18 січ. 2022 16:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

151

0

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти

Нові страви, кисло-молочні продукти, більше овочів та фруктів – з 1 січня у вінницьких школах оновлене харчування


Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти

Більше фруктів, різноманіття салатів та страви без додавання цукру і солі. Так змінилось харчування в українських школах з 1 січня 2022 року. В соціальних мережах у «батьківських групах» серед вінничан вже тиждень тривають дискусії, добре це чи погано. Що готують дітям, що кажуть кухарі про нове меню і чи смачно самим дітям, заради здоров’я яких запровадили реформу шкільного харчування, дізнавалась журналіст Вінниця.info.

В одній із шкіл в центрі міста до нового раціону готувалися ще з вересня, з першими рекомендаціями знаменитого кухаря. Впроваджували нові продукти, спостерігали за реакцією учнів, спілкувалися з дітьми та їх батьками.

Як зазначають в адміністрації 17-ї школи, перехід був поступовий, а тому діти різких змін не відчули.

«Ми додали фрукти, додали салати, корисне насіння, наприклад, кунжут. На прикладі фруктів, до бананів й апельсинів додалися мандарини, грушки, яблука, й ще мають бути ківі. Є страви за рецептами Євгена Клопотенка. Ми почали їх поступово готувати ще з вересня минулого року. Спочатку невеликими порціями, щоб відстежувати, чи подобається дітям, і щоб вони звикали. Найбільше з нових страв дітям подобається рис паелья. Полюбляють і м’ясо з овочами, і запіканки. Також з’явилися кисло-молочні продукти», - розповіла кухар та завідуюча виробництвом Лілія Цибульська.

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 2

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 3

Щоправда, все таки не всі діти готові відразу відмовитися від солодких напоїв.

«Важко дітям дається відмовитися від цукру. Чай і компот без цукру поки незвичне явище для дітей, але на це потрібен час», - додає Лілія Цибульська.

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 4

«З 1 січня першочергово була обмежена кількість цукру, солі та хліба. Це не ті продукти, які приносять користь дитячому організму, та і взагалі будь-якій людині. Діти поступово, часом важкувато, але звикають. Цьому сприяє завчасна роз’яснювальна робота наших класних керівників з учнями та батьками. Багато залежить від того, яка в родинні культура харчування. Намагаємося, щоб батьки були нашими союзниками і тоді ми зможемо досягти результату в зміні смакових вподобань.

В свою чергу, різноманітність в меню діти сприйняли з величезним задоволенням. Збільшення фруктів та овочів сприймається позитивно. Після запровадження нового меню, від попередньої кількості шкільну їдальню продовжили відвідувати 70% учнів початкових класів. Проте збільшилась кількість старшокласників які приходять на обід. Це пов’язано з тим, що став більший вибір страв. Стосовно вартості харчування, то разом із збільшенням позицій в меню, розширився і сам діапазон цін», - розповідає директор Валентина Нестюк.

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 5

Однак не всім зміни в шкільному харчуванні сподобалися. У соцмережах батьки висловлюють своє невдоволення новим раціоном, пишуть, що діти тепер не хочуть їсти в школі. У противагу, інші батьки вважають, що все залежить від того, до якої їжі звикла дитина вдома.

Вінничанка, Ірина, яка саме забирала другокласника зі школи, розповіла що дитині шкільні страви подобаються, адже принцип правильного харчування виховували змалечку.

«Вдома дитина також їсть без цукру та без солі, тому в школі з цим проблем не було. Привчаємо до правильного харчування», - каже Ірина.

«Сьогодні їв гречану кашу з м’ясом, було смачно. Люблю ще булочку. Найбільше люблю борщ і суп в школі», - говорить Женя, 7 років.

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 6

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 7

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 8

Нове меню у вінницьких школах. Що кажуть самі діти   - фото 9

Раніше Вінниця.info повідомляла, що у Вінницьких дитсадках зросла вартість харчування, а в школах батьки самостійно обирають меню і вартість.

Нагадаємо, у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів. Також заборонено продавати газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.

Довідка.

З 1 січня 2022 року всі заклади загальної середньої освіти мали перейти на оновлене шкільне меню, впровадження якого почалося з вересня 2021 року. Реформу харчування було започатковано з ініціативи дружини Президента Олени Зеленської, а меню для шкіл розробив відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.

В шкільних їдальнях зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази, до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню.

Особливості продуктів:

  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
  • відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день, не можна;
  • салати треба заправляти перед видаванням;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння, але це необхідно вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
  • сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів (плавлений сир не дозволяється);
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото надані працівниками 17-ї гімназії