9 лют. 2022 11:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

392

0

Основні параметри та властивості змащувальних матеріалів

Основні параметри та властивості змащувальних матеріалів

Підібрати мастило можна в каталозі інтернет-магазину Hydraulic.ua


Основні параметри та властивості змащувальних матеріалів

Для зниження тертя між двома рухомими елементами механізму використовуються різні мастила — це, мабуть, один з головних винаходів епохи індустріалізації, що дозволило заробити тисячам машин, верстатів та інших апаратів.

Змащення запобігають зайвому тертю між деталями, тим самим запобігаючи локальному підвищенню температури в точках дотику та знижуючи навантаження на деталі. Їх використання важливе для роботи гідравлічних систем. Підібрати мастило можна в каталозі інтернет-магазину Hydraulic.ua: https://hydraulic.ua/mastilo/. Там же можна замовити доставку мастильного матеріалу по Києву та Україні.

Сучасні мастила створюються на основі мінеральних масел — саме вони добре зменшують силу тертя та захищають вузли та механізми від зносу та деформації. Крім того, масла виконують роль амортизаторів і можуть використовуватися як тепловідведення. Зниження навантажень на поверхню — основна властивість таких матеріалів у гідравлічних системах.

Основні параметри та властивості змащувальних матеріалів

Види мастил

Є кілька класифікацій мастил. Основною можна назвати класифікацію за консистенцією — по ній ці матеріали поділяються на пластичні, рідкі та тверді. Перші використовуються переважно в автомобілебудуванні, тоді як рідкі застосовують як моторні мастила для змащування деталей. Тверді мастила використовуються як ущільнювачі. Крім того, матеріали, що використовуються, можуть бути натуральними або синтетичними за своїм складом.

Призначення мастильних матеріалів — ще одна важлива класифікація. Відповідно до неї, є такі види мастил:

  • антифрикційні — використовуються для збільшення стійкості до зношування та зменшення показника тертя деталей;
  • консерваційні — вони забезпечують тривалий захист матеріалів, переважно від корозії;
  • мастила-ущільнювачі — ці пластичні мастила забезпечують герметичний монтаж арматури та герметизацію різьбових з'єднань.

Незалежно від свого призначення ці матеріали затребувані в будь-якій сфері промисловості. Потрібний вид мастила вибирають залежно від його основних параметрів.

Характеристики мастильних матеріалів

Усім маслам, що використовуються як мастило, властиві певні властивості:

  1. В'язкість. Ця характеристика визначає плинність використовуваної рідини. Плинність може змінюватись в залежності від параметрів зовнішнього середовища: в'язкість знижується при підвищенні температури та тиску. Від цієї характеристики залежить швидкість зносу деталей (чим менша в'язкість, тим більша ймовірність зносу), витрата палива.
  2. Протиокислювальні властивості. Вони визначають стійкість олії до окислення, у результаті можуть утворюватися побічні продукти, що погіршують мастильні характеристики. Протиокислювальна стабільність залежить від робочої температури олії — чим вона вища, тим швидше відбувається окислення.
  3. Температура застигання. Ця властивість визначає можливість використання цієї субстанції в умовах холоду.
  4. Наявність домішок. Домішки прискорюють процес зношування поверхонь, тому для їх виключення потрібні системи фільтрації.

Використання якісних мастильних матеріалів, їх очищення та своєчасна заміна — основа безперебійної та безпечної роботи гідравлічних систем. Вони знижують навантаження тертя поверхонь, покращують міцність різьбових з'єднань, а також захищають матеріали від руйнівних процесів.