28 верес. 2020 17:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

304

0

Основні сучасні тенденції вироблення і споживання енергії

Основні сучасні тенденції вироблення і споживання енергії

За прогнозами фахівців, усі відновлювані джерела енергії у світі до 2060 року становитимуть 33%


У кожній європейській країні виробництво енергії є одним із важливих аспектів якості життя її споживачів. У 2019 роді на засіданні Європарламенту була підтримана пропозиція про повну відмову від спалювання вугілля заради отримання енергії, адже шкода, що наноситься довкіллю (а значить, − і здоров'ю людей) викидами вугільної енергетики, більша, ніж економічна вигода від її отримання. Європарламентарі прийшли до висновку, що в загальному енергоспоживанні, тобто забезпеченні споживачів електроенергією, теплом та транспортним паливом основна левова частка повинна належати відновлювальним видам енергії – вітру, сонцю і воді. На кінець 2020 року вона повинна становити хоча б 20%. Тому наразі в Європі відмовляються від вугільних ТЕЦ і переходять на вітрову, сонячну енергетику.

Основні сучасні тенденції вироблення і споживання енергії

В Україні передова європейська ринкова система у цій сфері тільки підходить до утвердження. Наразі активно працюють паротурбінні, дизельні, парогазові ТЕЦ, які використовують для спалювання вугілля, газ і мазут. Хоча у серпні 1990 року (після аварії на Чорнобильській АЕС) Верховна Рада України оголосила мораторій на спорудження нових атомних енергоблоків по всій країні, але зараз в Україні працює 15 ядерних енергетичних установок на Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській АЕС. Виробництво і збагачення уранової руди, яка потрібна для роботи АЕС, відбувається тільки у місті Жовті Води Дніпропетровської області. І вартість електроенергії для українських споживачів у два рази вища, ніж у Європі. Хоча у зв’язку із запровадженням газової реформи в Україні з’явилися офіційні постачальники енергії, зокрема компанія Megawatt, які пропонують значно нижчу ціну. Проаналізувавши ціни, кожен українець, зможе сам вибрати свого постачальника. Зайдіть на сайт цих компаній і ви знайдете багато відповідей на злободенні життєві питання, а саме:

  • встановлення і перевірка лічильника;
  • як перестати переплачувати за світло;
  • порядок нарахування пільг і таке інше.

Коротка інформація про використання відновлюваних джерел енергії у світі

В Європі найчастіше використовують енергію вітру, до прикладу в Німеччині вітрова енергетика займає перше місце (вироблено майже 8 ТВт *год). Вона доволі перспективна у Нідерландах і Великій Британії. У Данії виробництво вітрової енергії становить майже 43% у загальному виробництві електричної енергії. У жарких країнах споруджують сонячні дахи. Швеція перейшла на поновлювані джерела енергії, запровадивши систему «зелених сертифікатів» і квот. Система працює таким чином: власники вітрових та сонячних електростанцій отримали від держави сертифікати на вироблену ними відновлювальну електроенергію. Власники мають право продавати сертифікати постачальникам і різним споживачам електрики, кожному з яких держава встановлює квоту - кількість сертифікатів обов'язкових до пред'явлення. У Норвегії споруджено прибійні електростанції, а Бразилія задовольняє свої потреби в автомобільному паливі за рахунок метилового спирту, який добуває з відходів цукрової тростини та маніоки.

Основні сучасні тенденції вироблення і споживання енергії - фото 2

За прогнозами фахівців, усі відновлювані джерела енергії у світі до 2060 року становитимуть 33%. Міжнародна команда науковців на чолі з фінським професором Крістіаном Браєром (LUT), провівши певні розрахунки і врахувавши демографічні зміни щодо зросту населення планети у подальшому, зробили висновок про те, що перехід на відновлювані джерела можливий і буде вигідний як для економіки, так і для приватних споживачів.