28 лют. 2018 10:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

143

0

Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знімають з утримання». Що з цим робити?

Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знімають з утримання». Що з цим робити?

 Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знято з утримання». Що з цим робити?  


Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знімають з утримання». Що з цим робити?

 У під’їздах деяких вінницьких багатоповерхівок з’явились оголошення з повідомленням, що ЖЕК припиняє обслуговування їх будинків. Такі інформаційні бюлетені були розклеєні у 300 багатоквартирних помешканнях м. Вінниці. В повідомленні значиться: якщо з 1 березня 2018 року, люди не визначаться із формою управління будинками, виконавчий комітет міської ради розпочне проведення конкурсу з призначення управління.

«…В результаті співвласники будинку будуть позбавлені можливості вплинути на обсяг, якість, та вартість послуг з управління будинком…», - зазначається у листах, які направили по квартирах таких будинків (у деяких випадках просто розмістили об’яви при входах до під’їздів –ред.).

Спантеличені інформацією, люди вирушили до «Прозорого офісу» при міськраді, аби отримати роз’яснення.

«Прочитавши лист, злякалися, що у нас можуть все вимкнути: електрику, воду, газ. Або поставлять такі тарифи на утримання будинку, що ми будемо вимушені тікати світ за очі. Спочатку зібралися будинком. Але толком нічого не вирішили. Тому сама пішла шукати правди у мерію. Як виявилося, таких, як я багато. Видали талон на прийом. Переді мною було десять осіб у черзі з одним питанням. Аби не втрачати час, ми зорганізувалося, всі разом пішли на прийом», - розповіла Вінниця.info Анна Саулко.

Від 2015 року є закон України про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках. Він надає повноваження співвласникам будинку щодо визначення форм управління ним. Таких є три. Перша – самоуправління, яка більш прийнятна для приміщень низької забудови, або будинків на декілька квартир, де є свої окремі входи. Де між мешканцями немає спільного крім покрівлі та фасаду. Друга – створення ОСББ. Третя – функції управління будинку передати управляючим компаніям. Ними можуть бути і ЖЕК-и, які обслуговують житловий фонд. Якщо це підприємство задовольняє своїм рівнем якості наданих послуг.

Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знімають з утримання». Що з цим робити?

Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знімають з утримання». Що з цим робити? - фото 2

«З сусідами маємо спільно обрати одну з таких форм. Про рішення повідомити установчі органидо 10 березня. Нашому будинку більше підходить повернутися назад на утримання ЖЕО. Чому? Бо ми до них звикли. У них тарифи на надання послуг будуть дешевшими. Це однозначно. Адже система була налагоджена десятиріччями, мають весь необхідний інвентар. Крім того, ми можемо вже самі обирати послуги, які нам потрібні. Платити будемо за те, що будуть реально робити, бо погодьтесь, прибирання у під’їздах, дуже рідкісна штука не лише у нашому будинку. Ну і звісно, обговорити ціну за це. А поки, маємо скласти документ «Про затвердження форми протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку». У трьох екземплярах. Один залишається у представника будинку, другий реєструється у ЖЕО, третій в мерії», - продовжила Анна.

Редакція Вінниця.info також звернулася за роз’ясненнями до директора департаменту житлового господарства Вінницької міськради Романа Фурмана.

«Списання будинку з балансу нашого департаменту  – це списання частки лише приватизованого житла. У Вінниці в більшості, житло приватизоване. А за логікою, не може бути приватна власність комунальною. У неї є власник один – це власник квартири, він же є і співвласником будинку. Від 2016 року за постановою Кабміну передбачено питання врегулювання приватної власності шляхом списання з комунальної власності. Приватизоване житло списується з часткою будинку вцілому. У нас на балансі залишається лише неприватизоване житло», - пояснює Роман Сергійович.

В листопаді 2017 року Верховна Рада України прийняла в новій редакції закон України про житлово-комунальні послуги.

«У ньому чітко вказано, з 10 червня 2018 року послуга з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій – скасовується. Натомість вводиться нова послуга управління, яка включає в себе утримання. На державному рівні видається субсидія соціально незахищеним верствам населення послуг з управління. Але, для того, щоб перейти на цю послугу, співвласники мають визначитися з однією із трьох форм, які пропонують. Якщо до цього часу люди не визначаються, у них є можливість втратити обслуговування свого будинку. Тобто, не будуть освітлюватися місця загального користування, не будуть працювати ліфти, тощо. Централізовано поступати тепло, електрика, вода, будуть. Адже у людей з компаніями-постачальниками окремі договори. Але, наприклад, водопровідні системи самої будівлі обслуговуватися не будуть. Погодьтесь, картина виглядає жахливою, якщо ще й уявити аварійні ситуації. Але є одне але. Міська рада не має допустити такого формату. Тим більше, за законом, якщо мешканці так і не визначилися з формою управління, органи місцевого самоврядування можуть обрати їм управляючу компанію на конкурсній основі. У тому числі і ЖЕК-и», - продовжив Фурман.

З списанням будинку з балансу департаменту, до 10 червня не призупиняється його обслуговування.

«Тобто, визначилися мешканці, чи ні, будинок буде обслуговуватися і надаватимуться послуги з утримання. Нарахування за квартплату та прибудинкову територію так само проходять через ЖЕК-и. Зараз тривають консультації та роз’яснення. Інформацію про зміни у нормативній базі можна отримати у Центрах обслуговування споживачів житлово-експлуатаційних підприємств - 36 робоче місце у міській раді. Вівторок та четвер перша половина робочого часу», - зауважує керівник. - А от після закінчення терміну визначення форми управління, на житловий фонд, де будуть відсутні протоколи, оголосять конкурс.Тобто, або люди приймуть рішення, або ми за них, як делеговані державою повноваженнями оголосимо за них конкурс. Виберемо за них підприємство по утриманню їх будинку. Проте зауважу, сьогодні більшість житлового фонду довірилися в подальшому управлінні підприємствам, які їх обслуговують. Тим самим ЖЕК-ам».

Оголошення у вінницьких багатоповерхівках: «Ваш будинок знімають з утримання». Що з цим робити? - фото 3

Тим часом у Вінниці продовжується інвентаризація. Приватизоване житло списується, у комунальній власності залишається лише неприватизоване.

«На балансі залишається не будинок, а списується частка приватної власності. Якщо в будинкові стовідсоткова приватизація, то зрозуміло, частка комунальної власності прирівнюється нулю. Загалом, неприватизоване житло по місту залишилось лише в гуртожитках. По іншим житловим комплексам, звичайно, якийсь відсоток є, але малий», - підраховує Роман Сергійович.

Приватизація житлового фонду в Україні триває з 1992 року, вона практично завершена і зараз громадяни зможуть розпоряджатися своїм будинком, під’їздами, підвалами і самостійно визначатись як утримувати їх.

«Мало хто знає, що з приватизацією люди стали співвласниками всього будинку. А відтак, у них виникає обов’язок по його утриманню спільного неподільного майна. Крім своїх квадратних метрів, вони є співвласниками і підвальних приміщень, і інженерних мереж, і під’їздів, і покрівель. Але на сьогоднішній день фактично відповідальність несуть підприємства, органи самоврядування, які призначила міська влада. А тепер, держава каже людям: так, як ви є співвласниками будинку, де живете, то визначайтеся, вирішуйте, хто його у майбутньому буде утримувати, на яких умовах, по якій ціні. Сьогодні надана така можливість людям», - підкреслив Фурман.

Вінниця.info