20 жовт. 2021 17:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

236

0

Очисні споруди вінницького водоканалу не справляються – води Південного Бугу забруднені в місці скиду

Очисні споруди вінницького водоканалу не справляються – води Південного Бугу забруднені в місці скиду

Значну концентрацію азоту амонійного виявлено у поверхневих водах Південного Бугу у місці скиду стічних вод КП «Вінницяоблводоканал» у Сабарові.


Очисні споруди вінницького водоканалу не справляються – води Південного Бугу забруднені в місці скиду

Значну концентрацію азоту амонійного виявлено у поверхневих водах Південного Бугу у місці скиду стічних вод КП «Вінницяоблводоканал» у Сабарові. Вміст азоту амонійного у воді в даній точці забору проб становить 7,1 мг/дм куб, що втричі вище за санітарними нормами, скасованими кілька років тому.

Про це Вінниця.info повідомили у державній екологічній інспекції у Вінницькій області.

Проби води спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області відібрали з метою спостереження за якістю поверхневих вод річки Південний Буг. Забори води здійснювали у п’яти точках: р. Південний Буг перед м. Вінниця біля автомобільного мосту на вінницькій окружній, р. Південний Буг в районі пляжу Гонти, р. Південний Буг 500 м вище скиду стічних вод КП «Вінницяоблводоканал», р. Південний Буг в місці скиду стічних вод КП «Вінницяоблводоканал», р. Південний Буг 500 м нижческиду стічних вод КП «Вінницяоблводоканал». Дослідження проводили в рамках кризового моніторингу.

В держекоінспекції ситуацію вважають загрозливою і зазначають: така концентрація азоту амонійного у річковій воді негативно впливає на все живе.

«За нормативами, які діяли до 2017 року, концентрація азоту амонійного в даному випадку перевищена втричі. Втім, оскільки державні санітарні норми і правила, які були прийняті за радянських часів, у 2017 році скасовані, а нові не прийняті, про порушення в даному випадку не йдеться. Такий показник азоту амонійного у місці скиду стічних вод свідчить про те, що очисні споруди не справляються із навантаженням. Вони фізично і морально застарілі і не розраховані на такі обсяги. Населення міста значно збільшилось. Потрібна серйозна реконструкція очисних споруд», - зауважив заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Олег Ящук.

Олег Ящук також зауважив, що на інших точках забору проб води великої концентрації азоту амонійного виявлено не було.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналіhttps://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info