14 верес. 2021 13:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

278

0

Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня

Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня

Лабораторія «Меділабс» проводить понад пів тисячі видів аналізів


Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня

Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня

Аналіз на тропонін і D-димер – при підозрі на інфаркт міокарда «Меділабс» проводить за 2 год, ПЛР-аналіз – за 5 год, біохімія крові – за 4 год, - з моменту потрапляння біоматеріалу в лабораторію. Таких швидких результатів приватному діагностичному центру вдається досягати завдяки інноваційному обладнанню, яке автоматизує процес та високій професійності лікарів лабораторної діагностики.

Загалом лабораторія «Меділабс» проводить понад пів тисячі видів аналізів, а щодня опрацьовує - по декілька сотень.

Як вдається опрацьовувати таку кількість лабораторних досліджень протягом одного дня? В чому полягає процес автоматизації? Чому при повній автоматизації неможливо обійтись без лікарів-лаборантів? Що це за метод лабораторної діагностики ІХЛА і чому вінничанам варто про нього знати?

Відповіді на ці та інші запитання нам надала головний лікар лабораторної діагностики лабораторії «Меділабс» Катерина Головцева.

Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня

Вінничани часто запитують в соціальних мережах, де краще та де дешевше здати аналізи у Вінниці. Якби Ви особисто давали відповідь на це запитання, щоб Ви розповіли про переваги лабораторії «Меділабс»?

Якщо коротко, то я б написала, що здавати аналізи в «Меділабс» - це значить швидко отримувати якісно опрацьовані та точні результати. А по фінансах ви заплатите стільки ж як і в інших лабораторіях. У нас середня ціна на лабораторному сегменті ринку. Якщо результат треба терміново, ми видамо його вам за дві години.

А якщо підійти до питання більш широко, то скажу, що «Меділабс» є сучасною лабораторією. В її основі - автоматизація процесів, новітнє обладнання та професійний персонал. Це ті три кити, завдяки яким вдається опрацьовувати якісно та швидко більше, аніж пів тисячі різних лабораторних досліджень.

Фізично неможливо провести велику кількість аналізів, якщо немає відповідного обладнання. Без автоматизації процесу не можна уникнути великої кількості помилок. Тому якщо йде мова про «Меділабс», то автоматично йде мова про точність.

Розкажіть детальніше, як саме відбувається автоматизація роботи з аналізами в лабораторії «Меділабс»?

Процес автоматизація відбувається вже на етапі оформлення замовлення на лабораторне дослідження на рецепції. Людина говорить, який саме аналіз прийшла здати, їй роздруковують акт з її персональним кодом, в свою чергу цей код вже є в базі лабораторії і спеціальний апарат роздруковує його під конкретний вид аналізу. Штрихкод на пробірку з біоматеріалом наклеює медсестра. Далі аналізи потрапляють в лабораторію, де лікарі лабораторної діагностики відповідно до штрихкодів відправляють аналізи, згідно з поставленими задачами, на аналізатор – лабораторний прилад.

Лікарі працюють з первинними пробірками, мається на увазі, що ніхто в середину тієї пробірки не втручається.

Тобто з моменту приклеювання штрихкоду на пробірку, з процесу практично повністю виключається людський фактор.

Аналізатор опрацьовує біоматеріал, а інформацію по ньому відправляє у спеціальну програму. Потім включається лікар лабораторної діагностики, який обов’язково перевіряє результати кожного аналізу. Якщо виникають якісь певні сумніви, значить лікар його переробляє. Таке буває рідко, та все ж буває.

У випадку, коли немає ніяких неточностей, фахівець ставить в бланку з результатами своє прізвище та ініціали.

Цей підпис – це, по своїй суті, своєрідна заява лікаря про особисту відповідальність за результат даного лабораторного дослідження.

До речі, якщо в практикуючого лікаря, що назначив своєму пацієнту той чи інший аналіз виникають якісь додаткові запитання до результату дослідження, він може зв’язатись саме з тим лаборантом, який цей аналіз проводив. Це якраз про клієнтоорієнтованість лабораторії «Меділабс».

Як тільки на бланку з результатами аналізів стоїть підпис лікаря, на телефон пацієнта надходить повідомлення, що результати готові. Він може подивитись їх онлайн, у своєму акаунті на сайті лабораторії, або ж прийти у відділення, де йому видадуть роздруківку.

Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня - фото 2

Значить, по при автоматизацію, без професійних лікарів лабораторної діагностики все одно не обійтись?

Все вірно. Можливо колись, коли не лише лабораторією, а й усім світом керуватиме штучний інтелект, людський фактор буде виключено повністю. Але наразі це неможливо. Якими б крутими не були лабораторні аналізатори це лише машини, які треба контролювати. Адже, як то кажуть, раз в житті й палка стріляє. Так само й тут, не зважаючи на те, що ми працюємо на останніх версіях медичних апаратів, що це обладнання високоточне та максимально ефективне; по при те, що все обладнання проходить регулярне планове обстеження від цілої групи медичних інженерів, збої можуть траплятись.

Тому кожен аналіз перевіряється лікарем лабораторної діагностики.

До того ж є такі багатокомпонентні види аналізів, з якими машини не можуть справитись. Тоді формули прораховують професійні фахівці. Це, наприклад, стосується цитологічного дослідження. Лікар-лаборант фарбує мазок реактивами й потім досліджує клітини шийки матки через бінокулярний мікроскоп фірми ZEISS. Або візьмемо за приклад спермограму. Для точного виконання цього лабораторного дослідження всі показники, а їх чимало, вручну вираховує лаборант: рухливість сперматозоїдів, їх морфологія, життєздатність та ін.

У «Меділабс» є чимало пунктів забору, лише по Вінниці їх 7, а є ще в Бару, Тульчині, Бершаді. Як вдається опрацьовувати таку велику кількість аналізів?

Отут якраз справа виключно в високопродуктивному обладнанні. Щоб ви розуміли, один апарат замінює 10 лаборантів. Щодня опрацьовуємо по декілька сотень аналізів.

У нас своя маленька космічна база, бо все обладнання наче з далекого майбутнього: високоточне, швидке, прогресивне.

Біохімічний аналізатор максимально знижує час проведення роботи над аналізом й робить 400 тестів за годину. Одночасно він може завантажити близько 80-ти зразків. Це неймовірний показник.

Всі наші лабораторні аналізатори міжнародного преміум-класу: BECKMAN, SIEMENS, SYSMEX, ROTOR-GENE та інші. Щодня лікарі перевіряють готовність лабораторних аналізаторів до роботи, а такожреагенти за допомогою постановки контрольних зразків.

Японський гематологічний аналізатор SYSMEX виконує більше 20 показників крові – 5 diff (дозволяє розділити лейкоцити на 5 субпопуляцій).

Коагулометр SYSMEX – апарат, який досліджує рівень згортання крові, - у нас повний автомат, він використовує клотингові методики, й може проводити велику кількість тестів – більше 60-ти. Одночасно опрацьовує 50 зразків. Проводить оцінку гемостазу по 6-ти параметрам. Він може навіть діагностувати порушення при прийомі прямих та непрямих коагулянтів – препаратів для розрідження крові.

Важливо наголосити, що апарати MAGLUMI, IMMULITE, Access-2 використовують у роботі метод імунохемілюмінесцентного аналізу (ІХЛА). А точність цього методу просто неймовірна – понад 95%.

Один апарат за десятьох лікарів: як лабораторії «Меділабс» вдається опрацьовувати по декілька сотень аналізів щодня - фото 3

Що це за метод ІХЛА? В чому його особливість?

Імунохемілюмінесцентний аналіз – це найбільш прогресивний та точний метод лабораторної діагностики. В його основі лежить імунологічна реакція антигенів з антитілами. По цьому принципу працюють три вищезгадані апарати - MAGLUMI, IMMULITE, Access-2. Вони повністю перекривають потреби, які виникають в лікарів-клініцистів.

Ці апарати працюють з невеликим об’ємом крові, а це означає, що не потрібно набирати багато біоматеріалу у пацієнтів. Є ж маленькі дітки, у яких складно провести повноцінний забір.

В нашій лабораторії метод ІХЛА застосовують для діагностики коронавірусної інфекції, гепатитів В, С, урогенітальних, ВІЛ- та TORCH-інфекцій, серцевих захворювань, діабету, анемії, онкологічних захворювань. Стан гормонального рівня в жінок, алергічні реакції та навіть непереносимість харчових продуктів…

Тому, якщо вінничанам треба буде здавати якийсь із перерахованих аналізів, рекомендую запитувати в лабораторії яким саме методом вони їх опрацьовують.

Записатись на аналізи в лабораторію «Меділабс» можна за телефоном: 067 430 64 02.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info