусідніх сіл на навчання до Погребища», – розповідає сільський голова Гопчиці Роман Прилуцький.

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 2

Про те, як і коли почалось будівництво нової школи і чому воно було «заморожене», згадує керівник фермермерського господарства Лісовий Олексій Платонович:

«У 1985 році тодішній сільський голова Стрільчик Броніслав Кіндратович, враховуючи перспективи розвитку села та збільшення учнів у школі, запропонував господарству «Дружба» розпочати будівництво нової школи, яка могла би розмістити більшу кількість діток, зі спортзалою та просторими класами. Ми виготовили проект і розпочали будівництво. Але згодом політична та економічна ситуація в країні змінилась, через інфляцію та відсутність коштів роботи було припинено, а саму будівлю довелось передати на баланс Управління капітального будівництва Вінницької облдержадміністрації. Кожного дня і до сьогодні, коли їду на роботу та проїжджаю повз, я дивлюся на цю школу. Скільки буду жити і працювати, я старатимусь робити все, щоб будівництво школи завершити і щоб ця праця не пропала дарма, а дала користь селу. Щоб гопчицькі діти не їздили до інших шкіл, не ходили й не просили, а вчилися в Гопчиці. Щоб, навпаки, до нас їздили дітки з інших сіл».

Авжеж, для того, щоб гопчицька мрія перетворилась на реальність, необхідна допомога влади на всіх рівнях – від місцевої і до центральної. Про складнощі, виклики та можливості, на урочистому відкритті розповідає голова Погребищенської районної ради Сергій Волинський:

«Ніхто не хоче втрачати такий заклад, таку будівлю, яка вже збудована на сьогодні. За останні роки разом із сільським головою ми зробили оновлення проектно-кошторисної документації, звертаємось всюди, куди лише можна, для вирішення цієї проблеми. Наразі за документами на добудування школи потрібно до 80 мільйонів гривень. На жаль, таких коштів у районі немає, тому потрібно звернатись вище. До Гопчиці неодноразово приїжджали делегації з області, заступники голови облдержадміністрації, та поки що справа не зрушила з місця. Дуже добре, що громада села має таку енергію, хвилюється і нагадує про цю проблему. Будемо звертатися й надалі до Уряду та Президента. Можливо, нова влада зверне увагу на цю проблему. Адже перспектива і надія добудувати цю школу є!».

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 3

Чи не найбільше відкриття будівлі нової школи прагнуть ті, хто щодня докладає сил для навчання сільських дітей – це гопчицькі вчителі та шкільний директор Марія Іванівна Журавльова.

«Перш за все, хочу подякувати організаторам і усім людям, які не стоять осторонь однієї з найбільших проблем Гопчиці – добудування приміщення нової школи. І саме тому ми сьогодні зібралися нашою шкільною родиною, щоб вкотре привернути увагу чиновників і політиків до цієї проблеми. Сьогодні у нас навчається багато талановитих і розумних дітей. Вони мають право на отримання якісної освіти у сучасному приміщенні. Хочу побажати, щоб наша сьогоднішня акція була останньої, щоб наступного разу ми зібралися тут вже з нагоди відкриття нової школи», – зазначила Марія Іванівна.

Організація фотовиставки, численні арт-інсталяції та художнє кураторство виставки – все це заслуга нашої односельчанки Олександри Короткої та небайдужого активу села.

Сама ініціаторка виставки запросила мешканців до вдумливого огляду усіх фотографій та експонатів:

«Всі знають, що коли заїжджаєш в Гопчицю, на в’їзді стоїть стелла з написом «Гопчиця – Дружба». Це не просто назва фермерського господарства – це фраза, що характеризує наше село. Бо Гопчиця – це велика дружня родина і, сподіваюсь, завдяки усім нам ця школа колись буде процвітати і заживе новим життям. Хочу подякувати усім, хто взяв участь у фотосесіях, хто щиро посміхався і допомагав мені в процесах. Хочу зазначити, що в Гопчиці дуже щасливі і усміхнені люди попри те, що важко працюють. Це ви зможете побачити, коли будете дивитись фотографії. Шукайте на кожній з них себе та своїх рідних», – закликала Олександра.

На відкритті виставки організатори зібрали декілька сотень підписів односельчан, аби з ними звернутись до депутата від округу, Вінницької обласної держадміністрації, Кабінету Міністрів та Президента України, аби вирішити нарешті проблему довгобуду в Гопчиці.

Виставка у приміщенні нової школи триватиме і надалі, тому відвідати її матимуть можливість мешканці сусідніх сіл, райцентру та всієї України.

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 4

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 5

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 6

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 7

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 8

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 9

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 10

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 11

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 12

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 13

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 14

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 15

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 16

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 17

Недобудовану школу на Вінниччині перетворили на мистецький простір з інсталяціями. Фото - фото 18

Вінниця.info, фото - із сайту "Гопчиця"