25 лют. 2021 15:20

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

121

0

Перші вакцинації проти «ковід»: як почуваються вінницькі лікарі після щеплення і що каже Лариса Мороз про вакцини

Перші вакцинації проти «ковід»: як почуваються вінницькі лікарі після щеплення і що каже Лариса Мороз про вакцини

Перший етап вакцинації триватиме від 1 до 1,5 місяців


Перші вакцинації проти «ковід»: як почуваються вінницькі лікарі після щеплення і що каже Лариса Мороз про вакцини

У департаменті охорони здоров’я Вінницької обласної державної адміністрації фахівці розповіли про вакцинацію, а лікарі які вчора отримали перші щеплення проти коронавірусу – про те, як почуваються.

«Вчора було вакциновано 10 медичних працівників. Сьогодні вакцинуються медичні працівники бригад екстреної медичної допомоги, які базуються у Вінниці. Продовжує працювати бригада вакцинаторів, в складі 5 чоловік, які пройшли навчання. Це працівники ЦПМСД №5 м. Вінниці», - говорить регіональний координатор з впровадження вакцинації від COVID-19 Тетяна Бондаренко і додає, що вакцинація один з найбільш ефективних шляхів зупинки поширення захворюваності.

Як почуваються лікарі, яким вчора зробили щеплення

«Два лікаря мобільної бригади продовжують працювати, почувають себе задовільно. Серед 10 людей, які вакциновані, одна мала на ранок температуру 37,2 і болі в м’язах. Це реакція передбачувана і прописана виробником в інструкції. Вона виникає в практично 40% тих, хто вакцинувався і проходить протягом 1-2 днів без специфічного лікування. Або прописуються жарознижувальні препарати, якщо температура вище 38,5, чи виражений дискомфорт і головний біль», - каже Тетяна Бондаренко.

Людмила Бойкоперша вінничанка, яка вакцинувалась проти коронавірусу, в телефонному коментарі розповідає, що почувається нормально.

«Скарг не маю, температура в нормі, але порушений сон. Якщо торкатись руки (місце уколу – ред.), то відчувається біль, якщо ні, - то немає ніякої болі», - каже Людмила Бойко.

Лікар-пульмонолог Аліна Олександрівна, яка теж вчора отримала щеплення, каже, що вранці був незначний головний біль, який пройшов до обіду.

«Більше ніяких реакцій не було. Зараз дуже багато фейкової інформації. Рішення про щеплення я приймала легко, бо я прихильник вакцинації, вакцинуюсь сама і діти мої вакциновані по календарю щеплень. Так як я не хворіла ковідом, антитіл немає, тому рішення приймалось легко. Адже я працюю у вогнищі інфекції. Повинна захищати не тільки себе, а й свою сім’ю», - каже лікарка.

Лікар-інфекціоніст Лариса Мороз розповіла, чому вона не зробила щеплення.

«Я прихильник вакцинації і була ініціатором програми стоп-грип. Я і моя вся сім’я вакцинується від грипу. Так, я буду вакцинуватись, але зараз в мене достатня кількість антитіл. Враховуючи, що зараз в нас 17 тисяч доз вакцини, моя особиста думка, що в першу чергу потрібно провакцинувати медичних працівників, які не хворіли, не мають антитіл. Таким чином ми зможемо зробити прошарок саме захищених людей. В другу хвилю підуть медичні працівники, які мають достатню кількість антитіл.

Вся моя сім’я вакцинується. В мене батьки похилого віку, вони пройшли вакцинацію від грипу і будуть вакцинуватись також, тому що вони в групі ризику», - говорить Лариса Василівна.

Вона також пояснює, що «ковід» з часом має стати керованою інфекцією. Але всі вакцини проти коронавірусу, які зараз є в світі фактично на третій фазі дослідження.

«В нас екстрена ситуація, жодна вакцина яка існує в світі зараз, не пройшла третю фазу. Це нормальна ситуація, ми повинні швидко сформувати колективний імунітет. Всі вакцини зараз на одному рівні. В Ізраїлі проводять щеплення Pfizer і це фактично йде як клінічне дослідження третьої фази», - пояснює Лариса Мороз.


Коронавірус помолодшав

«Зараз дуже багато важких перебігів. Ще раз хочу закликати людей – ніякого самолікування. Я розумію, що все є в інтернеті, бо є випадки що пацієнти внутрішньовенну терапію проводять на дому а потім поступають у важкому стані і ми нічого не можемо зробити», - каже інфекціоніст Лариса Мороз.

Перший етап вакцинації триватиме від 1 до 1,5 місяці.

Для довідки.

В Україні будуть використовувати лише вакцини з доведеною ефективністю:

Pfizer-BioNTech німецько-американського виробництва, заявлена ефективність - 95%. Україна отримає її у межах глобальної ініціативи COVAX. Для першої хвилі вакцинації вже підтверджено постачання 117 тис. доз, які надходитимуть кількома партіями.

Oxford/AstraZeneca (Covishield), яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Заявлена ефективність - 70%. Протягом першого півріччя Україна може отримати від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford у межах глобальної ініціативи COVAX.

Sinovac Biotech китайського виробництва, але за умови, що її ефективність буде доведена на рівні не менше 70%. В такому разі очікуємо отримати близько 2 млн доз.

Novavax американського виробництва. Попередня ефективність - 96%. Україна очікує на 15 мільйонів доз з терміном поставки орієнтовно у липні цього року.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info