19 січ. 2022 12:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

238

0

Ортопед-травматолог розповів, як правильно надати собі першу допомогу при переломі, пошкодженні зв’язок, забоях

Ортопед-травматолог розповів, як правильно надати собі першу допомогу при переломі, пошкодженні зв’язок, забоях

Взимку традиційно збільшується кількість травмувань, з якими найчастіше скаргами звертаються пацієнти до ортопеда-травматолога


Ортопед-травматолог розповів, як правильно надати собі першу допомогу при переломі, пошкодженні зв’язок, забоях

Чим холодніше на вулиці, чим більше снігу та льоду — тим довша черга до ортопеда-травматолога. Коли ж дороги сковує ожеледь, кількість травм набуває характеру епідемії.

З якими найчастіше скаргами звертаються вінничани до ортопеда-травматолога у зимовий період? Що включає в себе перша невідкладна допомога при забоях та пошкодженні зв’язок? Чи можливо допомогти самому собі після травмування? Якими можуть бути ускладнення після переломів? Чи правда, що зламана кістка має більше шансів бути зламаною ще раз?

Відповіді на ці та інші запитання надав лікар-ортопед-травматолог Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Володимир Мрищук.

Ортопед-травматолог розповів, як правильно надати собі першу допомогу при переломі, пошкодженні зв’язок, забоях

Взимку традиційно збільшується кількість травмувань, з якими найчастіше скаргами звертаються пацієнти до ортопеда-травматолога у цей період?

Це дійсно так. Взимку дуже часто доводиться лікувати наслідки травмувань. Через ожеледь людям важко втримувати рівновагу, вони падають, отримуючи травми різної важкості. Це можуть бути як синці та забої, так і переломи та вивихи.

Забоїв зазвичай більше, вони призводять до утворення набряків та гематом. Інколи при травмуванні страждають внутрішні органи, а це вже небезпечний для здоров’я та навіть життя стан.

Переломи теж бувають досить часто. Вони можуть бути різної складності: одні потребують консервативного лікування, інші ж – оперативного втручання.

На щастя, рідше трапляються вивихи – це коли відбувається повний зсув суглобових кінців кістки. Це дуже серйозна травма, часто складніша аніж перелом й болить вивих значно більше. Багато хто з пацієнтів помилково називає вивихами забої чи пошкодження зв’язок, не розуміючи усю складність такої травми. Взимку найчастіше трапляються вивихи плечового суглобу.

Нерідко також доводиться лікувати наслідки активного відпочинку на гірськолижних курортах – пошкодження зв’язок, пошкодження менісків, розтягнення м’язів та ін.

Що включає в себе перша невідкладна допомога при забоях та пошкодженні зв’язок? Чи можливо допомогти самому собі після травмування?

Тут навіть треба говорити, що людина повинна сама собі допомогти після травмування, адже це в подальшому може суттєво допомогти в лікуванні та реабілітації. Перші хвилини чи години після травмування дуже важливі. Навіть при більш важких травмах опорно-рухового апарату необхідно собі допомагати.

Найперше, що треба зробити – це максимально знерухомити пошкоджений сегмент. Потім варто прийняти знеболюючі ліки й прикласти щось холодне. Єдине, холод має прикладатись не напряму до шкіри, а через тканину, щоб не спричинити ще й обмороження.

При забої можна накласти фіксуючу пов’язку на пошкоджену ділянку тіла, це допоможе зменшити біль та набряки. Але важливо не сильно затягувати пов’язку, щоб вона не порушувала кровообіг. Необхідно також продезінфікувати місце травмування, якщо на ньому є подряпини, а от при забоях внутрішніх органів варто негайно звертатись в лікарню.

При вивиху дуже важливо зафіксувати вивихнутий суглоб у тому положенні, якого він набув вже після травмування. Ні в якому разі не можна його вправляти, це має зробити лише людина з відповідною кваліфікацією та досвідом. Прикладіть лід через тканину та випийте знеболююче.

Подібні дії варто застосувати і при переломах. Та якщо перелом відкритий, то за можливості, на рану варто накласти стерильну пов’язку. Пошкоджену кінцівку необхідно зафіксувати шиною (можливо імпровізованою).

Дуже важливо при перерахованих травмах прийняти нестероїдні протизапальні препарати…

Ці дії, по дорозі до лікарні, допоможуть припинити розвиток запального процесу, уникнути великого набряку й відповідно швидше одужати.

Ортопед-травматолог розповів, як правильно надати собі першу допомогу при переломі, пошкодженні зв’язок, забоях - фото 2

Які методи діагностики застосовують при забоях, пошкодженнях, переломах та інших травмах опорно-рухового апарату?

Спочатку відбувається збір скарг та анамнезу, потім лікар проводить огляд травмованої ділянки тіла, після чого вирішує, які дообстеження потрібні для постановки діагнозу. Якщо, звісно, потрібні, адже інколи при травмуванні достатньо професійного огляду для призначення відповідного лікування.

Найчастіше при травмах використовується рентгенографія, УЗД. Часто призначається КТ та МРТ, все залежить від складності діагностики. Великі внутрішньо-м’язові гематоми, які виникають при надривах та розривах м’язів, порвані сухожилля… потребують обстеження або на УЗД, або на магнітно-резонансній томографії. Травми в ділянках суглобів треба обстежувати на КТ чи МРТ, а інколи потрібно застосувати і КТ, і МРТ.

Якими можуть бути ускладнення після переломів?

Основні ускладнення перелому – це неправильне його зрощення або його незрощення. В першому випадку перелом зростається в такому положенні, яке порушує функціональність сегменту. А незрощення це коли перелом не зростається взагалі, що також призводить до порушення функції.

Найчастіше це наслідки порушення режиму лікування самим пацієнтом чи результат неадекватного лікування. Може бути і те, і інше.

Ускладненнями переломів також є пошкодження судин, нервів, перфорація шкіри. Тобто в момент перелому, уламки кістки травмують нерви, судини, розривають м’язи та шкіру навколо травми.

В таких випадках до лікування пацієнта долучається нейрохірург та судинний хірург.

При відкритих переломах до ускладнень може додатись ще й інфікування.

Чи правда, що зламана кістка має більше шансів бути зламаною ще раз?

Від моменту перелому до моменту повного заживлення кістка проходить декілька етапів зрощення. І коли вона зростається й повністю перебудовується до тієї структури, яка була до перелому, то вірогідність точно така ж як і в інших кісток, які не ламались.

А оцей період перебудови – це не лише період носіння гіпсу чи іншої мобілізації, а це час, за який здійснюється повна перебудова кістки. І поки цей період не пройшов, то вірогідність в кістки бути заламаною ще раз в тому ж самому місці, дійсно висока.

Триває цей період по-різному, все залежить від механізму травми та складності перелому, від зламаного сегменту кістки та від його локалізації; виду перелому – косий він чи поперечний, а можливо він уламковий. Також варто враховувати методи лікування, реабілітації, вік хворого, його супутні захворювання.

Тобто є багато факторів, до яких треба додавати тактику лікування та особливості організму пацієнта.

Тому точний час перебудови кістки зазначити неможливо. Це може бути від кількох місяців додекількох років.

Розкажіть про лікування забою, пошкодження зв’язок, перелому.

Забій – це найпростіша із перерахованих травм. Лікується вона обмеженням навантаження на пошкоджену ділянку. В перші дві-три доби варто прикладати щось холодне, призначаються протизапальні та протинабрякові препарати на 3-5-7 днів, в залежності від важкості забою. Через кілька діб варто проводити процедури, які будуть покращувати кровообіг. Для пришвидшення загоєння використовують фізпроцедури, наприклад, дуже гарно спрацьовує в таких випадках ударно-хвильова терапія.

Пошкодження зв’язок лікується за схожою тактикою. Але нерідко доводиться застосовувати іммобілізацію – гіпсову лонгету чи стандартну шину. Тривати така іммобілізація може від 5-7 днів до декількох тижнів. Знову ж таки, в залежності від важкості травми.

Якщо це повний розрив зв’язки, то він може потребувати хірургічного лікування.

Переломи можуть лікуватись, як я вже казав, консервативно та оперативно. Не всі переломи потребують іммобілізації, але більшість з них. А тривалість іммобілізації залежатиме від дуже багатьох факторів.

Ті переломи, які не потребують накладення гіпсу, потребують зміни режиму навантаження на цю ділянку тіла.

Записатись на прийом до лікаря травматолога-ортопеда Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Володимира Сергійовича Мрищука можна за телефонами: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного), 067 33 77 697.

Ортопед-травматолог розповів, як правильно надати собі першу допомогу при переломі, пошкодженні зв’язок, забоях - фото 3