4 верес. 2015 13:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

233

0

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію

 Вінницький планетарій святкує 50-річчя


Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію

 4 вересня свій 50-річний ювілей святкує вінницький планетарій, який розташований у Центральному парку культури та відпочинку.

На урочистий захід завітало керівництво міста, вінничани, студенти, учні та спеціально запрошений гість перший космонавт України - Леонід Каденюк.

Під супровід музичного колективу планетарію вінничани мали змогу переглянути спеціальну ювілейну програму.

Леонід Каденюк привітав вінничан з 50-річним ювілеєм планетарію.

«Мені дуже приємно було отримати запрошення, побувати на такому святкуванні, як 50 років Вінницького планетарію. Коли я відвідую планетарії, в мене таке враження, що я знову в космосі, це дуже цікаво для мене і символічно. Хочу привітати планетарій, жителів Вінниці з цією подією, це дійсно важлива подія, тим більше 6 планетаріїв на всю Україну є, один з них знаходиться у вашому місті, вітаю вас з цим. Працівникам планетарію бажаю в першу чергу успіхів у своїй просвітницькій роботі, популяризації астрономії, як науки і звичайно людського щастя, здоров’я і миру. Слава Україні!», - сказав космонавт.

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію 

Привітати працівників закладу завітав й в.о. міського голови Сергій Моргунов.

«З планетарієм у вінничан пов’язані гарні спогади, шкільні безтурботні роки, коли нас сюди водили на екскурсії і розповідали про астрономію. Те, що цей заклад зберігся завдяки колективу планетарію та комунальному підприємству «Вінницязеленбуд», дуже важливо для Вінниці та загалом для України, адже у нашій державі є всього шість таких закладів. Багато людей з інших областей приїздять саме у наш планетарій, щоб насолодитися тією атмосферою, яку тут створює професійний колектив», – каже Сергій Моргунов.

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 2 

Директор Вінницького планетарію Віктор Творун згадав історію.

«Протягом майже 50 років тут не проводився капітальний ремонт, були ремонти, але косметичні, бо грошей не вистачало. А на початку 90-х років планетарій було запущено, тут залишилися на півставки лектор і прибиральниця і все. Частину планетарію, фойє було віддано в оренду бізнесменам, використовувався не за призначенням, решта приміщення за стільки років і морально і фізично застаріла, потрібно було щось робити. А чотири роки тому наш ланетарій перейшов з Міністерства культури у Департамент міської ради «Вінницязеленбуд», спочатку ми думали, що це буде для нас гірше, але молодий ініціативний Любовськй Ігор Євгенович зацікавився планетарієм і він не хотів щоб на його території, на території Центрального парку було таке запущене приміщення і він вирішив взятися за його відновлення, за рахунок власних грошей, яке заробило «Зеленбуд» почалася реконструкція. Але спочатку потрібно було відвоювати у бізнесменів це фойє, де фактично із кафе став склад. А планетарій на початку 90-років хотіли перетворити  ресторан із зоряним небом…», - розповідає директор.

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 3 

Довідка

Планетарій

На сьогоднішній день в Україні функціонує шість планетаріїв: у Києві, окупованому Донецьку, Харкові, Херсоні, Дніпропетровську та Вінниці.  В 2014 році проведено капітальний ремонт Планетарію в ЦПКіВ ім.Горького, на який використано 1486,2 тис.грн., з яких кошти міського бюджету  910,8 тис.грн. та 575,4 тис.грн. коштів МКП «Вінницязеленбуд».

Планетарій обладнаний унікальною апаратурою німецької фірми «Карл Цейс», за допомогою якої можлива демонстрація зоряного неба на різних широтах.

У приміщенні виконано ремонт фойє, санвузлів, підвального приміщення, даху над фойє. Також облаштовано теплопункт та встановлено котел, що працює на твердому паливі, який дає змогу економити кошти на опаленні будівлі. Виконано реконструкцію німецького оптико-механічного проекційного апарату «Малий Цейс». Було замінено джерело світла, лампа розжарювання на металогалогенну лампу, що дало можливість підвищити яскравість зірок і планет в 15 разів. 

Була замінена проекційна оптика в проекторах панорам, виготовлено нові діапозитиви, що надало змогу якісно покращити проекцію панорам «Місяця», «Вінниці», «тропіків», «Північного полюсу». Замінено також в проекторах панорам старі радянські об’єктиви 50-х  років на сучасні об’єктиви. Власними силами було виготовлено проекційний апарат «Панорам» (восьмий), що дало змогу створити кругову панораму. Розроблено і виготовлено електронні пристрої, які дають змогу автоматично по команді з пульту лектора синхронізувати проекцію восьми проекторів. 

Також виконано ремонт фасаду, встановленні камери відеоспостереження, облаштована бездротова зона доступу до мережі Internet (Wi-Fi), замінені крісла, трибуна для виступів. В зоряній залі та холі встановлені лазерні проектори та телевізори.

 Каденюк Леонід Констянтинович перший космонавт України, віце –перезидент аерокосмічного товариства України, герой України, генерал-майнор, кавалер ордена «За мужність» І ступеня. Народився 28 січня 1951 року в с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї вчителів. Льотчик-випробувач І класу, Л.К. Каденюк літав на 56 типах та модифікаціях літаків різного призначення, переважно винищувачів. Брав участь у створенні та льотних випробуваннях авіаційних та космічних систем, а також льотних випробуваннях літаків: МіГ-23, МіГ-25, МіГ-27, МіГ-29, МіГ-31, Су-25, Су-27 та їхніх модифікацій. Вивчаючи космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», багаторазовий транспортний космічний корабель (БТКК) «Буран», орбітальну станцію «Салют», частково — орбітальний комплекс «Мир», Леонід Костянтинович пройшов унікальну інженерну і льотну підготовку. Пройшов підготовку в якості командира космічного корабля «Союз-ТМ», а також БТКК «Буран». Після повернення в Україну 1996 року обійняв посаду наукового співробітника Інституту ботаніки Національної академії наук України. Потім рік готувався в американському космічному Центрі НАСА в м. Х’юстон до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання «Колумбія». Орбітальний космічний політ (місія STS-87) тривав з 19 листопада по 5 грудня 1997 року. З 1998 по 2006 рр. генерал-майор Л.К. Каденюк — у лавах Збройних сил України, де обіймав посади начальника управління авіації військ ППО України, помічника Президента України з питань авіації і космонавтики, заступника Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України, радника Президента України з питань авіації і космонавтики. Як активіст громадського життя, у 2002 році був обраний народним депутатом України, виконував обов’язки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 4 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 5  

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 6 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 7 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 8

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 9

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 10

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 11

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 12

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 13

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 14

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 15

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 16

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 17 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 18 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 19 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 20

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 21

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 22

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 23

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 24

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 25

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 26 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 27 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 28 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 29 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 30

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 31

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 32 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 33 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 34 

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 35

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 36

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 37

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 38

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 39

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 40

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 41

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 42

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 43

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 44

Перший українець, що підкорив космос, завітав на ювілей вінницького планетарію - фото 45 

ВИННИЦА.info

title


0
0