28 жовт. 2010 09:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

33

0

Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність»

Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність»

Ексклюзивне інтерв’ю


Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність»

- Пане Олеже, як ваш візит у Вінницьку область сприймався виборцями?

- Дуже позитивно. Я взагалі задоволений останніми тижнями виборчої кампанії. Об’їжджаю різні області України й бачу, що на зустрічі стало приходити набагато більше людей, ніж це було раніше. Сприйняття людей «Свободи» стало кращим. Вже є чітке відчуття більшої політичної активності, грамотності тих людей, що приходять на зустріч, через їх запитання, через реакцію на те, що я говорю, на ту позицію, яку займає наша партія.

- Минулі рази під час ваших візитів на Вінниччину, більшість людей, що приходили на зустрічі, були інтелігенцією. Хто зараз ходить на зустрічі з Тягнибоком?

- У мене було багато зустрічей у робітничих колективах. На мої зустрічі завжди запрошуємо всіх. Але, якщо на них у більшості своїй приходить інтелігенція, то це непогано. Адже, якщо інтелігенція зосереджена на ту, або іншу політичну силу, то рано, чи пізно решта людей буде симпатизувати цій політичній силі.

Цього разу мої зустрічі проходили на підприємствах. Це прості роботяги, до речі, серед них було багато молодих людей. Спілкувалися ми також із представниками фізкультури і спорту, зустрічалися із тренерами, професійними спортсменами та батьками дітей, що відвідують спортивні секції. Ну, і головна зустріч – це відкрите спілкування із громадою Вінниччини у кіноконцертному залі «Плеяда».

Крім того ми проведемо нараду із нашими керівниками виборчих штабів, для того, щоб вони отримали останні інструкції перед днем голосування. Адже в останні дні, особливо в останню ніч перед виборами треба тримати око гострим і вухо нашпилити, щоб проконтролювати процес підрахунку голосів.

 Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність»

- А чи вистачить у «Свободи» людей, щоб проконтролювати усі виборчі дільниці у Вінницькій області, зважаючи на численні нарікання на роботу виборчих комісій, які переважно складаються із непідготовлених членів?

- Останніми роками у нас склалась така негативна тенденція, що за місяць до виборів у нас кожного разу міняться правила гри, причому кардинальним чином. Тому, зараз, внаслідок закону, який був ухвалений коаліцією за допомогою «тушок», формування виборчих комісій відбувалось таким чином, що представники «донецького клану» отримали найбільшу кількість місць у складі ТВК, щоб партія влади могла їх повністю контролювати. Це є по всіх областях, у тому числі й по Вінницькій області. Але, якщо не боротися, якщо не відстоювати свою позицію – нічого не зробиш. Можна зайняти таку позицію, як деякі опозиційні сили, що пропонують бойкотувати вибори, або не визнавати результатів виборів. Ми так не хочемо, ми хочемо боротися за кожний голос. Ми по-максимуму виставили своїх представників в комісіях, маємо хороший склад своїх представників у Вінниці та «закрили» спостерігачами та членами комісій 1260 із 1490 дільничних комісій в області. Окрім того, я думаю, що ми будемо добирати ще спостерігачів.

- Більшість цих представників та спостерігачів є ідейними прихильниками, чи ви їх винаймаєте за гроші?

- Це наші партійці та наші прихильники. Звичайно, що ми рекомендували нашим районним штабам надавати допомогу таким представникам. Це стосується не оплати їх праці, а організація їх підвозу до дільниць, харчування.

Але це є люди із нашого середовища. Вони палкі наші сим патики, або активні члени партії. Я вважаю, що люди, які працюють за гроші на виборах є не ефективними. Чому? Якщо голосування відбувається до десятої години вечора, такі люди дивляться на годинник й о десятій годині не зважаючи, що відбуваються йдуть додому. Їм байдуже, що там робиться в тій комісії. Ідейна людина буде стояти до остатку. Ми у цьому переконували на всіх виборах. Тернопільських, Київських, президентських.

- На який результат очікує «Свобода» на цих виборах у Вінницькій області?

- Різні опитування й дослідження показують, що наша партія долає тривідсотковий бар’єр як по області, так і по місту Вінниці. На початок жовтня опитування показувало рівень підтримки по області 3,15-3,2%, по Вінниці – 4-4,2%. Найбільшу динаміку зростання рівня підтримки «Свободи» демонструють Тиврівський, Жмеринський, Могилів-Подільський, Немирівський райони. Окрім того, ми розраховуємо, що за нас будуть голосувати не тільки симпатики, але й частина протестного електорату.

- Які перші завдання отримають «свободівські» депутати?

- Спочатку, це звичайно будуть організаційними – створення фракції, обрання її лідера. А першим, що ми будемо домагатися в обласній, міській, районних та селищних радах це реалізація демократичних принципів народовладдя. Тобто ми будемо вимагати проведення публічних засідань ради, прямих трансляцій сесій, для того, щоб місцева громада знала, як працює її депутатський корпус. Ми будемо ставити питання про скорочення виконавчого апарату місцевих рад та кількості депутатських комісій. Окрім того, ми вимагатимемо аудиту діяльності попереднього складу рад та посилення радою контролю за виконавчою владою.

 Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність» - фото 2

- Кого бачите своїми союзниками у місцевих радах на Вінниччині?

- Ми ще після президентських виборів чітко заявили, що координуватимемо свої зусилля у боротьбі проти режиму Януковича з тими політичними силами, які готові це робити конкретними діями, а не тільки балачками. Відповідно мені зараз важко, виходячи із того різноманіття «тушок» і «зрадників», які виявилися в тих, так званих націонал-патріотичних партіях, сказати хто може стати нашим союзником.

Мені складно визначитися виходячи із того, що в списках багатьох партій – потенційних наших союзників ми зараз спостерігаємо людей від влади, так званих політичних диверсантів, які маючи дах політичних сил, що у свій час заробили свій авторитет, прийшовши в місцеві ради будуть працювати на інтереси владного клану, як би ми не об’єднувалися з ними, не координували свої дії.

Я знаю, що в багатьох місцевих радах будуть створюватися якість нейтральні фракції, на кшталт «Наша Вінниччина», «Рідне Прикарпаття», до яких якраз і будуть збирати людей, що не можуть офіційно вступити в Партію регіонів, або у фракції їхніх сателітів. Це будуть нібито нейтральні фракції, які будуть об’єднувати перебіжчиків. Тому, саме від того, які кадри приведуть інші політичні сили у місцеві ради, буде залежати з ким ми будемо співпрацювати.

- А з ким ви точно не будете союзниками у місцевих радах?

- Звичайно, що ніякої співпраці у нас не може бути із Партією регіонів, комуністами.

- А з партіями «Єдність» та «Совість України», яки ведуть опозиційну риторику, але мають широке представництво в органах місцевої влади, «Свобода» знайте спільну мову?

- З партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність». Це однозначно. Те що вони декларують, ще не значить, що вони так будуть діяти. Два-три тижні часу пройде і ви самі побачите, як ці партії будуть голосувати.

- Але ж так звані перебіжчики з’явились не тільки в інших партіях, а у вас, в «Свободі». Зокрема це стосується ряду ваших нових членів партії, які нещодавно з’явилися й вже йдуть за списками «Свободи» до місцевих рад…

- …Якщо це так, то надайте про цих людей інформацію. У нас в партії є служба безпеки, яка перевірить ці факти, й уразі, якщо таке буде виявлено, ми докладемо усіх зусиль, щоб ці люди не були в наших лавах і не представляли «Свободу» в радах.

Дякую за сигнал, будемо розбиратися… Звичайно, для нас не є дуже приємним, якщо ці факти підтвердяться.

- Наскільки кандидати від «Свободи» готові працювати в органах місцевої влади?

- Ми розуміємо, що більшість наших представників, що потраплять до складу рад є недосвідченими депутатами. Їм доведеться дуже швидко навчитись вести себе у депутатському середовищі, адже на перших сесіях ті хто мають депутатський досвід можуть їх дуже швидко «облопошити». Ми спробуємо зробити все, щоб наші представник в радах були готові до таких кроків.

Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність» - фото 3

- У яких областях України слід очікувати появу потужних фракції із представників «Свободи»?

- По-перше, це саме місто Тернопіль, де рік тому «Свобода» перемогла на виборах в обласну раду. У нас є абсолютно реальний кандидат на посаду міського голови Тернополя. Це Сергій Надал, який за останніми опитуваннями на 15-20% випереджає своїх опонентів. Вибори у Тернополі для нас є надзвичайно принциповим питанням, і я думаю, що у міську та районні ради ми зможемо повторити результат, який досягли на виборах до Тернопільської облради.

Ми плануємо отримати вагомий результат у Львівській, Івано-Франківський областях. Думаю, що ми зможемо перемогти на Волині та Рівненщині. Абсолютно реально отримати другий результат у Хмельницькій області. Ми розраховуємо на хороший результат на Вінниччині, Київщині, Полтавщині, Кіровоградщині. Думаю, що тут у нас будуть фракції, але не великі.

- Ви є кандидатом у депутати Львівської облради. Чи будете претендувати на посаду голови облради у разі свого обрання?

- Швидше за все, що ні. Адже, якщо я осяду, отримавши якусь певну посаду, буду зобов’язаний бути постійно присутнім у тій області і не зможу працювати, як голова партії.

- Коли на вашу думку можливе проведення парламентських виборів, зважаючи на відміну Конституційним судом змін до Конституції, прийнятих у 2004 році?

- Це буде залежати від того, які результати отримає Партія регіонів на місцевих виборах. Якщо ці вибори для них будуть сприятливими, тобто вони побачать, що вони зуміли контролювати ситуацію й провести в ради максимум своїх людей, я думаю що регіонами будуть поспішати й парламентські вибори відбудуться вже наступної весни.

Може бути і інше – парламентські вибори у 2012 році із подальшим ухваленням закону про проведення президентських і парламентських виборів в один рік, так як про це говорить Янукович. Тобто президентські вибори - весною, а парламентські – восени.

Може бути і третій варіант. За допомогою політичного хабара БЮТу і «Нашій Україні», які зараз залюбки такі хабарі приймають, і не проведення виборів до Верховної Ради із пролонгуванням її повноважень до 2015 року.

 Олег Тягнибок: На Вінниччині з партією «Совість України» у нас співпраці не буде, так само, як із партією «Єдність» - фото 4

- А який розвиток цих подій є сприятливим для «Свободи»?

- Ми у цьому питанні знаходимось у двоякій ситуацій. З одного боку ми намагаємося не дати регіоналам узурпувати владу й зацікавлені їх не пустити на певні території. Разом із тим ми зацікавлені у найшвидшому проведенні парламентських виборів, що дає шанс «Свободі» потрапити до Верховної Ради й утворити там свою фракцію.

- А чи не впаде рейтинг «Свободи» на Західній Україні, якщо Януковичу вдасться домогтись проведення Зимової Олімпіади в Карпатах?

- Проведення Зимової Олімпіади в Карпатах – настільки не реальна річ у найближчому майбутньому. По-перше, наступна Зимова Олімпіада проходитиме в Росії, й Олімпійський комітет не буде порушувати свої правила й призначати Олімпійські ігри в двох сусідніх країнах майже підряд. В Карпатах можливе проведення окремих етапів, або навіть Чемпіонатів світу із зимових видів спорту, адже в Західній Україні вже є непогані спортивні бази. Але у можливість проведення там Олімпіади ні я, ні тамтешні місцеві жителі не вірять.

 

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0