13 трав. 2019 15:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

116

0

Пеня на борги за «комуналку» та договори з постачальниками послуг. Набув чинності закон про ЖКГ

Пеня на борги за «комуналку» та договори з постачальниками послуг. Набув чинності закон про ЖКГ

Із 1 травня в Україні набув чинності Закон «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає низку важливих нововведень.


Пеня на борги за «комуналку» та договори з постачальниками послуг. Набув чинності закон про ЖКГ

Із 1 травня в Україні набув чинності Закон «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає низку важливих нововведень. Зокрема, він запускає ринок житлово-комунальних послуг, встановлює чіткі правила взаємовідносин між споживачами та надавачами послуг, дає споживачам механізм захисту своїх прав.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

Про новації законодавства в сфері житлово-комунальних послуг у 2019 році розповів директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Волков.

«Закон суттєво змінює підходи до ринку надання та споживання житлово-комунальних послуг, а, відтак, встановлює чіткі механізми взаємодії між споживачами та виконавцями послуг. Однією з новацій є те, що в Законі чітко визначено види житлово-комунальних послуг, які можуть бути отримані споживачами. Їх всього дві: житлова послуга — послуга з управління багатоквартирним будинком такомунальні послуги, що включають в себе послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами», – зазначив Сергій Волков.

Посадовець повідомив, що вступили в силу нові моделі організації договірних відносин щодо надання комунальних послуг. Відтепер існуватиме три моделі організації договірних відносин щодо надання комунальних послуг: індивідуальний договір, колективний договір, договір з ОСББ як колективним споживачем. Обирати, за якою моделлю укладати договори, – право самих співвласників багатоквартирного будинку.

«Тепер у споживачів є вибір. Але найбільш затребуваними будуть індивідуальні договори без обслуговування внутрішньо-будинкових, оскільки вони за замовчуванням будуть застосовуватися через рік, якщо люди самі не зможуть визначитись з видом договірних відносин з постачальником», - зазначив Сергій Волков.

Пеня на борги за «комуналку» та договори з постачальниками послуг. Набув чинності закон про ЖКГ

Починаючи від 1 травня 2019 року, споживачам дається рік, щоб укласти індивідуальні чи колективні договори з постачальниками послуг, однак поки що все залишається без змін, оскільки відсутні типові договори для укладання.

Сергій Волков зауважив, що у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця, виконавець комунальної послуги має право обмежити або припинити надання відповідної комунальної послуги її споживачу незалежно від обраної моделі організації договірних відносин, крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу.

«У разі несвоєчасної оплати «комуналки» споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги»,– наголосив посадовець.

Вiнниця.info