10 жовт. 2018 16:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

103

0

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото


Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото

Юлія Гаврилюк - переселенка з Криму. Практично від початку анексії півострову жінка з родиною переїхала до батьківщини чоловіка Вінниці.Тут Юля започаткувала власну справу. Почала з вирощування грибів. Потім вирішила розширити спектр та розглянули переробку вирощених овочів і фруктів. Започаткувала чат-маркет з продажу смаколиків.

«Готую мармелад, козинаки, цукати, шоколад та інші смаколики. Нові знайомі,що приходили в гості на чай просили продати їм. Я не розглядала такий хід подій, але спробувала. Почала пропонувати їх серед знайомих у Вінниці. Більшість з них були також переселенці з Криму та Донбасу. А потім реклама дійшла до інших мешканців. Замовлення приймаю через соцмережі.  У «Вайбері» маю групу. Клієнти пишуть. Я готую та займаюся організацією розвозки смаколиків», - розповідає Вiнниця.info Юля.

Зустрічаємося з жінкою неподалік Центрального ринку. Одна з клієнток замовила цукати та мармелад. Юля розказує, з чого приготовлені кожен вид, дає спробувати новинку.

«Всі головні інгредієнти вирощені на власному городі та у садку. Малина, калина, виноград, яблука. Роблю з них сік, купую лимони, апельсини. На їх основі і виходять мармеладки. Цукати роблю все з того ж городу - гарбузів, моркви. Все натуральне, якісне, без жодних домішок», - пояснює.

Почалось все з грибів.

«Чоловіку у спадок дістався будинок під Вінницею. Приміщення необхідно було ремонтувати. А от погріб було легше всього привести до стану робочого приміщення. Там вирішили, що будуть вирощувати гливи. Вони у Криму були дуже популярні. Та виявилося, що вінничанам більш до вподоби шампіньйони, хоча користі та аромату більше саме в гливах. Вже на Поділлі я народила другу дитину, донечку. Саме для них готувала їжу з продуктів, які вирощували на городі та у садку. Попит збільшився через "сарафанне радіо". Бо як мамочка я чудово розумію, натуральні продукти для малечі дуже важливі», - пригадує.

Родина купила кущі малини, якими засадила більшу частину городу. Таку ідею розширення бізнесу підтримала громадська організація "Вісь" і допомогла з придбанням обладнання для її вирощування. «Малинка у нас на два сезони. Рання та пізня. От зараз збираємо осінній врожай. Удобрюємо їх компостом від відроблених блоків з-під грибів. Таке от безвідходне виробництво», - посміхається Юля. Допомагає у бізнесі жінці її чоловік і старший син Володимир. Підліток збирає малину та б’є горіхи. Чоловік привозить з села продукцію і розвозить замовлення. 

Юля об'єднала інших переселенців-виробників для поширення асортименту і взаємодопомоги.

«Хтось ліпить пельмені та вареники, хтось має пасіку, хтось запустив кролячу і пепепелину міні-ферми. Так і живемо», - посміхається Юля.

Свій чат-маркет Юля називає «Зірки Саду».

«Назву ми придумали з синочком. Наразі ця справа мені приносить не лише фінансову підтримку для родини. Це моє улюблене хобі, робити смаколики. Дуже вдячна всім, хто допоміг на цьому етапі. Адже, ми брали участь у грантах, і це була суттєва допомога"- додає.

Юля зізнається, що мріє про відкриття повноцінної фірми. 

"Коли ми приїхали вперше, то якраз був сезон горіхів, які виросли на подвір'ї, поки ніхто там не жив. Ми спочатку горіхи здавали. Але якраз випав момент, що дуже мало за них давали грошей. Тому спробувала робити з них козинаки. Додала різних горіхів, цукати власного виробництва. Докупили інші інгредієнти, що не ростуть у нас. Вийшла така смакота! До прикладу, в селі з гарбуза вибирають лише дзернята, а сам гарбуз в кращому випадку дають худобі. А мої цукати з гарбуза роблять його безцінним! Хоч і треба для цього витратити багато часу та енергії», - констатує.

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото - фото 2

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото - фото 3

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото - фото 4

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото - фото 5

Переселенка з Криму у Вінниці започаткувала чат-маркет натуральних солодощів. Фото - фото 6

Вiнниця.info