31 берез. 2021 15:35

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

371

0

Перкаль — що це за тканина: склад та характеристики

Перкаль — що це за тканина: склад та характеристики

Перкаль – один з найкращих матеріалів за щільністю


Під час вибору постільної білизни необхідно звернути увагу на безліч дрібниць. Важливо, щоб постіль мала не тільки гарний вигляд та була м'якою на дотик, але й виготовлена з якісної натуральної тканини. Найбільш популярним варіантом для білизни є матеріали з бавовни: сатин, бязь, жаккард, ранфорс. Та особливе місце серед тканин займає перкаль – один з найкращих матеріалів за щільністю. Саме про нього й піде мова далі.

Перкаль — що це за тканина: склад та характеристики

Процес виготовлення перкалю

За складом вона може бути повністю із бавовни, з додаванням волокон льону або поліестеру. Перкаль – тканина високої якості та підвищеної щільності, а сам термін означає ще й вид переплетення. Це звичайний полотняний вид плетіння ниток, завдяки чому тканина виходить міцна, м'яка та дихаюча. Виготовляють матеріал із тонких та середніх некручених ниток чесаної бавовни, попередньо обробленої шліхтою. Це така клейка суміш, яка зазвичай складається з картопляного крохмалю з додаванням гліцерину або жиру тваринного походження.

В результаті тканина має такі властивості:

  • висока зносостійкість;
  • антистатичність;
  • гладкість та еластичність;
  • зниження обривання нитки.

Щільність матеріалу складає 160-90 ниток на 10 сантиметрів. Фарбують перкаль набивним методом, дуже гарно виходять складні оригінальні картини за допомогою фотодруку. Фарби використовують стійкі, нетоксичні та якісні. Перш ніж купувати вироби з цієї тканини, розгляньте головні особливості.

Плюси та мінуси постільних комплектів з перкалю

За своїми характеристиками перкаль можна віднести до тканин класу «люкс». До головних переваг матеріалу відноситься:

  • надзвичайна гладкість, м'якість та шовковистість, навіть при тривалій експлуатації не з'являються катишки;
  • висока щільність не дозволяє наповнювачам подушок та ковдр вийти назовні, а легкість та повітряність тканини забезпечує повітропроникність;
  • плетіння матеріалу забезпечує довговічність, при дбайливому догляді вироби можуть служити довгі роки не втрачаючи своїх початкових властивостей;
  • перкаль дуже добре піддається прасуванню та не містить статичної електрики;
  • екологічність та безпечність матеріалу, не викликає алергічних реакцій, гарно підходить для виробництва постільних комплектів для дітей;
  • терморегулюючій ефект дає змогу влітку не потіти під такою білизною, а взимку – не мерзнути;
  • тканина невибаглива в догляді, легко переться та має брудовідштовхуючі властивості.

Недоліком перкалю можна вважати досить високу вартість, у порівнянні з іншими бавовняними тканинами та тривалий час сушіння білизни.

Сфера застосування перкалю

Через властивості міцної тканини перкаль використовують не тільки для виробництва постільної білизни. В залежності від сфери застосування виділяють два типи матеріалу:

  1. Технічний. Раніше застосовували в авіації для обшивки частин літаків, зараз використовують для пошиття парашутів, вітрил, наметів, тентів, оббивки для меблів та захисного одягу.
  2. Побутовий. Характеризується підвищеною щільністю, гігроскопічністю та повітропроникністю. Завдяки чому дуже добре підходить для пошиття постільної білизни, оригінальних суконь та блузок для жінок.

З кожним роком активність споживання перкалю росте, бо це дійсно надійний матеріал, який не порветься навіть в надзвичайних ситуаціях.

Догляд за матеріалом та особливості використання

Як і будь-яка бавовняна тканина, перкаль не дуже вибагливий в експлуатації, але все ж слід дотримуватися деяких рекомендацій. Під час першого прання температура води не повинна перевищувати 45°. Всі наступні – 60° при делікатному режимі, що дозволить довше зберегти розмір та колір виробу. Перед пранням обов'язково треба вивертати постіль навиворіт.

Сушити тканину можна вертикальним та горизонтальним способом, головне рівномірно розправити тканину, бо вона сильно мнеться. Прасувати білизну треба одразу після висихання при температурі 150°. При дотриманні рекомендацій, що вказані на ярлику товару, ви гарантовано отримаєте тривале та комфортне використання виробу.

Купувати постіль з перкалю або ні, вирішувати тільки вам, але це одна з найкращих тканин для білизни, яка створена для тих, хто цінує якість, надійність та вишуканість.