2 лют. 2018 15:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

187

0

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу

В Муркурилівцях ремонтують школу, яка знаходиться в будівлях колишнього маєтку


Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу

 В Мурованих Курилівцях на Вінниччині утеплили пінопластом будівлю школи-інтернату. На перший погляд звичайний ремонт, але інтернат розміщується на території колишнього маєтку, який є пам’яткою архітектури національного значення. Більшість будівель зведена в 1805 році. Це означає, що без дозволів ремонтувати історичну цінність не можна, а дозвіл на «реставрацію пінопластом», не видають.

Гавриленко Филлип в соцмережі написав «Теперь я видел все».

«Как мне сообщили, недавно уровень культурного развития в Мурованных Куриловцах (Винницкая обл.) зашкалил - за несколько последних лет там уже так пропитались свежими европейскими реставрационными трендами, что принялись утеплять пенопластом (!) чудом уцелевшие бастионные укрепления местного замка, Памятника архитектуры Национального значения, между прочим.

Особый цинизм ситуации, как по мне, заключается в том, что сейчас помещения замка-дворца занимает школа-интернета, т.е., по логике, здесь расположен этакий местный центр образования и культуры, где хорошему/доброму/вечному учат подрастающее поколение», - йдеться в дописі.

1 лютого на основі даного допису на сайті RBK опублікували статтю: «В Винницкой области изуродовали пенопластом памятник архитектуры». Редакція Вінниця.info звернулась за коментарем до директора Мурованокуриловецької санаторної загальноосвітньої школи-інтернату Олександра Стозуба, аби з’ясувати чи справді на Вінниччині пінопластом утеплили пам’ятку архітектури. Як з’ясувалось, мова йде про будівлю навчального корпусу, яка зведена за радянських часів.

«Навчальний комплекс був зведений на території палацу в 1954 році. Ця будівля не є пам’яткою архітектури. Пам’яткою архітектури національного значення № 973 є палац, оборонні мури, два мости, конюшня-арсенал. А два приміщення – медичний і навчальний комплекси побудовані в 1954 році. Саме одне з цих двох приміщень ми утеплили. Воно не є пам’яткою архітектури.

Люди, які розмістили допис, рахують, що фундамент, на якому побудований навчальний комплекс, теж є пам’яткою архітектури. Але це не так. В нас є мури з південної і східної сторони, які входять до комплексу пам’ятки архітектури, але вони знаходяться поряд, де бастіон. Ні в краєзнавців, ні в істориків немає інформації про те, що фундамент, на якому стоїть будівля зведена в радянські часи, належить до цього бастіону», - говорить Олександр Стозуб.

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу 

Основною спорудою в ансамблі є колишній палац. Зараз там знаходиться спальний корпус школи. Директор сподівається, що цього року нарешті завершать реставрацію будівлі.

«В 2008 році ми виконали проект на ремонтно-реставраційні роботи. Цей маєток реставрувався 10 років, не вистачало фінансування і ми не завершили реставрацію. В минулому році, коли в нас був голова облдержадміністрації, то дав завдання фахівцям провести дослідження і експертизу маєтку, щоб виготовити проектну документацію. В 2018 році плануємо продовжити реставрацію. Документацію підготували, - говорить О. Стозуб. - Палац у нас матиме жовто-білі стіни, покрівля буде зеленого кольору. Адже при панові палац мав жовті стіни, білі колони і мідний дах. ми плануємо відтворити його вигляд».

Історія маєтку

Маєток збудований в 1805 році Станіславом Комаром. До цього там 200 років жила родина шляхтичів Косаківських. В 1973 році Катерина ІІ зажадала щоб вони стали російськими підданими і присягли на вірність імператриці. Остання з власниць Косаківських Катарина (уроджена Потоцька) відмовилась присягати імператриці, тоді Катерина ІІ конфіскувала в шляхтичів маєток, і подарувала його поміщику Станіславу Комару. В 1805 році він почав його розбудовувати. Там звели 2 мости, конюшню і флігель. Майже всі споруди дожили до нашого часу.

На території маєтку розташована цікава будівля «арсеналу»- стара стайня (XVIII в.) з високим профільованим з тесаного каменю фронтоном і двома вікнами з обох сторін дверей. Ймовірно, ця будівля відноситься до колишніх, «докомарівських» часів, а свою назву «арсенал» одержала, коли в 1930-і роки тут містився дійсно арсенал укрепрайона.

Біля арсеналу розташований флігель, теж будівля того часу. В плані утворює літеру Г, двоповерхова, в стилі неоготики.

Пам’яткою архітектури національного значення є мечеть, конюшня, маєток, два мости, парк і мури.

Будівля навчального корпусу, яку утеплили

До ремонту

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 2

 

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 3

Під час ремонту

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 4

 

Після ремонту

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 5

 

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 6

Територія маєтку

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 7

 

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 8

 

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 9

 

 

Пам’ятку архітектури на Вінниччині обшили пінопластом? Ремонт колишнього маєтку привернув увагу - фото 10

Вінниця.info, фото - із соцмереж