18 груд. 2020 14:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

100

0

Незрячим вінничанам допомагають волонтери з усього світу

Незрячим вінничанам допомагають волонтери з усього світу

За допомогою спеціальної програми люди з інвалідністю зору можуть викликати на допомогу волонтера з будь-якої точки світу.


Незрячим вінничанам допомагають волонтери з усього світу

На Вінницькому учбово-виробничому підприємстві Українського товариства сліпих навчають своїх працівників користуватися програмою «Be my eyes». Суть додатку полягає в тому, що людина з інвалідністю зору може з його допомогою звернутися до волонтера з будь-якої точки світу, аби той допоміг з орієнтацією в просторі: описати місцезнаходження, підрахувати гроші, повідомити колір певної речі або іншим чином допомогти незрячому, наскільки зможе. До прикладу, нещодавно під час навчань на запит користувача відізвалась вінничанка, яка проживає за кордоном.

Як повідомляють в дописі на фейсбук-сторінці Вінницького підприємства УТОС, додаток можна встановити як на смартфони з системою Android, так і на Iphone.

«Незрячий користувач шляхом натискання кнопки, яка відображається на екрані, викликає випадкового волонтера-добровольця. Одразу на смартфоні вмикається відеокамера і волонтер бачить відео та вголос описує, наприклад: кошти, документи, колір конкретної речі, місцезнаходження, або ж відповідає на поставлене питання по мірі можливостей. Всі дзвінки програмою здійснюються через інтернет, безкоштовно!», – йдеться в дописі підприємства.

Як розповів журналісту Вінниця.info директор ПОГ «Вінницьке УВП УТОС» Костянтин Ільніцький, програма функціонує близько трьох років, але на підприємстві почали її використовувати нещодавно.

«Навчання для своїх працівників проводили вперше. Ця програма автоматично з’єднує з випадковим волонтером, який є на зв’язку та в якого вона встановлена. Волонтери є по всьому світу. До прикладу, нещодавно, коли ми тестували програму, на зв’язок вийшла дівчина, яка хоч родом і з Вінниці, але проживає зараз в Польщі. В теорії, відізватись може волонтер і з США чи Канаді, якщо володіє нашою мовою. Ймовірно, якщо встановлена в програмі мова буде англійська, то відізватись може і англомовний волонтер. Ми вже звертаємося за допомогою до волонтерів, бо людям, особливо – самотнім, це потрібно. Але поки в нас ще йде процес освоєння програми. Молоді люди з інвалідністю, в основному, мають сучасні смартфони і можуть нею користуватись, але в нас на підприємстві є люди старші, які працюють давно. І вони лише починають знайомитись з цією програмою», – каже чоловік.

Нагадаємо, нещодавно в місті зареєстрували петицію з проханням створити у Вінниці точки продажу продукції УТОС та УТОГ.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з фейсбук-сторінки ПОГ «Вінницьке УВП УТОС»