4 серп. 2021 16:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

316

0

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото

Вінничанин Михайло Нагорняк один з перших українців, який почав готувати дома страви з мексиканським трюфелем


Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото

На ринку Вінниці звичайний качан солодкої кукурудзи обійдеться у максимум у два десятки гривень. А от з цією пухирчастою сажкою, яку в Україні вважають небезпечним шкідником для злакових, у ресторанах із зіркою Michelin, вже тисячі гривень. І хоч у Вінниці поки немає таких рангових закладів із високою кухнею, скуштувати елітну страву, може кожен. Чому гриб-паразит підкорив гурманів у Франції, Германії, США, а у Мексиці його вважають національним кулінарним надбанням, дізнавалась Вінниця.info.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото

Huitlacoche (уітлакоче) - зерна кукурудзи, уражені грибком виду Ustilago maydis (пухирчаста сажка кукурудзи). Для аграріїв у всьому світі ця головешка вважається найнебезпечнішим патогенних мікроорганізмів, що вражає посіви злакових. А у світі кулінарії її добре знають, як мексиканський трюфель. Адже саме у цій латиноамериканській країні кукурудзу спеціально заражають цим грибком та готують національні страви.

Вінничанин Михайло Нагорняк один з перших українців, який почав готувати дома страви з мексиканським трюфелем. Щоправда, назвав його вже подільським. Адже він селекціонер, який виводить нові види злакових. Каже, смак гриба сподобався всій родині, і тепер фермер, який вирощує кукурудзу, планує зі звичного для українців гриба-паразита створити гастрономічну родзинку нашого регіону.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 2

«Фактично це той самий качан, той самий качан, ось, підживлюється сюди гриб і він змінює його структуру. Спори кукурудзяного трюфеля в Україні були завжди. Та фермери досі вважають його за шкідника, тому та обробляють поля. За кордоном цей гриб - делікатес. Зокрема у Мексиці, Іспанії та Америці. Страва вийшла смачна і легка для шлунку. А головне, що дуже корисна, адже цей гриб містить незамінні амінокислоти, одні з небагатьох, що не виробляються, а людському організмові, і їх ми можемо отримати тільки ззовні», - зауважує Вінниця.info Михайло Нагорняк, він фермер-селикціонер.

Скуштувати делікатесні страви вже хочуть до нього приїхати гурмани з європейських країн. Для них він вигадав тихе «полювання» на подільського трюфеля. Та запрошує гастро-туристів у село Якушинці. Там на його власній інноваційній селекційно-дослідній ділянці висіяні понад 700 сортів солодкої кукурудзи.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 3

«Тільки особливість подільського кукурудзяного трюфеля в тому, що росте він на солодкій кукурудзі. Наша мета - популяризація подільської нової сезонної страви, туристична привабливість, відродження зеленого та гастротуризму Поділля та України в цілому», - підкреслює Михайло Нагорняк.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 4

Якщо їсти сирим цей гриб не рекомендують, бо він немає вираженого смаку чи запаху, то у страви додає пікантності. Шеф-кухар Віктор Палевський пропонує приготувати з подільського трюфеля - ризотто.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 5

«Просто рис змінимо на кукурудзу та деяких інгредієнтів, щоб підкреслити це саме смак цієї кукурудзи. У пательні смажаться: цибуля, часник, сира кукурудза та її трюфелі. Додають вершкове масло і будь-який бульйон. На смак воно схоже на печериці. Є виражений грибний смак, але такого яскравого-яскравого, як у трюфеля самого оригінального, такого смаку немає», - пояснює кулінар.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 6

Собівартість такої страви – від 50 гривень. В українських ресторанах це поки що новинка.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 7

Дієтологи говорять, гриби дійсно містять незамінні амінокислоти, але зловживати ними – не радять.

«Якщо ми його занадто багато вживаємо, може бути алергічна реакція. Гриб не рекомендується їсти в великій кількості жінкам вагітним. Алергія може бути на сам білок», - каже Галина Бурковська дієтологиня.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 8

Також фахівці не радять годувати грибами дітей. А Михайло Нагорняк шукатиме рецепти, як кукурудзяний трюфель правильно маринувати, аби готувати із нього вишукані страви.

Новий «Gastro Hit» Поділля: у Вінниці готують елітні страви з гриба-паразита на кукурудзяних качанах. Фото  - фото 9

Нагадаємо, ще однією гастрономічною родзинкою Вінниччини нині вважають трипільський борщ. Вінничанка Олена Павлова, яка за фахом історик, реконструювала першу страву, яку готували на теренах сучасної області понад 5000 років.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info