12 берез. 2021 15:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

819

0

Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів

Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів

Поради психотерапевті, як боротися із нападами панічної атаки


Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів

Давайте розглянемо панічні атаки зі сторони фахівця. Що таке ПА?

Це різкий напад страху, який досягає свого піку протягом декількох хвилин та має кілька симптомів:

  • пришвидшення серцевого ритму;
  • пітливість;
  • тремор;
  • відчуття браку повітря;
  • біль чи дискомфорт в грудях;
  • нудота, відчуття дискомфорту в череві;
  • запаморочення, втрата рівноваги;
  • дезорієнтація або навіть деперсоналізація (відчуття, що людина існує ніби поза своїм тілом);
  • втрата контролю над собою;
  • відчуття оніміння в кінцівках;
  • страх смерті.

Є люди, які переживають щось одне з наведеного переліку, а є ті, якім дістається увесь «букет». Панічна атака може статися раптово і трапитись з людиною на робочому місті, в громадському транспорті, по дорозі додому, тобто – будь-де.

Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів

Найбільший дискомфорт – неможливість контролювати процес та непередбачуваність панічної атаки. Часто це призводить до уникнення будь-яких контактів, перебування у місцях скупчення людей, відмова користуватися громадським транспортом чи водити машину.

Але попри усі побоювання, психіатри та психотерапевти переконують, що від панічної атаки померти – неможливо. За фізіологією, сама панічна атака, це концентрація всіх сил організму з метою вижити. І навіть якщо під час панічної атаки, у вас з’являється задишка, сильно лякатися не потрібно, а навпаки – варто «склеїтись до купи» і контролювати себе тут і зараз.

Ольга Дяченко, лікар-психолог, психотерапевт та судовий експерт КНП ВОПКЛ ім. О. І. Ющенка ВОР, розповідає, що проблема панічних атак була завжди актуальною. І саме зараз є ріст тенденції постковідного синдрому в структурі якого – тривожно-депресивні розлади і панічні атаки.

«Якщо брати психологічні чинники, то велику роль відіграє індивідуально-психологічний фактор. Те, що індивідуальні особливості особистості преморбідні до того, як людина захворіла, мала тривожні риси характери. Є такий тип темпераменту, де людина дуже чутлива, емоційна, сприятлива до всього, що її оточує, – такі люди мають більше шансів, навіть після коронавірусу зіткнутися із панічними атаками і тривожним розладом. Також «б’є» наявність симптомів – людині важко дихати, на цьому концентрується увага, це подає ріст тривоги і запускається механізм тривожності, який в подальшому призводить до панічної атаки. Спочатку наростає напруга, а вже потім виникає цей неприємний дискомфорт.

За рахунок сприяння цих двох факторів, що і так є через хворобу задишка, а ще підключається психологічний фактор, – воно одне одного посилює і дає розлад. Порушується механізм виділення гормонів – серотоніну, дофаміну. Тоді вже людина перестає спати, не може контролювати в собі погані почуття, паніку. В середніх і важких ступенях важкості, уже потрібен комплексний підхід – медикаментозне лікування і психотерапія. Якщо це легкі прояви тривоги, що не доходять до критичних станів і людина сама з ними справляється, то тут буде доречна лише психотерапія», – розповідає Ольга Дяченко.

Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів  - фото 2

Психотерапевт дає поради, як навчитися «переживати» напад панічної атаки.

«Навіть якщо панічна атака уже почалася, людина повинна включити свідомий рівень, стосовно того, що від панічної атаки ніхто не помирає. Задишка і серцебиття, які наростають, – тимчасові. Панічна атака в будь-якому випадку закінчиться. Має бути усвідомлення того, що «не тільки мені погано, багатьом так буває, зараз це все пройде». Треба постаратися налагодити ритм дихання, щоб воно було (наскільки це можливо) вільне в той момент. За можливості, щоб був доступ до свіжого повітря, щоб поруч була питна вода. З часом приступ панічної атаки стихає», – каже Ольга.

Додає:

  • потрібно намагатися вчасно переключатися, коли відчувається щось не те. Порахувати біля себе, що людина бачить червоного кольору, що є поруч холодне чи тепле;
  • наступне, треба виробити в собі правило «СТОП». Людина має в цей момент задати собі питання: «Як я собі можу зараз допомогти?», «Що я зараз хочу зробити?»;
  • також треба переключити фокус уваги із цієї тривоги, яка наростає і дати розвиватися цьому механізму, який провокує розвиток панічної атаки;
  • відчути опору під ногами, якщо в лежачому положенні – то під спиною, подихати ритмічно.

Є спеціальна техніка для дихання під час панічний атак: спокійний вдих, рахуючи до п’яти, видих на цифрі 6 – продовжити. Так треба робити декілька разів, щоб перервати механізм панічної атаки і її попередити.

Радять пані Ольга також і медитації.

«Дуже добре, якщо людина пробує займатися медитацією. Це її розслабляє. Також доведено, що медитації є ефективними. Були проведені дослідження, що щоденні медитації перед сном – виробляють систему заспокоєння. Тут ми впливаємо через тіло на психіку (розслабляємо тіло – розслабляється психіка). Такий компонент відіграє важливу роль. Якщо не менше 21 дня використовувати медитації, організм звикне і людина відчує приємні зміни. Головне навчитися правильно ними користуватися. Це те, одразу лягає багатьох людей, що в них не виходить розслабитися, переключити думки. Тут потрібно розуміти, що з кожним тренуванням ставатиме краще. Все дійде до того, що навчаться гарно і ефективно себе розслабляти. Навіть коли людина пройде етап нападу панічних атак і тривоги, медитація буде профілактикою рецидиву», – розповідає Ольга Дяченко.

Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів  - фото 3

Панічні напади трапляються не тільки у дорослих, але й у дітей шкільного віку, хоча точний рівень розповсюдженості панічних нападів у даній віковій групі невідомий. Найчастіше панічні атаки виникають у підлітків, яким притаманні певні риси характеру. Психолог Обласного дитячого центру психічного здоров’я, 16 відділення, КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. Ющенка ВОР» Аліна Хранітель розповіла, чи часто звертаються підлітки по допомогу.

«На сьогодні – близько 25 % дітей віком 13–18 років мають тривожні розлади, а 3 % – панічні атаки, причому, більш вразливі дівчата – вони в 2 рази частіше хлопців мають дане захворювання. Це пояснюється тим, що жіноча стать від природи більш чутливіша і емоційніша.

На даний час підлітків, які звертаються по медичну допомогу зі скаргами на напади паніки, побільшало, частково це обумовлено ситуацією з COVID-19. Також панічні атаки є одним із способів прояву психосоматики в ситуаціях витіснення емоцій і відсутності кордонів особистості», – каже Аліна Хранітель.

Додає, що на базі Обласного дитячого центру психічного здоров’я, КНП «Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. Ющенка ВОР» лікування панічних атак, як правило, полягає в поєднанні медикаментозної терапії і психокорекційної роботи, як з дитиною, так і з її батьками.

«Підлітка, який переживає панічну атаку, досить складно заспокоїти за допомогою логічних переконань. Страх повністю паралізує здатність людини до логічних міркувань, і вона знаходиться під владою емоцій. З біологічної точки зору, коли ми відчуваємо небезпеку, ділянка головного мозку під назвою мигдалеподібне тіло запускає реакцію «бий або біжи». Разом з тим відключається кора головного мозку, що відповідає за логічне мислення і раціональну оцінку ситуації. Якщо точніше, здатність людини до раціонального мислення не зникає, а лише сповільнюється. Коли людина відчуває панічну атаку, їй найкраще допоможуть техніки, спрямовані на зняття вторинних симптомів, таких як прискорене серцебиття і дихання, підвищений тиск тощо», – каже пані Аліна.

Панічна атака. Як боротися зі страхом смерті і задухи? Поради психотерапевтів  - фото 4

Батькам дала поради, як діяти в ситуації, коли у дитини ПА.

«Добре допомагає проста вправа – повільне глибоке дихання. Якщо ви хочете допомогти дитині подолати сильний страх, запропонуйте їй зробити кілька глибоких вдихів і видихів. Також корисно використовувати техніки усвідомленості, іншими словами - концентруватися на чомусь, що відбувається в даний момент. Наприклад, ви можете запропонувати дитині називати те, що вона чує, бачить, почуває в даний момент, які запахи і смаки відчуває. Або можна запропонувати дитині сфокусуватися на якомусь одному предметі і описати його в найдрібніших подробицях.

Батькам слід пам'ятати, що коли вони намагаються впоратися з негативними емоціями дитини, вони повинні вміти регулювати свої власні емоції. Якщо, дивлячись на дитину, котра переживає панічну атаку, вони самі відчувають тривогу, страх або реагують на ситуацію з гнівом або розчаруванням, це тільки погіршить ситуацію і посилить негативні емоції дитини», – розказує Аліна Хранітель.

Панічні атаки – не вирок. Якщо хочете позбутися від болісного страху і паніки назавжди, зробіть перший крок.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info