2 лип. 2021 14:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

257

0

Незвичайні, але їстівні: 5 рідкісних та химерних грибів у світі

Незвичайні, але їстівні: 5 рідкісних та химерних грибів у світі

У блозі METRO ви можете прочитати більш докладну статтю про те, де росте білий трюфель та частиною яких страв він може бути


Незвичайні, але їстівні: 5 рідкісних та химерних грибів у світі

У царстві живої природи налічується понад 60 тисяч грибів, з яких їстівних ― кілька сотень. Білі, підберезники, підосичники, лисички, маслюки ― відомі та улюблені багатьма гриби, красиві й ароматні. Але є ті, дивлячись на які, повірити в їхню їстівність складно ― яскраві кольори та незвичайні форми говорять про зворотне.

Чорний та білий трюфель
Дорогоцінні гриби, які ростуть під землею поблизу дуба, липи, граба. Причому білий можна знайти тільки у вологих і глинистих ґрунтах, збагачених кальцієм. Глибина залягання становить до 30 см. Італія, Франція, Хорватія, Іспанія ― основні постачальники грибів на світовий ринок. Збирають делікатеси й на Тихоокеанському узбережжі Америки. Цінують трюфель не за незвичайний смак, а за яскравий аромат. У блозі METRO ви можете прочитати більш докладну статтю про те, де росте білий трюфель та частиною яких страв він може бути.

Їжовик гребінчастий
Або Hericium erinaceus, який зустрічають дуже рідко на Близькому Сході та в Америці. Його особливість ― велика бульба з безліччю звисаючих ниточок. Форма неправильна округла, а вага може перевищувати 1,5 кг. Зовні нагадує м'який помпон або довгу бороду. Виростає в кінці літнього сезону, на початку осені на мертвій деревині та пнях. Їжовик має цілющі властивості, а в кулінарії його додають в закуски, гарніри та навіть соуси.

Лангерманія гігантська (дощовик)
Представник шампіньйонів, який збирають у степових та лугових зонах Росії в період дощів. Через відсутність ніжки, зовні схожий на великий круглий м'яч. Про зрілість гриба каже його повністю біла оболонка, й така ж м'якоть усередині. У їжу можна вживати тільки молоді дощовики, оскільки у старих темного кольору накопичується велика кількість токсинів.

Мокруха ялинова
Або гриб у скляному капелюшку. Знаходять його у хвойних лісах, під ялинами. А така назва характерна саме для молодих грибів, покритих тонким шаром слизького покривала. Мокруха ялинова вирізняється приємним ароматом й смачною солодкуватою м'якоттю. Капелюшок дорослого гриба має насичений сіро-фіолетовий колір та поглиблення в центрі. Багатий на білок. Гриб підходить для маринування, смаження, тушкування та сушки. Також із нього готують супи.

Лаковиця аметистова
Їстівний гриб яскраво-бузкового кольору. Росте в Європі, Америці, Африці поряд із мохами на зволожених ґрунтах, у мішаних та листяних лісах. У їжу вживають в основному тільки капелюшок через більш ніжну текстуру. Годиться лаковиця аметистова для приготування перших та других грибних страв.