3 лип. 2019 11:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

122

0

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти

На Вінниччині реалізовують стартапи за кошти з обласного бюджету


Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти

Двоє підприємців-початківців з Оратівського району за підсумками конкурсу бізнес-планів отримали гранти на розвиток власної справи. Власну справу, завдяки конкурсу стартапів, розпочала Марія Мацюк, яка відкрила перукарню, та Віктор Пастушенко, який тепер займається випічкою і постачає її у школи району.

Про це повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Марія Мацюк розповіла, що бажання стати перукарем виникло ще в школі, тому і навчатись після її закінчення пішла за відповідним напрямком і до моменту відкриття власного бізнесу працювала найманим працівником.

Клієнтів у новій перукарні не бракує, адже конкуренція не значна. Багато людей приїздять з різних куточків району, а дехто користується послугами пані Марії вже понад 10 років.

«За отримані на конкурсі кошти, а це 40 тис грн., я змогла придбати необхідне для перукарні обладнання та меблі. Також я зареєструвалась як ФОП і тепер маю власну справу. Наразі працюю сама, але в подальшому планую розширити штат, аби збільшити кількість послуг, які надаватимемо клієнтам. Я люблю свою справу з дитинства і вже віддала їй понад 15 років», - зазначила Марія Мацюк.

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти

Ще одним підприємцем-початківцем Оратова став Віктор Пастушенко, який отримав на конкурсі грант в розмірі 60 тис грн, розпочав пекарську справу.Тепер свою випічку реалізує у 4 школах району. В самій пекарні за смаколиками також стоять черги, адже люди цінують її за свіжість, якість, смак та доступну ціну.

«Ідея відкриття пекарні з’явилась приблизно 10 років тому, тоді я сам навчався у школі, і коли хотів смачно перекусити на перерві, то не мав такої змоги, адже в школі нічого подібного не було і доводилось бігати до магазину неподалік. Через це ми з однокласниками часто спізнювались на уроки і отримували зауваження від вчителів. Почувши про конкурс стартапів вирішив спробувати реалізувати ідею гідного харчування для учнів сільських шкіл і сьогодні ми постачаємо випічку з нашої пекарні до 4 шкіл району. В подальшому плануємо встановити у школах кулери з водою, аби діти мали змогу безкоштовно і в будь-який час пити чисту якісну воду. Крім того, продукція, яку ми поставляємо на школи має на 25-30% нижчу ціну від тієї, що в пекарні», - розповів Віктор Пастушенко.

Протягом дня в пекарні випікають майже 500 одиниць випічки, яка реалізується цього ж дня і на наступний нічого не залишається, тому в міні-пекарні все завжди свіже.

Загалом, завдяки проекту підприємець не лише розпочав свою власну справу, а й дозволив створити два нових робочих місця. В подальшому Віктор планує розширювати свій бізнес, постачати випічку не лише у школи Оратівського району, а й по всій області та співпрацювати з торговельними мережами.

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти  - фото 2

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти  - фото 3

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти  - фото 4

Пекарня і перукарня – в Оратівському районі двоє підприємців відкрили власну справу за грантові кошти  - фото 5

Довідка.

Проект, який реалізує обласна державна адміністрація, проводиться вже третій рік поспіль і з кожним роком зацікавленість до нього зростає, а поданих заявок від підприємців-початківців малого бізнесу удвічі більше ніж у минулому році. На надання фінансової підтримки для реалізації ініціатив стартапів з обласного бюджету було передбачено 1,4 млн. грн. На участь у конкурсі подано 135 бізнес-планів на суму понад 9 млн. грн. Такі проекти надають можливість підприємцям-початківцям здійснювати підприємницьку діяльність, реалізовувати економічну ініціативу та створювати нові робочі місця.

Відповідно до Положення про організацію та проведення конкурсу комісія визначала відповідність проектів наступним критеріям: оригінальність та обґрунтованість ідеї, презентація бізнес-плану учасником, наявність фінансово-економічного обґрунтування, обсяг прибутку та рентабельність виробництва (послуг), кількість додаткових робочих місць, які планується створити, обсяг надходжень до бюджету від сплати податків та інші. Кожен проект після розгляду було оцінено за бальною системою кожним членом комісії.

Також, важливим є те, що фінансова підтримка з обласного бюджету є безповоротною (грант).

Вiнниця.info, фото Вінницької ОДА