15 верес. 2020 16:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

133

0

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів

Окрім того, початок цьогорічної виборчої кампанії вже відзначився і першим судовим процесом.


Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів

15 вересня відбулася пресконференція за участі представників Громадської мережі ОПОРА та правоохоронців, під час якої фахівці розповіли про особливості цьогорічної виборчої кампанії на місцевих виборах. Зокрема, до правоохоронців уже двічі зверталися щодо недобросовісної агітації, за фактом чого поліція проводить перевірку. Також фахівці розповіли про нові рекомендації стосовно проведення виборів під час епідемії коронавірусу та зміни виборчого кодексу в питанні доступності виборчих дільниць для маломобільних груп населення. Окрім того, початок цьогорічної передвиборчої кампанії вже відзначився і першим судовим процесом.

Як йдеться в повідомленні ОПОРИ, було кілька територіальних виборчих комісій, які провели засідання на день чи два раніше, ніж це рекомендували в ЦВК. До прикладу, Могилів-Подільська, Тульчинська районні та Тиврівська селищна територіальні виборчі комісії утворювали виборчі округи для голосування 3 і 4 вересня. Згідно з роз’ясненням ЦВК, рішення про утворення округів приймають ТВК після початку виборчого процесу, однак не пізніше як на другий день виборчого процесу. Тобто, 5 або 6 вересня.

До 10 вересня громадяни також могли змінити виборчу адресу. На Вінниччині цим правом скористалися 3 653 особи. Найбільше заяв про зміну реєстрації надійшло від громадян, зареєстрованих у Вінницькій, Жмеринській та Гайсинській міських громадах.

Варто зазначити, що від початку війни на Донбасі це перші місцеві вибори, на яких можуть проголосувати внутрішньо-переміщені особи. На попередніх місцевих виборах вони такого права були позбавлені.

«По офіційним документам виборчий процес почався з 5-го вересня. І вже з цього числа так звана «політична благодійність» оцінюється, як підкуп виборців. По суті, суб’єкти виборчого процесу, до яких застосовується виборче законодавство, стають кандидати і партії з моменту проведення з’їздів. В нас це з 14 числа по 24-25. Відповідно, з моменту реєстрації, від сьогодні, ми можемо говорити про порушення виборчого законодавства суб’єктами виборчого процесу.

Якщо говорити про особливості виборчої кампанії, як такої, перш за все – вона коротка. Друге – це кампанія, яка проводиться в рамках нових адміністративно-територіальних одиниць за новим виборчим кодексом і в умовах пандемії.

Стосовно питань дотримання карантинних заходів, очевидно, що виборчий кодекс відповідей на ці питання не дає. Тому оперативно слідкуємо за роз’ясненнями ЦВК – що стосується діяльності ТВК і проведення обмежувальних заходів у день голосування.

Буквально вчора було роз’яснення ТВК.

З ключових моментів:

  • В приміщенні дільниці має бути черга не більш як 3 виборці біля одного столу;
  • Рекомендація ЦВК, щоб виборці приходили зі своїми ручками;
  • Не брали на виборчі дільниці дітей;
  • Також заплановано здійснювати температурний скринінг.

Стосовно виборчого законодавства – ситуація цікава.

З одного боку, ми очікуємо, що це будуть найпрозоріші та найчесніші вибори, оскільки були враховані проблеми, які були зафіксовані в попередні роки.

Якщо раніше благодійні фонди, які носили одноіменні назви з партійними організаціями, надавали якусь допомогу чи проводили якісь заходи, це не вважалося порушенням виборчого законодавства, зараз це вважається порушенням, і це вважається підкупом виборців. За це несуть кримінальну відповідальність як ті, хто надає цю допомогу, так і ті, хто її отримує.

Буквально, виходячи на пресконференцію, з’ясовували окремі нюанси, пов’язані з трактуванням виборчого законодавства.

Що таке виборча агітація? По суті, з моменту реєстрації кандидати будуть проводити виборчу агітацію, будуть роздавати якісь агітаційні матеріали.

От у виборчому кодексі в статті 57, пункт 6 було вказано, що вартість такої агітації не повинна перевищувати 6% від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. І це близько 1 гривні та кількох копійок. Відповідно, якщо буде ручка з логотипом партії, то це могло трактуватись, як порушення виборчого законодавства.

Також було сказано, що вартість матеріалів передвиборчої агітації не повинна перевищувати 6% від розміру податкової соціальної пільги – 63 гривні», – розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області Наталя Величко.

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів

Як каже фахівчиня, громадянська мережа ОПОРА протягом міжвиборчого періоду моніторить використання субвенцій на соціально-економічний розвиток народними депутатами від певних округів, які з метою самореклами презентують витрачені державні кошти, як власне досягнення.

«Якщо говорити про випадки, які були у Вінницькій області в серпні та частково у вересні, в нас є народні депутати, які представляють або очолюють осередки політичних партій, і вони певні державні програми представляють як досягнення або конкретної партії, або конкретного кандидата», – зазначає Наталя Величко.

Особливе підвищення активності партій та політиків спостерігалося 1 вересня.

Також громадська мережа ОПОРА розробила «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу», який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання адміністративним ресурсом.

«Фахівці звернулася до посадових осіб, до представників органів місцевого самоврядування, які будуть балотуватися, щоб вони підписали кодекс поведінки держаних службовців під час виборчого процесу і його дотримувалися», – підсумувала свій виступ координаторка ОПОРИ.

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів - фото 2

Що ж стосується першого судового процесу та питань інклюзивності виборчих дільниць, про це розповів громадський омбудсмен з питань із захисту виборчих прав у Вінницькій області Тарас Коваль.

«До нового виборчого кодексу увійшли норми, які встановлюють вимоги щодо доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а також право будь-якого виборця оскаржувати дії або бездіяльність виборчих комісій саме з приводу доступності виборчих дільниць, що, в свою чергу, призводить до порушення виборчих прав самих громадян.

ЦВК розробила стратегію своєї діяльності до 2025 року, одним з розділів якої є приведення виборчих дільниць до вимог доступності.

В рамках стратегії розвитку ЦВК, яка розроблена за участі громадського сектору, зокрема, за участі громадських організацій людей з інвалідністю, визначено, що буде розроблена інтерактивна карта доступності виборчих дільниць, яка дасть можливість виборцю самому вирішити, чи зможе він на цій дільниці проголосувати, якщо має певні потреби, чи ні.

Зараз діє такий порядок, що люди, які обмежені в пересуванні, автоматично включаються до списку тих осіб, до яких представники дільничних виборчих комісій приходять додому з переносними виборчими скриньками. Тому стоїть така мета, аби дати цим людям самим визначитись, маючи інформацію про доступність виборчої дільниці, де вони голосують, чи зможуть вони самі прийти проголосувати, чи треба повідомляти виборчу комісію, щоб її представники прийшли за місцем їхнього проживання.

Було обстежено 27 виборчих дільниць по всій області. З них 8 є малодоступними, а 19 – взагалі не доступні. Доступною не є жодна.

На всіх обстежених виборчих дільницях були відсутні облаштовані та позначені спеціальні парковки або паркувальні місця для людей з інвалідністю. На жодній виборчій дільниці, де є сходи до будівлі, відсутні маркування світловідбивними елементами, а також немає тактильної плитки для незрячих. Тільки на одній виборчій дільниці, цій дільниці не вистачило одного балу, щоб вважатися доступною, це дільниця № 51481 в місті Жмеринка, що розташована в школі, є спеціально обладнаний туалет для людей з інвалідністю.

Це єдина з 27 дільниць, де є така вбиральня всередині приміщення. Також в цій дільниці належним чином облаштований вхід, відсутні перепони всередині приміщені. В багатьох виборчих дільницях, навіть якщо вхід облаштований пандусами чи не містить сходів, то всередині самої дільниці або труби прокладені, або є внутрішні сходи, які стають нездоланною перешкодою для малобільних груп громадян.

5 виборчих дільниць з обстежених мають пандуси, які відповідають вимогам будівельних норм та правил. Кут нахилу – не більше восьми градусів, покриття – не слизьке, з обох боків вони облаштовані дворівневими поручням з висотою 70 і 90 сантиметрів. Ширина пандусу – не менше 1 метру», – розповідає фахівець.

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів - фото 3

Також зазначає, що ця робота – лише «крапля в морі», оскільки всі дільниці ще неможливо промоніторити.

«Ця діяльність буде здійснюватись постійно, не тільки під час виборчої кампанії, а й в міжвиборчий період. Ті ж ТВК створені на постійні основі, вони будуть працювати. У спільній взаємодії буде проводитися діяльність з метою приведення всіх дільниць до 2025 року до вимог доступності», – каже громадський омбудсмен.

Від часу формування виборчих округів у Вінницькій області вже був один судовий позов. В Хмільнику. Проте Вінницький окружний адміністративний суд відмовив позивачу у задоволенні його позову.

«Вінницький окружний адміністративний суд розглянув позов виборця до Хмільницької ТВК, яка винесла рішення про формування виборчих округів. Це рішення оскаржувалося виборцем. Суд відмовив у задоволенні позову, оскільки допущені процедурні порушенні при ухваленні рішення, які стали підставою до позову, були незначними і на законність самого рішення не вплинули. А задоволення позову могло перешкодити реалізації виборчого права для інших громадян.

Як юрист, зі свого досвіду можу сказати, що виборче законодавство нове, за такими правилами вибори ще не відбувалися, воно створює певні складнощі. Навіть спеціалістам важко зорієнтуватися, адже практично воно не реалізовувалося, немає також судової практики», – додає Тарас Коваль.

Окремі нововведення є і в роботі поліції. До того ж, під початку передвиборчої кампанії, з 5 вересня, до правоохоронців уже двічі зверталися через порушення правил агітаційної кампанії.

«Є окремі нововведення, що стосуються роботи поліції. Вони стосуються часу заступання на службу під час охорони приміщень виборчих дільниць. Якщо раніше це відбувалося за день до отримання виборчої документації, то зараз це відбувається, відповідно до виборчого кодексу, не пізніше як за 8 днів до початку проведення голосування. Тобто, поліцейські під час цих виборчих перегонів будуть нести дуже велике навантаження, оскільки особовий склад перебуватиме дуже великий проміжок часу на виборчих дільницях.

В нас є декілька фактів звернень громадян. Вони на даний час проходять перевірку, і за результатами перевірки будуть ухвалені відповідні рішення, про які ми зможемо поінформувати. Це були порушення з приводу роздачі окремих матеріалів цивільному населенню. Перевіряємо і згодом зможемо надати оцінку. Повідомлення прийшли по одному з Тростянецького й Іллінецького районів», – розповів начальник УПД Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Ігор Волокітенко.

Окрім того, правоохоронець нагадав про адміністративну та кримінальну відповідальності за порушення виборчого законодавства. До прикладу, за підкуп виборців, згідно зі ст.160 КК України, передбачено покарання – до 7 років ув’язнення.

Як розповів Ігор Волокітенко, найбільш поширеними адміністративними правопорушеннями під час виборів є:

  • виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск – ст. 212 (12) КУпАП;
  • порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях – ст. 212 (14).

За це передбачені штрафи – до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 гривень).

За порушення карантинних вимог під час проведення масових заходів та зібрань в ході передвиборчої агітації притягуватимуться до відповідальності їхні організатори.

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів - фото 4

Пандемія, доступність дільниць та новий виборчий кодекс: у Вінниці фахівці розповіли про особливості цьогорічних місцевих виборів - фото 5

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що регіон заполонила політична реклама.

Також станом на 17 серпня в складі ТВК Вінниччини вже відбулося 35 замін. Станом на 15 вересня загальна кількість змін – 91.

Вінниця.info, фото на головну – ілюстративне