15 трав. 2018 14:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

70

0

Пам’ятник мідіям у селі на Вінниччині доручать створити митцям

Пам’ятник мідіям у селі на Вінниччині доручать створити митцям

Пам’ятник мідіям у селі на Вінниччині доручать створити митцям 


Пам’ятник мідіям у селі на Вінниччині доручать створити митцям

У селі Оксанівка Ямпільського району на Вінниччині очікують на щорічний мистецький пленер «Подільські обрії». Його протягом кількох років проводять у сусідньому селі Буша, де знаходиться Історико-культурний заповідник.

«Кожного року на цей пленер з’їжджаються митці, які створюють художні скульптури з каменю. Ми плануємо одного з них попросити, аби взявся за пам’ятник мідіям, які врятувати наше село та кілька сусідніх населених пунктів від голоду в середині минулого сторіччя», - розповів Вінниця.info сільський голова Оксанівки Микола Собко.

Раніше Вінниця.info писала про ініціативу села створити на своїй території пам’ятник мідіям.  

«У 46-47 роках минулого сторіччя тисячі селян вижили у період другого Голодомору. І не лише з Оксанівки, яка тоді називалася Флиминдою. А й з сіл, які знаходяться поряд. Й навіть, мешканцям сусіднього міста Умань. Як на диво, у Дністрі тоді було дуже багато цих молюсків. Наша місцева 90-річна Ольга Андріївна Харевська пригадує, що через спини людей, які збирали молюсків не було видно саму річку. Сотні людей намагалися виловити мідію. Жили прямо біля Дністра. Там розпалювали вогнища, на яких готували молюсків», - розповіла тоді Вінниця.info місцевий краєзнавець Галина Собко.

У сусідній Буші також від покоління до покоління передають ці історії порятунку від голоду.

«Правда, у нас річкові мідії називають школьками. Моя бабця розповідала, що з Буші на кілька місяців до річки ходили жити цілими родинами. Навіть худобу з собою брали. Щоб та не загинула без догляду. Ну, і щоб молоко завжди було для дітей», - зауважила виконуюча обов’язки Історико-культурного заповідника «Буша» Ірина Захарчук.

Як розповіли у Буші, «Подільські обрії» за планом відбудуться у серпні цьогоріч.

«У нас вже давно була запланована тематика заходу присвячена бійцям АТО, яке нині перейменували в ООС. Важко вдумуватися. Але лише з нашого району на полі бою у Донбасі загинули 28 людей. Проте, у керівництва Оксанівки є можливість домовитися з митцями про роботу на тему школьок, річкових мідій, які врятували тисячі людей», - додала Захарчук.

Вінниця.info