23 берез. 2018 15:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

161

0

Перевізники Вінниччини розповіли про ціни на проїзд, старі автобуси і сподівання на монетизацію пільг

Перевізники Вінниччини розповіли про ціни на проїзд, старі автобуси і сподівання на монетизацію пільг

 Перевізники Вінниччини розповіли про ціни на проїзд, старі автобуси і сподівання на монетизацію пільг


Перевізники Вінниччини розповіли про ціни на проїзд, старі автобуси і сподівання на монетизацію пільг

 У березні створили громадську спілку «Вінницька обласна асоціація перевізників», до якої увійшло більше сотні приватних перевізників, що надають послуги на міських, міжміських та приміських маршрутах області. В їх активах майже 1000 автобусів. Представники громадської спілки розповіли, як перевозитимуть пільгові категорії пасажирів, у зв’язку з введенням монетизації пільг та чи підвищуватимуть тариф на проїзд в громадському транспорті.

«Ми маємо право самостійно формувати та підіймати тарифи. Але питання в тому, що наше населення неплатоспроможне. Хоча підняття цін поступова таки відбуватиметься. Наприклад, в мене на підприємстві працює 65 людей, і нам вже навіть податки важко сплачувати у відповідності з підняттям зарплати. Є проблема з оновленням автопарку. Наприклад в 2006 році ми купили 10 нових автобусів, потім транспорт купували в 2007, 2008 роках. Останній автобус я купив у 2013 році. З того часу навіть не можу думати про купівлю нового автобуса, бо він окуповується за 8 років, а конкурс на маршрут виграється на 5 років», - говорить перевізник Віктор Стецький та додає, якщо підійматимуть тарифи, то тільки після того, як це зроблять у місті Вінниці.

Перевізники Вінниччини розповіли про ціни на проїзд, старі автобуси і сподівання на монетизацію пільг

За словами представників громадської спілки, пільгові перевезення складають приблизно 50%, і якщо ці витрати будуть відшкодовувати, то потреби в піднятті тарифів не буде.

«Ми перевізники об’єднались заради того, щоб покращити умови перевезення пасажирів, захистити інтереси перевізників, де працює достатньо багато людей.

Якщо запрацює механізм монетизації пільг, то підвищення тарифу поки що не буде. Хоча варто відмітити, що Вінницька область єдина в Україні, це завдяки Валерію Вікторовичу Коровію, де є відшкодування за перевезення пільговиків на міжміських маршрутах. Хоча в нашій обласній раді є особи, які блокують питання про відшкодуванню перевізникам. Протягом трьох місяців ми не отримали ні копійки, а це мільйони гривень», - розповідає депутат облради Сергій Кривешко та додає, що сподіваються на пришвидшення процесу по монетизації пільг за проїзд в громадському транспорті.

«Ми як перевізники сприятимемо, аби пришвидшити цей процес, бо тарифи підіймаються через те, що ми не можемо покрити свої збитки», - каже Сергій Кривешко.

Перевізники Вінниччини розповіли про ціни на проїзд, старі автобуси і сподівання на монетизацію пільг - фото 2

Механізм монетизації пільг запроваджуватимуть органи місцевого самоврядування. Деякі села Вінниччини зробили відповідний крок ще до постанови Уряду.

«Ми домовились з Вороновицею, Гавришівкою, Побережним, заключили з ними договори. Вони дають людям єдині проїзні квитки. Водії здають нам ці квитки разом з касою, ми підписуємо акт виконаних робіт і в кінці місяця нам перераховують кошти за перевезення пільгових категорій громадян. Вони самі визначили 4 пільгові категорії, за якими проводять відшкодування – учасники бойових дій, багатодітні, «чорнобильці» і «афганці». Вороновиця, наприклад, в лютому взяла 120 проїзних квитків», - Віктор Стецький.

Є ще одна можливість для здешевлення проїзду, але вона потребує врегулювання на законодавчому рівні.

«Людина, не є платником ПДВ, а ми в квиток «забиваємо» ПДВ. Тому просимо законодавців, щоб зняли з нас цей податок, тоді квиток відразу здешевшає на 20%. Це було б вигідно і для нас і для людей», - каже Віктор Стецький.

Як повідомляла Вінниця.info, 14 березня прийнято постанову Кабміну, якою затверджується Порядок надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

У Вінниці перевізники просять мерію встановити вартість проїзду в маршрутках на рівні 6 гривень.

Вінниця.info