15 квіт. 2019 14:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

201

0

ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти

ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти

У районних газет Вінницької області з’явились матеріали, що можуть мати ознаки замовності проти одного з кандидатів


ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти

З моменту оголошення попередніх результатів голосування у першому турі виборів Президента України, у районних газет Вінницької області з’явились матеріали, що можуть мати ознаки замовності проти одного з кандидатів.

Про це Вiнниця.info повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Низка районних газет області опублікувала статтю під заголовком «Що буде в разі перемоги Зеленського? Думка топ-блогера Бігдана», яка може містити певні ознаки замовності проти кандидата на посаду Президента України Володимира Зеленського.

«Російськомовний блогер з Кременчука розклав по полицях те, що, на його думку, чекає Україну з обранням Володимира Зеленського президентом», - йдеться на початку статті. Далі переказуються думки блогера про те, що в разі перемоги Зеленського «Коломойський поверне собі ПриватБанк», з якого він «вивів на офшори» близько 2 млрд. доларів»; «дивлячись на ці фокуси, МВФ піде, не попрощавшись» і команда Зеленського змушена буде або оголосити дефолт, який «неминуче призведе до краху гривні», або «муситиме позичити гроші в Путіна». Наводяться також слова Бігдана, що «після інавгурації «Зе» нашій армії залишиться жити не більше року», також що «ситуація може обернутися військовим переворотом»; «шоу «Слуга народу» з імітацією реформ продовжиться як мінімум до виборів в Раду», після чого, на думку Ігоря Бігдана, «Україна буде захоплена олігархами повністю і безповоротно». Наприкінці статті йдеться про можливий крах зовнішньої політики в разі обрання Президентом Володимира Зеленського, внаслідок чого «Росія виграє цю війну руками українців».

Цей текст у районних газетах Вінниччини («Літинський вісник» за 11 квітня, «Шаргородщина», «Маяк», «Життєві обрії», «Тростянецькі вісті» за 12 квітня тощо) вийшов під рубриками «Точка зору або «Маю думку», деякі райони вказали також посилання на його джерело (сайт. Naparise.com). Причому «Літинський вісник» дописав, що газета готова опублікувати і протилежну точку зору, а деякі газети, зокрема «Маяк», маркували текст літерою «Р».

ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти

ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти - фото 2

ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти - фото 3


А текст під назвою «Вибираємо не лише Президента – обираємо державу» не містить жодних прізвищ кандидатів, проте «вгадати», що симпатії автора (підписано «Б. Москалюк») не на боці кандидата Зеленського можна за фразою «у зламаній електронній пошті партії Жириновського у 2014 р. було знайдено план, що був покликаний ввести в українську політику троянського коня Росії під виглядом «жартівливого кандидата» та цитатою Бориса Березовського «Дайте мені хоча б один канал центрального телебачення, і я зроблю президентом РФ навіть табуретку», також за натяком на «одного з кандидатів», про програму якого нібито можна судити лише з серіалів та виступів, у яких висміюється все українське.

Розмістили цю статтю, зокрема, газета Хмільницького району «Життєві обрії» та «Бершадський край». А «Вісник Козятинщини» опублікував текст із подібним заголовком («Вибираємо не лише Президента – обираємо майбутнє України») дещо іншого змісту, у формі звернення від місцевих авторитетних діячів. У цьому зверненні міститься заклик не голосувати за «мастаків дешевого популізму, які готові торгуватися навіть з чортом», а підтримати «Петра Порошенка – справжнього українського Президента».


ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти - фото 4

Проти Володимира Зеленського спрямована і публікація «Де ж ви, браття козацького роду?» («Тульчинський край», 5 квітня). У ній, зокрема, є таке висловлювання: «…Верховний Головнокомандувач Збройними Силами України Володимир Зеленський. Здуріти! Ну просто здуріти! Це перше квітня буде тягнутись п’ять років? Дійсно шок…».


ОПОРА: районні газети на Вінниччині публікують матеріали з ознаками замовності проти кандидата в Президенти - фото 5

Про те, що «Зеленський усім своїм способом життя, офшорами, інформаційними і бізнес-ресурсами залежний від Коломойського», «жартував у Москві над «хохлами-салоїдами» і що йому краще «іскрити на сцені, щоб не спалив Україну», - розповідається у статтях «Чи не спалить себе і державу?» («Тульчинський край», 5 квітня), «Хай іскрить на сцені, бо спалить себе і державу» («Вісник Козятинщини», 11 квітня) тощо.

Також серед публікацій політичної тематики на початку квітня деякі газети (зокрема, «Томашпільський вісник») надрукували подяку від екс-кандидата Олега Ляшка виборцям, які підтримали його в першому турі голосування. А газета «Краяни» за 11 квітня опублікувала порівняльний аналіз програм Петра Порошенка та Володимира Зеленського без підтримки чи критики котрогось із них.

Довідка.

Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Відповідно до ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Вiнниця.info, фото надані ГМ ОПОРА