26 лют. 2021 12:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

104

0

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року

Стратегія передбачає 6 пріоритетів, за якими Вінниця розвиватиметься наступні роки.


Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року

26 лютого під час чергової сесії депутати Вінницької міської ради затвердили Стратегію «Вінниця 3.0» – базовий документ розвитку міста до 2030 року. Над його розробкою працювали упродовж 8 місяців представники громадськості, влади, бізнесу, наукової спільноти, молоді, міжнародні експерти та мешканці Вінницької міської об’єднаної громади. Стратегія передбачає 6 пріоритетів, за якими Вінниця розвиватиметься наступні роки.

Про це інформують на сайті Вінницької міської ради.

Як йдеться в повідомленні, у Стратегії визначили наступні основні пріоритети:

Пріоритет 1. Цифровізація муніципального простору.

Цей пріоритет має на меті підвищити ефективність та доступність муніципальних послуг, якість муніципального управління та посилення громадської участі в ухваленні рішень. Вінниця поступово переходить до впровадження концепції Smart City – застосування цифрових, інноваційних, інтелектуальних технологій, моделей, стратегій, продуктів і сервісів у різних сферах діяльності громади.

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року

Пріоритет 2. Інтегрована громада: якісні та доступні муніципальні послуги для всіх.

Як зазначають в міськраді, для міста залишається ключовим завданням забезпечення високого стандарту надання послуг для своїх мешканців. Спектр послуг має розширюватися, і вони мають бути доступними для всіх жителів Великої Вінниці. Це стосується медичних, освітніх послуг, самореалізації молоді, а також взаємодії та спільної відповідальності громадянського суспільства і влади. Сама ж громада, будучи центром регіону, відкрита для співпраці: як на регіональному рівні з усіма громадами Вінниччини, так і на національному та міжнародному рівнях.

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року - фото 2

Пріоритет 3. Муніципальні інвестиції.

В місті вважають – щоб забезпечити високий стандарт та широкий спектр послуг, необхідна сучасна інфраструктура для життя, ведення бізнесу, туризму, співпраці із зовнішнім світом. Тому місто й надалі продовжить оновлювати та термомодернізовувати заклади освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, культури та спорту. А також розвивати об’єкти інфраструктури для бізнесу і туризму. Також цей пріоритет покликаний вирішити питання доступу до питної води, очищення стічних вод, а також вдосконалити систему поводження з різними видами відходів. Зменшувати використання енергоресурсів та збільшувати частку альтернативної енергетики на території громади. Серед стратегічних проектів – простір «Вінницька Миля» вздовж проспекту Коцюбинського до Залізничного вокзалу, шляхопровід Янгеля-Ватутіна, підвищення екологічності громадського транспорту.

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року - фото 3

Пріоритет 4. Зелена економіка та SMART-спеціалізація.

В міськраді вважають, що важливо забезпечити максимально комфортні умови для ведення бізнесу та мотивувати активних членів громади до підприємництва. Інноваційний потенціал передбачається використати передусім в агротехнічному секторі зі створенням агрохабу, агро- та ІТ-кластерів. Також місто має поступово переходити до «зеленої економіки», яка сьогодні є провідним трендом у світі, і особливо в Європі.

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року - фото 4

Пріоритет 5. Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище

Минулого року уже стартував масштабний проект по очищенню річки Південний Буг. Також приділятиметься увага малим річкам та іншим водоймам. У цьому пріоритеті важливим акцентом є трансформація простору.

«Якісні публічні простори мають формуватися на базі прибудинкових територій, зелених та прибережних зон, у середмісті та у віддалених районах, а також у результаті ревіталізації наявних територій. Важливим є також інтеграція приєднаних громад в єдиний простір Великої Вінниці та синхронізація просторового планування на всій території об’єднаної громади. Серед стратегічних проектів – розробка інтегрованої концепції розвитку історичного Середмістя, подальша реконструкція Центрального парку та його поєднання з Європейською площею пішохідною вулицею М. Грушевського, а також облаштування парку Дружби народів та прилеглих територій і водойм», – зазначають в міськраді.

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року - фото 5

Пріоритет 6. Пульсуюче місто.

Серед стратегічних проектів до 2030 року – створення Музею Вінниці, відкриття туристичного хабу, розвиток Території SUN як мистецької платформи на території колишнього дитячого санаторію імені М. Коцюбинського.

Очистка Південного Бугу, Музей Вінниці та туристичний хаб: у Вінниці затвердили стратегію розвитку до 2030 року - фото 6

На завершення презентації Стратегії «Вінниця 3.0» міський голова зазначив, що це гнучкий план руху вперед і водночас послідовний у реалізації.

«Ми всі маємо об’єднатися й в подальшому заради розвитку нашої територіальної громади, якщо ми є патріотами громади. Стратегія «Вінниця 3.0» являє собою перелік стратегічних пріоритетів і проєктів, які ми всі разом прагнемо реалізувати в найближчі 10 років. Важливо, що в нове десятиліття ми входимо з новою Стратегією, і цей документ розроблений в діалозі з громадою. Реалізація Стратегії успішна в тій громаді, мешканці якої щиро вболівають за її майбутнє і відчувають свою причетність до змін і самі стають драйверами цих позитивних зрушень. Хто хоче шукає можливості, хто не хоче завжди буде шукати причину. Насправді, розроблена Стратегія – це тільки початок роботи, і наші амбітні і подекуди неймовірні на перший погляд плани потребують колосальної віддачі для всіх. Коли місто стає сучаснішим, комфортнішим, інноваційним – від цього виграють всі. Об’єднані зусилля всієї громади мають принести нам бажаний результат. Коли Вінниця 3.0 – це місто-магніт, яким пишаються вінничани», - додав Сергій Моргунов.

У міській раді зазначають, що за 8 місяців розробки Стратегії в місті провели SWOT-аналіз, опитування, низку онлайн та офлайн зустрічей, стратегічні сесії, обговорили проєкт документу із лідерами громадської думки, а також опрацювали понад 3000 анкет з пропозиціями.

Нагадаємо, нещодавно депутат міськради Віталій Плясовиця повідомив, що добився, аби до Стратегії «Вінниця 3.0» внесли проект з будівництва мосту від Скалецького на Старе місто та передбачили паркінги.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – з сайту міськради