15 лют. 2018 09:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Інтерв'ю
0

171

0

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує

 Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує 


Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує

 В лютому, три роки тому, Президент призначив Валерія Коровія головою Вінницької облдержадміністрації. Він став керівником, коли країна була в крутому економічному «піке» і увійшла в стан війни. На третій рік його керівництва випало одне з найскладніших випробувань, із якими раніше не мав справу жоден керманич області – вибухи на військових складах. «Іспит війною» на мирній території Коровій склав.

Валерій Вікторович терпіти не може, коли його називають губернатором, бо Україна не має губерній. Він достеменно розбирається в питаннях економіки і має неабиякий організаторський талант. Коровій прямий у висловлюваннях, вміє чути співрозмовника та вміє доносити суть завдань зрозумілою мовою. Він «розрулює» конфліктні ситуації, називаючи речі своїми іменами, чим завойовує прихильність не лише колег, а й звичайних людей.

8 лютого ми провели один день з головою облдержадміністрації, аби показати роботу керманича області зсередини.

08.00

В адміністрації майже немає людей, при вході черговий охоронець з філіжанкою кави. На другому поверсі в робочому кабінеті у Валерія Коровія зустріч з першим заступником, керівником апарату та радником. Говорять про ранкове «н.п.» в Погребищенському районі і уточнюють графік на день.

- У зв’язку з ускладненням погодних умов, підготуйте на 10.30 селекторну нараду з мерами, службою надзвичайних ситуацій і «дорожниками». До того часу я повернусь з Калинівки. І презентацію англійською на зустріч з послом Німеччини теж підготуйте, - говорить Коровій та запрошує директора департаменту фінансів Миколу Копачевського. Той доповідає про ситуацію з ОТГ, яка не прийняла субвенцію і про зміни до бюджету, що виносять на сесію 16 лютого.

- Потрібна підтримка депутатів, роз’яснюйте на комісіях по всіх питаннях. Якщо хтось буде казати, що «це питання Коровія», то ми його виключимо.

 

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує

Валерій Вікторович бере один з паперів – статистичні дані по молодому населенню Вінницької області з 1991 по 2017 рік.

- Подивись на ці цифри. Народжуваність: 1991 рік – 23644 осіб, в 2017 році – 14 тисяч. Кількість дітей дошкільного віку: 1991 рік – 83 тисячі, в 2017 році – 56 тисяч. Діти від 6 до 17 років 1991 рік – 239 тисяч, зараз – 157 тисяч. Це стільки дітей повинно ходити до школи. Різниця, майже 100 тисяч, а вчителів у нас скільки? Я дав доручення провести розрахунок, скільки вчителів припадало на 1 дитину тоді, і скільки зараз. Саме цікаве – кількість студентів у вищих навчальних закладах: було 19 тисяч, стало 38 тисяч – в двічі більше. Кількість учнів профтехучилищ, де готують робочі кадри – було 21 тисяч, стало 13 тисяч. Це вирок для нашої галузі освіти, всі вступають в вищі навчальні заклади. Подивись на народжуваність, що будемо робити через 20 – 30 років? Ці дані потрібно зробити у вигляді презентації і показати кожному депутату.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 2

 

З Копачевським говорять про компенсацію постраждалим внаслідок вибухів на складах боєприпасів в Калинівці. Мені Валерій Вікторович пояснює механізм відшкодування виділених Урядом коштів.

- Уряд виділив 100 млн. гривень з держбюджету. Коли відкрили постанову, матеріальну допомогу, віддати не можна, компенсувати людям гроші, які вони витратили, по квитанціях теж не можна. Тоді з місцевих бюджетів направили 11 млн. гривень. Касове питання державного бюджету з 100 млн. гривень стало 35 млн. гривень. Тобто, до нового року ми повинні повернути 65 млн. гривень, а будинки продовжують падати. Спочатку мали повністю відновлювати 5 будинків, а за останніми даними, їх вже 14. Це потрібно купувати нові. Механізм фінансування з держбюджету складний. Потрібно знайти проектну організацію, на яку виділяють 45 гривень, поїхати, зробити проект, зробити кошторис, захистити його в Мінфіні, Мінекономіки, Мінрегіонбуду, який можуть і повернути. Потрібно приїхати знайти організацію, яка б зробила ремонт, потім зробити акт обстеження, лише після цього дадуть гроші.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 3 

08.50

Коровій збирається у військову частину в Калинівку. Підходить до шафи за верхнім одягом, поруч за склом - сувеніри. Він дістає футляр, показує значок у вигляді рожевої стрічки.

- Це відзнака за боротьбу з раком молочної залози. В Україні таких всього три. Мені її вручив американець Алекс Гутмахер за пересувний мамограф «Квітка». Я напевне єдиний чиновник в нашій країні, який має таку відзнаку.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 4 

Виходимо в двір, сідаємо в службову «Toyota Prado», їдемо на арсенал. По дорозі, минаючи Стрижавку, Валерій Вікторович показує на будинок над дорогою:

- Ось тут я жив «в приймах». А ось п’ятиповерхівка, де вже наша квартира була…

Дорогою розпитую про вечір, коли почали вибухати боєприпаси біля Калинівки.

- В мене був дзвінок о 21.50. Відносно таких об’єктів є розроблений «план-захід», так званий «конверт». Ти «відкриваєш» і розумієш в якому напрямку діяти. Найкраще, що спрацювало, це те, що ми проводили навчання на випадок такої ситуації. У березні в Балаклеї були вибухи, із березня ми, ніби в передчутті, провели три базові навчання. За іронією долі, якраз за три тижні до вибухів, провели останнє навчання з жителями Павлівки. Кожному була роздана пам’ятка – якщо не дай Бог вибух - вони не чекають ні сирен, ні транспорту, ні оповіщення. Вони повинні взяти паспорт та найнеобхідніші речі та йти в сторону Хмільника, Гущинець… Саме це спрацювало. Для мене показово, що спрацювали всі служби. Найголовніше, що ніхто не загинув.

Але найбільше мене вразило, як розповсюджувалась фейкова інформація. Причому деяких людей, які розповсюджували фейки, я знаю. Наприклад, про те, що заправка горить в Калинівці, що снаряди по Тяжилову літають. В нас є інформація Служби безпеки України, яка потім моніторила ситуацію, що більше 2,5 тисяч ботів з Російської Федерації розповсюджували таку інформацію, аби посіяти паніку. Це були не просто вибухи, вони хотіли посіяти паніку і показати неспроможність влади і людей. Показати, що ми нічого не варті. Тому ще раз кажу, честь і хвала вінничанам, тому що дуже багато залежало від них.

09.20

Під’їжджаємо до першого КПП військової частини. Черговий військовослужбовець оглядає «джип» та збирає у всіх документи. Він знає, що це авто Коровія, але інструкцій не порушує. Після контролю, автівку пропускають на територію. Там голову ОДА зустрічає керівник військової частини. Валерій Вікторович питає, чи використовують безпілотник, який купили за рахунок обласного бюджету, та питає про нагальні потреби.

- Для частини виділять 950 тис. гривень, потрібно щоб Ви чітко сказали на що у першу чергу направите кошти.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 5

 

Сідаємо в автобус військових і їдемо до території, де розташовані склади з боєприпасами. Дорогою військові розповідають, що після вибухів, їх американські колеги казали, що свої склади зі зброєю теж будуть обсаджувати деревами. Саме калинівський ліс погасив силу вибухової хвилі.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 6

Під’їжджаємо до третього КПП. Фотографувати забороняють. Щоб зайти на територію, де склади, здаємо всю цифрову техніку і телефони. Кожен проходить через рамку металодетектора, після чого охоронці всіх перевіряють ще раз ручним сканером. Автобус теж ретельно оглядають. 1/3 території за колючим дротом не розмінована, але військові везуть перевіреною дорогою. Наслідки вибухів вражають – вигорілий ліс, який показували «з неба» зблизька виглядає більш гнітюче. Дерева вивернуті з корінням, металеві стовпи при основі зігнуті, наче це тоненький алюмінієвій проводок. На території купа металу – розірвані снаряди і ще цілі… Місце, де був склад з металевим накриттям, видно лише по контурах, всередині всіяно гільзами. Капітальні споруди теж не повністю вистояли – розвернуті бетонні блоки та панелі, наче розкиданий іграшковий конструктор…

Заходимо до одного зі складів, де зберігаються боєприпаси.

- Добре, що жоден сильний снаряд не рвонув. Була б біда, - говорить Коровій.

Зараз військові проводять розмінування та утилізують зібрані боєприпаси. Їх підривають у спеціально викопаній ямі. Коровій питає, чи можна ці роботи проводити тихіше, бо люди скаржаться на вибухи. Військові доповідають, мовляв, все максимально розраховано, а поширення звуку залежить навіть від погоди.

Повернувшись на «чисту» територію, голова ОДА з військовими говорять про те, що в Україні планують зменшити кількість військових частин, де зберігатимуть арсенал, і їх охорона буде на найвищому рівні.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 7 

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 8

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 9 

 

10.00

В конференц-залі ОДА нарада щодо ускладнення погодних умов. Саме на цей та наступний день синоптики прогнозували сильний снігопад на території області.

- Хотів би вас попросити, щоб звернули увагу на технічні роботи РЕС-ів, які на територіях районів, щоб у випадку пошкоджень ліній електропередач швидко ліквідувати ушкодження. Якщо будуть снігові перемети, я попросив би вас залучити до роботи штабу представників аграрного бізнесу. В них є потужна техніка, щоб прочистити дороги до населених пунктів. Посипкові матеріали є? В нас є проблемні ділянки дороги – за с. Махнівка, тому прошу відслідковувати ситуацію. Тримайте контакти з нашими житомирськими колегами, щоб не було ніяких прецедентів. Всі мене почули? Проблеми і питання є? Немає. От і добре, бачте, як ми з вами швидко все обговорили.

 

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 10

11.00

В робочому кабінеті голова адміністрації зустрічає посла Федеративної Республіки Німеччина Ернстом Райхелем. З ним бачились і напередодні, коли в Барському районі презентували проект «Реконструкція компресорної станції «Бар» газопроводу «Союз». Сьогодні – протокольна зустріч, на якій послу розповідають про економічний потенціал Вінницької області, результати децентралізації та впровадження реформ. Під час розмови Коровій відреагував на слова голови облради, який в у своїй промові відмітив, що проблема в Україні – корупція. Коровій просить не сприймати все «штампами», мовляв, проблеми є, але є і реальні дії по боротьбі з цим явищем. Як приклад, назвав автоматичне відшкодування ПДВ.

- Не можна «видьоргувати» і по чомусь одному давати оцінку. Можу навести приклад. Зараз проводимо медреформу. Минулого року вдало пройшла програма реімбунсації ліків, вартість яких компенсують людям. В цьому відношенні я є союзником в.о. Міністра охорони здоров’я. В середу по дорозі з Києва читаю її допис в Фейсбук і ставлю «лайк» під постом. Через дві години читаю її пост, що не треба ребальзамувати тіло М. Пирогова, видатного хірурга. Її аргументація зводиться до того, що на 200 тис. гривень можна купити ліки, а не ребальзамувати тіло. Якщо виходити за такої логіки, то не треба фінансувати бібліотеки, культуру... Після допису про Пирогова на адресу міністра піднявся шквал критики. Я також протестував. Я видалив навіть той попередній «лайк» під її дописом. Той її хибний крок має дуже негативний наслідок, коли ми починаємо говорити про реформу охорони здоров’я. Я до чого це говорю. Посадовець однією публікацією зробила негатив, який в суспільстві кидає тінь на реформу. Тому потрібно дуже виважено і делікатно підходити до всього. Кожне слово має вплив.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 11

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 12

Після годинної зустрічі, Валерій Коровій їде в Тульчин. Там колегія за підсумками року і презентація планів на 2018-й.

 

12.30

Питаю, чи у всіх районах голова ОДА повинен бути на підсумковій колегії.

- Зазвичай я їду в райони, де можуть бути провокаційні питання, хоча проблем з районами в мене немає. З містами обласного значення, майже зі всіма є порозуміння. Так само з сільськими радами, хоча є і окремі моменти.

Дорогою Валерій Вікторович пригадує початок свого самостійного життя.

- 10-й клас закінчив на відмінно, але мав проблеми з математикою, чомусь не знайшли порозуміння з вчителькою. Вона «зрізала» мені оцінки по алгебрі і геометрії. Коли закінчував школу, помер батько. Після школи подав документи в наш педуніверситет. Один предмет здав на «5», твір на «4», тоді мені потрібно було здати на «5» хімію. Хімію здаю. Мене питають, ти в армії служив? Я кажу ні. Викладач говорить, то йому «4» хватить. Так я повернувся в Тростянець, було дуже важко. Але пішов учнем токаря. 10 листопада виповнилось 18 років і я пішов в армію. Коли повернувся, вступив до сільськогосподарської академії. Чотири іспити здав за один день. Було 30 чоловік, вибрали двох, серед яких був і я. Вступив на ПО, вчився в Києві, а потім перший курс Вінницького філіалу сільськогосподарської академії. Це був 1985 рік. На першому курсі побачив свою Таїсу, вона вчилась на бухгалтера. Це було в грудні. Тоді я сказав: «це буде моя дружина». Через півроку ми одружились. Після другого курсу в нас вже народився син. Відтоді ми з нею разом.

Запитую Валерія Вікторовича про публікацію на одному з сайтів, де йшлось про те що він як посадовець пов'язаний з офшорними компаніями і «Магіцентром». Коровій різко відповідає, що стаття повний «брєд» і він вимагає у засновників сайту офіційного спростування публікації.

- В 90-х наш «Масложир» просто «лежав». Я був на той час директором департаменту економіки облдержадміністрації. Треба було запустити виробництво, шукати інвесторів, викупити пакет акцій. Прийшло КМТ і перший раз я побачив цих людей. Вони викупили борги, заплатили людям зарплату. В 2006 році троє власників, які входили в КМТ розійшлись і більше не сходились. Тоді в КМТ залишився Могилів – Подільський машзавод, ТЦ «Квартал» і частина «Ензиму». «Масложир» відійшов одному із засновників, який в 2006 році створив компанію «Vioil», другий взяв «Магіцентр». Коли в 2010 році я залишився без роботи, тоді прийшли «регіони» (Партія Регіонів – ред.), мені дали «червону картку». (В той час Коровій пішов з посади першого заступника голови ОДА – ред.). У мене не має власного бізнесу, як в деяких моїх колег. Де я мав працювати? Тоді в КМП мені запропонували роботу замвиробництвом і головою наглядової ради. На той час КМТ вже не мало ніякого відношення ні до «Масложиру» (Vioil), ні до «Магіцентру». А тут я читаю, що Коровій, очільник області, замішаний в офшорах.

14.30

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 13

 

В Тульчині Коровія зустрічає голова РДА із заступницею. Валерій Вікторович перепрошує, що затримався, заходить швидко в зал і сідає по центру стола. Голова РДА доповідає показники соціально-економічного розвитку. Коровій періодично зупиняє його, роз’яснюючи людям цифри на прикладі реального життя.

- Подивіться, у вас кількість суб’єктів малого бізнесу, фізичних осіб підприємців, зросла з 228 до 332. Це ми про бюджет ще не говорили, він мінімум на 50% зріс. А на початку року був вереск, кричали, що «все пропало», бізнес загубився і так далі (коли масово почали закриватись ФОП-и, які не вели господарську діяльність – ред.). Продовжуйте.

- Влада повинна надавати людям послуги, а не керувати ними і розказувати як жити. Люди повинні отримати якісну послугу в зручному приміщенні. Ще й кошти йдуть за ці послуги в місцевий бюджет, - зупиняє Коровій доповідача, коли мова йде про ЦНАП-и і дозвільні документи.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 14 

Валерій Коровій зупиняється детально на питаннях реформи в охороні здоров’я.

- З 1 квітня люди повинні вибрати собі сімейного лікаря, хоч в Кирнасівці, хоч у Вінниці, хоч в Тульчині, де захочуть, але повинні обрати. Ви повинні пояснювати це людям все зрозумілою мовою, щоб вони вас слухали, їм не потрібні ці цифри.

- Ви готові до укладення декларацій? Скільки у вас населення? 55 тисяч. Тоді у вас повинно бути укладено 55 тисяч декларацій. Якщо буде 20 тисяч декларацій, ви проситимете, щоб вас дофінансовували з районного бюджету, а депутати вас запитають, чому ви не уклали декларації з людьми, щоб отримувати кошти через Національну Службу здоров’я.

- Минулого року було багато протестів і дискусій по так званих госпітальних округах. Люди не зрозуміли, що відбувається. В Шаргороді говорили, що лікарні закривають. Ми пояснювали, хто є власником лікарні і доносили, що ми не збираємось нічого закривати. Чому люди так поводились? Тому що мають негативний досвід і бояться, що буде гірше. Тому важливо отримати довіру, довіру від людей. Не буде ніяких реформ, якщо в них не будуть вірити люди. Ми повинні створити критичну масу і повірити, що ми спроможні в цій країні щось зробити. Я спілкуюсь з багатьма іноземцями. Ви не уявляєте, яка йде російська пропаганда проти України як держави. І вони говорять: ці українці ніколи не мали держави, вони не вміють керувати власною країною, вони тільки сваряться між собою, вони нічого не тямлять і не вміють, в них корупція і так далі… Такий образ нас з вами формують в світі. І це ще й підхоплюють в середині. Включиш телевізор – вбив, зґвалтував… Якщо не вистачає свого негативу, то такі ж новини з-за кордону нам транслюють. І цим всім «годують» наше населення.

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 15

 

На завершення, Валерій Коровій відповів на проблемні питання. В районі цікавляться, коли в будуть ремонтувати дороги.

- Два тижні тому ми захистили програму на 2,5 млрд. гривень, з яких 630 млн. гривень підуть на місцеві дороги. Ми забрали в область 7,5 тис. км доріг. Кошти будуть спрямовані на ремонти доріг.

 

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 16

Дорогою до Вінниці, біля в’їзду в Немирів, Валерій Вікторович каже, що тут планують цього року приступити до облаштування об’їзної, аби пустити транзитний транспорт поза містом.

- Буде, як біля Калинівки колись зробили. 

18.30

Повернулись до Вінниці. Тим часом місто вкриває снігом…

 

Один робочий день з головою Вінницької ОДА. Як Валерій Коровій три роки областю керує - фото 17

Вiнниця.info, Анна Гаращук