5 жовт. 2020 13:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

132

0

Пацієнтів хворих на COVID-19 з Вінниці везуть у віддалені районні лікарні

Пацієнтів хворих на COVID-19 з Вінниці везуть у віддалені районні лікарні

На Вінниччині росте кількість хворих на коронавірус


Пацієнтів хворих на COVID-19 з Вінниці везуть у віддалені районні лікарні

На Вінниччині росте кількість хворих на коронавірус. За минулу добу виявили 106 нових випадків захворювання та один летальний випадок. На даний час хворіє 2503 особи, з них — 106 дітей.

У м. Вінниця щодня фіксують найбільше хворих на коронавірус. Ліжка у трьох лікарнях міста, які надають допомогу хворим на COVID, – переповнені. Так пацієнтів везуть у районні лікарні, відучора – вже у дальні райони: Тростянець, Шаргород, Ямпіль, Гайсин, Крижопіль і Бершадь.

«Маршрут пацієнтів змінили. З Вінниці хворих везуть у районі лікарні. Хоча у районах теж навантаженість ліжок висока. За попереднім графіком, в суботу і неділю повинна була приймати МКЛ №1, але вона перезавантажена. В МКЛ №3 теж на 100% заповнена… Їм треба збільшувати ліжка. Сьогодні у Вінниці проблема стає в тому, що не виконана постанова Кабміну і розпорядження Держкомісії – 30% ліжкового фонду мали бути перепрофільовані, але цих 30% немає. Тобто має бути 400 ліжок, а зараз їх всього 260.

В міській раді обіцяють відкрити ще 30 ліжок в МКЛ №3 – це не вихід. У нас є пропозиція – збільшити потужність Вінницької центральної районної лікарні ще на 30 ліжок, але за умови закриття пологового відділення. Перемовини з містом ведуться уже не перший день. Обіцяють в листопаді збільшити кількість ліжок, але до листопада часу немає. Думали, що ще маємо резерв 1-2 тижні, але сьогодні і цього немає», – розповіла директорка охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ольга Задорожна.

«Вінницьке обласне спеціалізоване територіальне медичне об’єднання «Фтизіатрія» наступного тижня відкриє 60 ліжок. Зараз завершуються роботи, фактично підведено кисень.

За словами Ольги Задорожної, в усіх районних лікарнях області відкрили 30% ліжковий фонд, планують ще збільшити на 10 ліжок. Але цього буде недостатньо, бо фактично, ліжка збільшують не на жителів районів, а на жителів Вінниці.

«Сьогодні завантаженість ліжок 71%, а завантаженість ліжкового фонду – 75%. Ми наближаємося до цієї межі. В усіх районних лікарнях ми відкрили 30% ліжковий фонд. Будемо звертатись до районів ще збільшувати по 10 ліжок, але це не вихід, бо ми їх збільшуємо не на жителів районів, а на жителів Вінниці.

Центральна районна лікарня – одна. Вона працює як на «ковід», так і екстрену медичну допомогу. Вона не може перепрофілюватися тільки під «ковід», оскільки тоді жителі районів області не зможуть отримувати якісну екстрену медичну допомогу», – додає Задорожна.

У Вінницькій області 19 опорних закладів охорони здоровʼя, де розгорнуто 1197 ліжок COVID-19.

За даними Вінницької міської ради, наразі у місті хворіє вже 1032 пацієнти. Ліжка, передбачені для лікування хворих з коронавірусом, заповнені на 98%.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександра Шиша, з 8-ї години ранку 5 жовтня «ковідних» приймає Вінницька районна лікарня, вона за вихідні трохи розвантажилася. Також мають аналізувати пацієнтів, які перебувають у МКЛ №1 та №3, та готувати до виписки тих, хто може продовжити лікуватись вдома.

Планується перепрофілювання інших відділень: готують 60 ліжок у відремонтованому відділенні обласної лікарні ТМО «Фтизіатрія» з окремим входом, де після капремонту не було пацієнтів з туберкульозом. Нині там проводять кисень.

Також додатково розгортають для дорослих до 20 ліжок у Вінницькій центральній районній клінічній лікарні.

Вінниця.info