1 жовт. 2019 15:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

72

0

«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля

«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля

1 жовтня у Вінниці провели акцію на підтримку бранців Кремля, які досі перебувають в Росії чи в окупованого Криму.


«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля

1 жовтня у Вінниці провели акцію на підтримку бранців Кремля, які досі перебувають в Росії чи в окупованого Криму. Біля Вежі розмісили 86 металевих капканів – саме така кількість громадян у в’язницях. Активісти, які не з чуток знають, про російські тюрми, закликали вінничан, не забувати своїх земляків. Поділилися власними історіями, які назавжди змінили їх життя.

Заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров 21 день перебував у психіатричній лікарі перед тим, як йому озвучили вирок та відправили за ґрати. Він став злочинцем для РФ, бо не визнав окупації півострова.

«В Криму за 23 роки незалежності ні одного дня не було проукраїнської влади. Вона завжди була готова до того, що відбулося. Україна робила недостатньо для того, щоб Крим став проукраїнським.

Коли в 2014 році відбулася анексія на фоні потужної воєнної експансії, в Криму спостерігалася масова зрада – із з боку держслужбовців, так і з боку співробітників різних правоохоронних органів, військовослужбовців, судів. Майже 100% силовиків виявилися співробітниками ФСБ, прийнявши присягу іншої держави.

Кримський народ ніколи не визнає анексію. І більше всього страждає від репресій, який котяться Кримом», - переконаний Ільмі Умеров.

«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля

Кримчанин опинився на волі у 2017 році, після переговорів Путіна та Ердогана. Чоловік пригадує: тільки через деякий час сталося відомо, що двох заступників голови Меджлісу не просто випустили з буцегарні, а обміняли на російських кілерів, котрі відбували покарання в Туреччині.

«Стаття, яку мені інкримінували, була внесена до Кримінального кодексу РФ вже після окупації Криму. Спеціально для тих, хто не визнає анексію.

Я виявився першим в Криму, до кого силоміць застосовували психіатричну експертизу. 21 день провів у психіатричній лікарні, у відділенні закритого типу, не відділений від хворих. Не буду розповідати ніяких подробиць, бо не хочу цього пригадувати. Я називаю цю експертизу одним великим катуванням.

Не дивлячись на те, що прокурор просив три роки умовно, суддя виніс вирок – два роки реального терміну ув’язнення», - зазначає Ільмі Умеров.

До Вінниці також приїхала Мімуне Салієва. Її чоловік Сейран потрапив до російської в’язниці через свою громадянську позицію та підтримку політв’язнів. Йому загрожує 20 років обмеження волі.

«Моя сім’я – це найбільше моє досягнення, джерело моїх сил. Ми з чоловіком виховуємо чотирьох дітей. Скоро буде 2 роки, як його утримують у в’язниці. 11 жовтня 2017 року раннім ранком озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку. Не пояснили ні мотиву, ні причин. Повалили чоловіка на підлогу, вдягнули наручники і забрали. З того часу ми з ним бачилися на кількох судових засіданнях, які відбуваються у відкритому режимі, і на двох офіційних побаченнях.

Таких історій в Криму десятки. Коли зранку до будинку вриваються люди, а скло з вікон сиплеться на дітей. Коли приходять в будинок до старенької жінки, спочатку забирають одного сина, потім другого. Коли у жінки на сьому місяці вагітності, яка все це бачить, починаються перейми…», - розповідає кримська татарка.

Сьогодні вона й надалі продовжує допомагати дітям політв’язнів.

«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля  - фото 2

Батько політв’язня Валентина Вигівського Петро Вигівський може спілкуватися із своїм сином тільки листами. Українця звинувачують у шпигунстві.

«Після слідства його засудили на 11 років колонії суворого режиму. Тримають в одиночній камері. Зв’язок тільки за допомогою листів, побачення і дзвінки не дозволяються. Один раз на три місяці до нього приїжджає консул. Ми сподівалися, що Валентин потрапить у список на обмін», - каже чоловік.

«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля  - фото 3

Активісти наголошують, що українцям, які знаходяться за ґратами через сфабриковані Росією справи, важлива підтримка. Саме тому Вінниця стала дев’ятим містом, де провели акцію «В’язні Кремля», розставивши металеві капкани на площі Європейській.

«Озброєні до зубів силовики ввірвалися до нашого будинку». У Вінниці активісти розповіли про репресії в Криму і в’язнів Кремля  - фото 4

Вінниця.info